Donnerstag, 7. Dezember 2017

Finnland in aller Munde

Meinasin kirjoittaa tuohon titteliksi Suomi kaikkien suussa, mutta sentään ajoissa tajusin, että eihän niin suomeksi sanota. Joskus nämä sanonnat tuottaa hankaluuksia ulkosuomalaiselle, täytyy esim. miettiä, että sanotaanko suomeksi sinisilmäinen vain olenko kääntänyt sen suoraan saksasta enemmän ajattelematta. Joskus alkuaikoina pyrin sanomaan, että on vesi kielellä, kunnes joku korjasi, että mir läuft das Wasser im Munde zusammen" Eli saksalaiselle "juoksee vesi suussa yhteen".
Siis Suomi on nyt ollut kaikkien suussa ja jopa meidän aika huono paikallislehti julkaisi eilen kaksi artikkelia itsenäisestä Suomesta, toinen jopa lasten sivulla.


Radiossa oli pitkä ohjelma Suomesta ja televisiossa on näkynyt erilaisia ohjelmia. Ja jopa Sjödenin kaupassa oli 100 v Suomi johdosta jotain alennusta.

Meillä oli eilen aivan tavallinen arkipäivä paitsi että oli Nikolauksen päivä ja lapset löysivät kotoa jotain yllätyksiä. Tuttavien 10v ja 6v saivat mm. meidän vanhan Sodastreamin ja se olikin ollut päivän paras lahja kirjoitti heidän äitinsä. Me lähdimme Aacheniin ostamaan kaupungin kuuluisia pipareita eli Aachener Printen, EU-suojattu nimi. Printen-kauppoja on kaupunki täynnä, oikein fiinejä ja kalliita tuomiokirkon lähellä kuten tämä


mutta me ostimme omamme vähän sivummalta pienemmästä liikkeestä, jossa kaikki tehdään käsin.

Tuomiokirkon lähellä kun olimme, niin tietysti menimme sisälle (ja mietimme miksi sinne pääsee ilmaiseksi, mutta Temppeliaukion kirkkoon Helsingissä vaadittiin sisäänpääsymaksu!). Sytytin kynttilän Suomelle sekä ystävälleni, joka oli sairaalassa leikkauksessa.


(Kuvakaappaus Helenalta, en löydä tähän hätään omaa kuvaani)

Illalla sytytin kynttilöitä kotona ja takkaan tulen ja istuin tuntitolkulla television ääressä ja annoin Allumiehen hemmotella salaatilla ja kuplivalla ja suomalaisella piparisuklaalla. Hän ei vieläkään ole oppinut tajuamaan miten joku voi katsella tuntikausia Linnan juhlia, mutta siinä pitää kai olla suomalainen. Vaikka olen lähtenyt Suomesta, Suomi ei lähde minusta. Onnea synnyinmaalleni♥

19 Kommentare:

 1. Suomi on nyt kaikkien huulilla ;)
  Aachenin piparit maistuis mullekin!

  AntwortenLöschen
 2. Oli ilahduttavaa nähdä, että Suomi 100vuotta oli tapetilla, lukipa minkä maan lehteä tahansa:) Kuulehan, ei Allumies poikkeus ole, uskoisin, että suurin osa suomalaisista miehistä kyllästyy Linnan juhlien katsomiseen viimeistään ensimmäisen tunnin jälkeen. Minäkin sain istua poikkeuksellisesti parhaimmalla paikalla tv:n edessä!

  AntwortenLöschen
 3. Minäkin olisin sen kääntänyt 'kaikkien suussa'.
  Tuo oli hyvin sanottu, vaikka on Suomesta lähtenyt niin Suomi ei lähde meistä. Linnan juhlat jäi näkemättä huonon nettiyhteyden vuoksi, miten tästä ollenkaan toivun..

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No voi, et voinut osallistua kaunein iltapuku-kyselyyn!

   Löschen
 4. Meilläkin mies lähti varastohuoneeseen vahaamaan suksia hiihtovaellusta varten Alpeille. Puisteli jälleen päätään minulle, mutta toivotti toki hyvää itsenäisyyspäivää.

  AntwortenLöschen
 5. Suomi oli täälläkin eilen niin esillä kun Tel Avivin kaupungintalo muuttui joksikin aikaa Suomen lipuksi. Ja oli suurlähettilään itsenäisyyspäivän vastaanotto.

  AntwortenLöschen
 6. Siis itsenäisyyspäivähän kirjoitetaan tietenkin pienellä alkukirjaimella suomessa. Mutta annettakoon anteeksi saksalaiselle toimittajalle ��
  Kiva lukea kirjoituksiasi, Allu! Tykkään etenkin matkakertomuksista sekä saksalaista tavoista kertovista jutuista.
  T. Ulla-Kaisa

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Saman huomasin minäkin, luuli varmaan, että substantiivit pitää suomessakin kirjoittaa isolla.
   Kiva jos jaksat seurata blogia.

   Löschen
 7. Kyllä se on huulilla, kuten Leena sanoi.
  Se miksi Temppeliaukion kirkkoon maksaa, johtuu aivan mielettömistä turistimääristä. Tuo summa menee siivoukseen, vessajuttuihin ym. Ymmärrän tuon täysin: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/temppeliaukion-kirkossa-kayminen-alkaa-maksaa-helsinkilaisellek-1 Myös kirkkoon tulevien turistibussien ajo ja pysäköinti on herättänyt paljon porua.
  Kyllä se Aachenin kirkko on ihana!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mitäs tohon sanois? Temppeliaukion kirkossa 900000 kävijää, Aachenissa 1,3 miljoonaa. Helsingissä melkein kolme kertaa enemmän asukkaita.

   Löschen
  2. Temppeliaukion kirkossa on viime vuosina kävijämäärä räjähtänyt käsiin ja erityisesti kesäkuukausina. 100 000 kävijää kuukaudessa. Ja Temppeliaukion kirkko on pieni. Ei se kuapungin asukasmäärä vaan kirkkoon mahtuminen ja fasiliteetit. Suurin kävijämäärä on siis risteily- ja ryhmämatkailijat, eivät yksittäiset.

   Löschen
 8. Minun täytyy tunnustaa, että Turkin vuosina olen täysin vieroittautunut linnanjuhlista. Aamulla sentään katson pikakoosteen puvuista Iltalehdestä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On multakin kyllä jäänyt monet väliin, kun ei ollut Ylen Areenaa.

   Löschen
 9. Onneksi ehdin käydä Temppeliaukion kirkossa ennen kuin se muuttui maksulliseksi.
  Enpä ollut ennen kuullutkaan, että Suomessa tarvitsee maksaa kirkkoon sisäänpääsymaksua. :o

  AntwortenLöschen
 10. Ne miehet ne miehet....samoin kävi meillä. Sain istua pikku alkuajan jälkeen yksin ruudun edessä.

  AntwortenLöschen