Freitag, 7. November 2014

25 vuotta sitten

Huomenna tasan 25 vuotta sitten näimme televisiossa legendaarisen uutislähetyksen, jossa DDR:n sosialistisen puolueen keskuskomitean jäsen Günther Schabowski vähän niinkuin vahingossa luki paperilapulta, että DDR antaisi kansalaisilleen luvan matkustaa ulkomaille. Itäberliiniläiset ystävämme katsoivat myös länsitelevisiota,  näkivät saman lähetyksen, ajattelivat, että taas ne valehtelevat, menivät nukkumaan ja heräsivät aamulla puhelimensoittoon: sisko/käly soitti länsi-Berliinistä ja pyysi heitä kahville ja sitten he vasta tajusivat, mitä historiaa olivat kokemassa, he saivat matkustaa länteen. Berliinin muuri alkoi kaatua.
Juhlapäivän kunniaksi Berliiniin on tehty valoinstallaatio "valomuuri", joka kulkee kaupungin keskustan läpi entisen muurin paikalla. Valomuurin on tarkoitus symbolisoida maailmaa, jossa ei ole muureja.

LICHTGRENZE from Fall of the Wall 25 on Vimeo.

Kommentare:

 1. Miten hieno! Juuri laitoin fb:iin tuon saitin DAAD:n sivulta. Itse sain FM:n paperit päivättynä juuri muurin kaadpn päivälle ja sitä olimme silloin jihlimassa emmekä tienneet mitään Berliinin tapahtumista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. GMTA. Yksi mun tuttu oli silloin illalla sattumalta Berliinissä ja ihmetteli, miten idän puolelta alkoi tulla porukoita länteen, ei ollut vielä nähnyt uutisia.

   Löschen
 2. Niin kukapa olisi uskonut aikanaan muurin kaatuvan. Täällä historian pyörteissä mekin olimme ja kävimme aikanaan muurinpalasia hakemassa. Mutta vielä se muuri vanhempien ihmisten sisimmässä on, ei siitä pääse mihinkään. Nuorille muuri on jo historiaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei me oltaisi koskaan uskottu, että itäberliiniläiset voisivat tulla meille.

   Löschen
 3. Hienosti toteutettu! Muurin kaatuminen oli kyllä uskomaton tapahtuma, ei ihme, että siitä on täälläkin tullut ja tulee edelleen dokumentti dokumentin perään. Olisi hienoa nähdä tuo livenä ja tavata vaikkapa se kouluaikainen ystäväni, johon sain uudelleen yhteyden muurin kaatumisen jälkeen. En ole kysynyt häneltä koskaan, mitä mieltä hän on muutoksesta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Lähe vaan käymään, minäkin tulen sitten Berliiniin, jos et tänne asti viitsi tulla.

   Löschen
 4. Hieno video.Ajatella että siitäkin on jo niin pitkä aika.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niin se on, että alle 25 vuotiaat ei ole sitä kokeneet. Tavattiin häissä yksi nuori itäsaksalainen, joka ei tuntenut DDR:ää enää, kun oli alle 25v.

   Löschen
 5. Kyllä on Berliini muuttunut tuona aikana. Olin 60-luvun lopussa lukiolaisena kaksi kesää töissä Berliinissä ja seuraavan kerran kävin siellä n. 20 v sitten, jolloin kaupunki oli yksi suuri työmaa. Viime syksynä hotellimme oli Friedrichstrassen Bahnhofin vieressä, missä aikoinaan mentiin Itä-Berliinin puolelle.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se niin muuttunut ja keskustahan on nyt entisen itä-Berliinin alueella.

   Löschen
 6. Onko siita jo niin pitka aika, kauheeta! Asuitko jo silloin Saksassa?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, asuin täällä ja kun mentiin itä-Berliiniin, mä pääsin nopeasti Suomen passilla ja Allumies joutui pitkään hitaaseen jonoon länsisaksalaisena.

   Löschen
 7. Tosi mielenkiintoista on katsella täällä Saksassa hyviä dokumentteja rajan aukeamisesta ja juhlallisuuksista ja jännää oli myös 25 vuotta sitten kokea saksalaisten tunnelmia.
  Onneksi junalakkokin saatiin loppumaan edes sunnuntaihin mennessä.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se junalakko on ollut todella kamalaa, kaikki tiet on olleet tukossa, kun ihmiset joutuvat kulkemaan autolla ja köyhällä tuttavaperheellä on dramaattiset hetket, kun lentävät kotimaahansa Tunisiaan sunnuntaina eikä meinannut järjestyä kuljetus Frankkuun, kun kaikki Fernbussit oli heti buukattu täyteen, onneksi lakko päättyy tänään.
   Huomasin tuossa vasta äsken, että huomennahan se 9.11. vasta on eli huomenna on se 25 v täynnä.

   Löschen
 8. Tosi hieno tuo valomuuri, varmaan monelle suurten muistojen paikka. Täälläkin sitä katseltiin telkusta samalla kun omat mellakat alkoivat, ja heti kohta USSR:kin romahti. Suurten muutosten aikaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mulla on aina ihan kummallinen tunne vatsassa, kun kuljen Berliinissä kohtaa, missä on ennen ollut muuri.

   Löschen
 9. Täytyy vielä jatkaa. Jossain haastateltiin nuorta päälle parikymppistä naista, joka kertoi muurituntemuksistaan. Ei tietysti ollut itsellään mitään konkreettisia kokemuksia, mutta ulkoluttaessaan koiraansa kuljeskeli säännöllisesti entisen muurin paikalla olevassa puistikossa ja sanoi kokevansa sen muurin olleen juuri siinä, ja että se historia on edelleen jotenkin koettavissa ilmassa.
  Mullakin on kummallinen tunne, historin havinaako, kun kuljen Berliinin muurin reittejä vaikken ole sitä oikeasti koskaan nähnyt. Kasvoin tosin jo muksuna niin kiinni Saksaan ja sen historiaan, että kun muutin tänne tuntui kuin olisin tullut kotiin. Että semmosta.
  On ollut kyllä kauniita syyspäiviä, onneksi.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mulla oli pitkään Friedrichstrassella junassa se tunne, että nyt pitää nousta pois ja mennä passikontrolliin ja sitten ykskaks tajusin, että hei, mehän ajetaan eteenpäin. Ja se kaksitahtisten haju, sen tunsin pitkään idän puolella, vaikka siellä ei sitä enää oikein ollutkaan, mutta se oli mun päässäni.

   Löschen