Montag, 5. März 2018

Suomen kielen jatkokurssin tarve

Saksansuomalaisten seurakuntien Rengas-lehdessä opetettiin  meille ulkosuomalaisille uusia sanoja.


Jotkut niistä ovat ehtineet tulla tutuksi, myös sana tonttuovi, mutta en vielä ymmärrä missä tapauksessa tonttuovea käytetään? Tehdäänkö kotiin sellainen ovi? Onko se vähän niinkuin aasialaisten kotialttari?

Katselin netistä Voice of Finland-ohjelmaa ja sielläpä tulikin vieraita sanoja vastaan, melkein tarvitsisi sanakirjaa ymmärtääkseen, mutta onhan onneksi urbaani sanakirja olemassa ja samoin Kotus. Tähän mennessä olen oppinut, että kertsa on kertosäe ja olla messissä tarkoittaa olla mukana.
Jos ei olisi olemassa internettiä, tuskin me ulkosuomalaiset pärjäisimme enää kotimaassa.


17 Kommentare:

 1. Onneksi Suomessa asusteleva jäkipolvi pitää meitä ajan tasalla! Ja luen kyllä yhä päivittäin myös Hesaria, joten messissä ollaan.

  AntwortenLöschen
 2. Heippa,
  tonttuovi oli 2017 joulun hitti Suomessa. Ohessa esimerkkejä:
  https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/sisusta/ideat/tonttuovi-taman-joulun-askarteluhitti-pia-titta-ja-mari-kertovat-millainen

  Kiitos jutuista ! Anteeksi että kommentoin liian harvoin.

  Sinun ansiosta esim. meidän perheen lempiolut on munkkiolut Andechsista. Nyt sitä saa jo Suomestakin.

  Hyvää kevättä !

  Patalaiska Ulla

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No ehkä munkin pitää sitten ensi jouluna laittaa tonttuovi, pitää vain varoa, ettei meidän perulainen EKEKO vaan karkaa siitä ovesta ja vie onnea mennessään.
   Kiva, että andechsilainen maistuu, prost!

   Löschen
  2. Ja juuri tällä viikolla luin sisustuslehdestä, että kesällä pitää puutarhasta löytyä keijuovi koristeineen :)

   http://www.miniland.fi/category/283/keijuovi

   Löschen
  3. Terveisin taas se patalaiska Ulla

   Löschen
  4. Nä täytyy kai lähteä nyt rakentamaan keijuovea, kun meille on tulossa lämpimämpää ilmaakin.

   Löschen
 3. Juu, sain kuulla juuri selostuksen tonttuovesta. Viime joulun aikaan tonttuovi on ollut todella monessa kodissa rakennettu. Eli tehdään pienen pieni ovi tai maalataan tai askarrellaan johonkin seinään, oveen, ikkunan viereen jne. ja sen takana kuulema tontut asuvat. Näin kerrottiin minulle ihmetellessäni, mikä on tonttuovi.

  AntwortenLöschen
 4. Meillä on iso pahvista leikattu tontun kuva ja se me liimattiin vessan oveen, joten meilläkin oli tonttuovi.
  Maikki

  AntwortenLöschen
 5. Jos uskot naamarin takana olevaan joulupukkiin, niin uskot myös, että tonttuoven takana on pieni tonttu, joka tarkkailee, oletko kiltti tyttö:)
  Kieli kehittyy sellaista vauhtia, ettei perässä pysy ja näillä nuorilla on niin hauskaa, kun näkevät, ettei olla aina kärryillä. Äsken juuri valokuva-albumia kootessani piti soittaa ja tarkistaa, mitä 12v tekikään, kun temppuili merellä laudan päällä. Suppailuahan se olikin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Totta kai uskon pukkiin. Suppailu on ilmeisesti stehpaddeln saksaksi, mutta kai ne enemmän sitä englantilaista sanaa käyttää.

   Löschen
 6. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005593822.html
  600 uutta sanaa, siinäpä oppimista. Ennen piti tankata vieraskielisiä sanoja, nyt suomenkielisiä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Uuden kielen oppiminen on aina hyvä asia:-))

   Löschen
  2. Voishan sitä vaikka kokeilla vielä kirjoittaa äidinkielen uudelleen, jos vaikka cumusta tuliskin ällä.

   Löschen
 7. Minäkin ihmettelin nyt joulun alla tonttuovea, mutta sitten se selvisi.
  Muistan kun palasin Suomeen sen jälkeen kun asuin täällä ensimmäisen kerran. Suomessa olin ollut töissä vain Akateemisessa Kirjakaupassa ja isän yrityksessä,joten minulta puuttui kokonaan työhön liittyvä sanasto, ja kesti hieman ennenkuin kieleni oli taas ajan tasalla;D
  P.S. Siitä missä Deborah kasvoi,niin sehän oli kaikista tiukin ryhmä, jossa säännöt on viety äärimäisyyteen,mutta niitä mustapukuisia ortodokseja ei voi missään nimessä laittaa samaan ryhmään,eroja on niin paljon, ja toisessa päässä voi olla hyvinkin liberaaleja ,vaikka asu olisikin samaan suuntaan. Ryhmiähän on vaikka kuinka monta, mutta se Deborahin tosiaankin pahin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mä muistan, kun puhuin työasioissa jonkun suomalaisen firman kanssa ja se mies puhuin jotain tulostimesta ja mä en tajunnut mikä ihmeen tulostin, kun tunsin vain sanan tulos.

   Löschen