Donnerstag, 30. Januar 2014

Pajunkissoja ja kangastusta

Tiistaisessa sinfoniaorkesterin konsertissa oli jo kevään tuntua, kun soittivat Schumannin Kevätsinfonian. Minä muistelen aina, miten lapsuudessani oli hankikanto ja kävelin pellon yli poimimaan pajunkissoja. Täällä ei tarvita hankikantoa, pääsee kävelemään vihreiden niittyjen yli pajunkissojen luokse.

kuva Wikipediasta

Keskiviikkona juteltiin Kjell Westöstä ja hänen uusimmasta kirjastaan Kangastus38. Harmittaa vieläkin, kun en päässyt syksyllä kirjastotapahtumaan, jossa oli mukana itse kirjailija, joka muuten puhuu kuulemma oikein hyvin saksaa(kin). 
Opin nyt tuntemaan myös Abraham Tokazierin, joka voitti 1938 Helsingin olympiastadionilla 100 metrin juoksun, mutta joka juutalaistaustansa takia pantiin neljännelle sijalle. Antisemitismiä ei siis puuttunut Suomestakaan.

Dallapen Kangastus ei myöskään ollut minulle ennestään tuttu. Nyt selvisi, mistä kirjan nimi johtuu.Huomenna alkaa kiinalainen uusi vuosi, meidän eteisen kalenteri sanoo, että tulossa on hevosen vuosi. Hevonen liikkuu mielellään eli meille matkustamisesta pitäville tulee siis oivallinen vuosi. Hyvää uutta vuotta kaikille♥


Kommentare:

 1. Ehkä kuitenkin kaipaat hankikantoja. Minä kaipaan. Mustanko väärin, että hankikanto oli niin, että siinä voi jopa kelkkailla...

  Eräs pieni kirjanen lähtee sulle & co tänään...

  AntwortenLöschen
 2. Lapsena me jopa ajettiin polkupyörällä hangella...uppoamatta. Eipä ola aikoihin samanlaisia hankiaisia ollutkaan ja painoa on sen verran enemmän kuin silloin, joten ei se hanki enää minua pyörän selässä kantaisi.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En minä sentään pyörällä olisi uskaltanut ajaa, olen vähän Angsthase.

   Löschen
 3. Hankikanto täältä tullaan huhtikuussa!

  Tokazierin tapaus tuli esille nähtävästi ainaostaan Westön ansiosta. Ja on myös ainakin yksi hylätty väitös vuonna 1937, johon Helsingin yliopiston rehtori asetti 22.1.2008 asiantuntijaryhmän, joka sai tehtäväkseen selvittää, oliko vuonna 1937 Helsingin yliopiston Historiallis-kielitieteellisessä osastossa hylätyn Israel-Jakob Schurin väitöskirjan käsittelyssä loukattu hyvää tieteellistä käytäntöä. Tästä on keskusteltu paljon, esim. Muir Simo & Salomaa Ilona (toim.) 2009: Hyljättiin outouden vuoksi. Israel-Jakob Schur ja suomalainen tiedeyhteisö.

  Minulla on vielä uusin Westö lukematta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se Westö kyllä saanut selville vaikka mitä, chapeau.

   Löschen
 4. Hankiaisilla ajettiin potkurilla ja joskus pyörälläkin. Minulla on kuva, jossa äitini on hangella pyörän kanssa. Oi niitä aikoja, nyt kun edes saatais sen verran lunta, että päästäis hiihtelemään.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Järven jään yli kyllä pyörällä, mutta ei sentään lumihangessa. Pidän peukkuja, että saat lunta, tänne en sitä kaipaa. Pelkään, että kaadun liukkaalla.

   Löschen
  2. Lunta kyllä on, muttei tarpeeksi hiihtämiseen asti. Eikä lisää ole lähiaikoina luvassa. Schade!

   Löschen
 5. Hyvää uutta vuotta sinullekin! Hitsi, nyt muistin, että Helsingin keskustassa olisi ollut tänään jotain happeningia kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi. No ehkä ensi vuonna sitten.

  Kivat koristeet, ovatko Kiinasta?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiinalainen horoskooppi on lahja kiinalaiselta ystävältäni Shanghaista. Hänellä oli sellainen ja ihailin sitä ja sain sitten oman lahjaksi, kun tulivat seuraavan kerran Saksaan.

   Löschen
 6. Oi pajunkissoja...
  Tuo Westön kirja olisi kyllä mielenkiintoista lukea.
  Hevosen vuosi on kuulemma hyvä vuosi,näin sanoi muutama päivä sitten sydänsairaitten lasten toipilaskodissa asuva kiinalainen lääkäri,joka on samaisen järjestön kautta täällä oppimassa uusia asioita sydänleikkauksista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva tietää, että on hyvä vuosi edessä.

   Löschen
 7. Muistaakseni Tokazier mainittiin myös dokumenttielokuvassa Daavid-tarinoita kunniasta ja häpeästä,jonka näimme suomalaisessa kirjastossa joku aika sitten.
  http://www.imdb.com/title/tt0150253/

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuohan olisi mielenkiintoinen nähdä!!

   Löschen
 8. Surullinen tuo Tokazierin tarina. On Suomellakin vahan mietittavaa siina asiassa.

  AntwortenLöschen