Freitag, 29. Januar 2021

Töllöttämistä ja pelejä

Kateellisena katselen talvikuvia Suomesta, kun meillä vaan sataa ja tuulee eikä edes pienelle kävelylle tee mieli. Kellarissa vuoti yksi putki, oli vuotanut jo jonkin aikaa saunan taakse ja putkimiestä tarvittiin korjaamaan ja sen jälkeen jouduimme vähän siiivoamaan paikkoja ja maalaamaan seinää ja veimme anopin vanhan jääkaapin ja muutakin kamaa kaatopaikalle. Siinä mielessä oli kaatosateestaa hyötyä, että kaatopaikalla ei ollut nyt pitkää autojonoa kuten normaalisti korona-aikaan. Naureskelimme miten kiitollinen ihminen voi olla, kun tuollaisista puuhista,  joita normaalisti vihaa, alkaa olla kiitollinen.  Variatio delectat, sanottiin latinaksi, vaihtelu virkistää.

Televisioita on tullut katsottua vaikka kuinka. Tällä hetkellä nautin norjalaisesta Atlanticc Crossing-sarjasta ja nyt on Netflixiin ilmestynyt hyvältä kuulostava elokuva The Dig, saksaksi Die Ausgrabung, jonka katson ehkä sunnuntaina, kun joudun keräämään endokrinologille 24 tunnin pisut enkä uskalla lähteä minnekään ulos.

Kellaria siivottaessa tuli esiin meidän vanhat pelit ja aloin muistella miten paljon joskus 20+ ikäisenä pelasimme erilaisia pelejä ystävien kanssa,  Trivial pursuit oli yksi lemppareitani. Stadt, Land, Fluss oli myös ihan kiva, en tiedä mikä se on suomeksi, siis siinä arvotaan joku kirjain  ja etsitään sitten sillä alkavia sanoja. Kemiaaa opiskeleva ystäväpari valitsi teemaksi aina jotain kemian aineita ja itse otin sitten kostoksi suomalaisia jokia, lapsuudesta muistui vielä mieleen Oulun Siika Pyhä Kala, noilla rimssuilla opeteltiin maantietoa.

Eilen otin kellarista mukaani Scrabblen. Sitä on pelattu usein ja meillä on myös pienikokoinen matkascrabble, jonka otan usein mukaan pitkälle lennolle. Nyt osui käteen vahingossa englanninkielinen versio, sai vähän harjoitella englantia samalla.


Tänä iltana on taas tiedossa yksi tämän ajan highlight, (testattu) ystäväpari tulee meille illalliselle ja nyt lähdenkin valmistelemaan portviinisalottisipuleita.



17 Kommentare:

  1. Vaihtelua se on kaatsarireissukin korona-arkeen ;)
    Niin ja kellarin ja varastojen inventaariosta ja rojujen karsimisesta saa ainakin jälkikäteen ihan erityistä tyydytystä. Harmillisesti sitä ei vain meinaa millään muistaa ennen kuin hommaan on ihan pakko ryhtyä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Meillä on kaatopaikoilla niin ruuhkaa, että nyt pitää jo todistaa olevansa kaupungin asukas,ettää ei vieraat tuo kamojaan sinne ja autojonot on normaalipäivinä hurjat eli pitkä odotusaika. Kyllä tässä itsekin miettii, miksi on jotain säilyttänyt, mutta se ongelma on, että me ei juuri olla muutettu ja meillä on iso kellari.

      Löschen
  2. Mieki olen katsonut sitä Atlantic Crossing; vähän tyhmää, kun siitä on tehty ihmissuhdejuttu pressan ja prinsessan välille. Katson myös Ivaloa, sitä dekkarisearjaa, mikä on kai tehty saksalaisten kanssa. Ne ovat myös meillä Yle areenalla, mutta en jaksa katsoa kuin yhden osan kerrallaan.

    Kiva, että teille tulee vieraita. Itse mietin tässä lähtöä etäilemään 900 kilsan päähän. Näköjään koko kevät menee etäillessä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Eihän se mikään dokumentti olekaaan, mun puolesta ssaavat näyttää vähän ihmissuhteitakin. Ivalo on täällä Arctic circle, mutta en ole katsonut.

      Löschen
  3. Pelien kanssa kyllä kuluu hyvin aika. Kiva kun saatte vieraita, täällä ei oikeastaan saisi olla , siis ei saisi olla toisen kodissa kun tämä tiukka lockdown, jota taas jatketaan, mutta ainakin naapurissa oli äsken vieraita, ja olenhan itsekin välillä saanut vieraita eli eksän, eli kierrämme vähän niitä sääntöjä;D Mukavaa viikonloppua Allu,.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Saksassa saa ottaa kotiin vain yhden, täällä meillä tosin poikkeus. Tämä federalismi on kyllä tosi ihmeellinen keksintö, saisi olla yhtenäistä enemmän, esim. koulusysteemi on joka osavaltiossa erilainen, yhteistä niillä on vain kehnous, aivan mätä systeemi. Koulurakennukset on osittain niin huonossa kunnossa, että esim. ikkunoita ei saa auki ja tuuletus olis koronan takia tärkeää. Me nyt hyödyimme taas poikkeusmääräyksestä ja olemme muutenkin sitä mieltä, että on omituista, jos saamme kutsua vaikka pariskunnan vaimon mutta ei miestä, eiköhän niillä ole molemmilla samat virukset. Joka tapauksessa teki hyvää istua iltaa kavereiden kanssa..

      Löschen
    2. Enpäs tiennytkään että koulusysteemi Saksassa noin, harmillista, ja vielä se että joka paikassa erilainen.*Mutta tosi hyvä että saitte vieraita, se on tärkeää ihan psyykenkin vuoksi.

      Löschen
  4. Me pelattiin ukkelin kanssa yhteen aikaan jatkuvasti Scrabblea (enkunkielistä versiota), mutta nyt ei ole pelattu moneen, moneen vuoteen. Täytyykin yrittää, jos saisi ukkelin taas innostumaan. Korttia pelataan kyllä aika paljon, intialaista rommia. Mäkin olen jo oppinut olemaan heittelemättä kortteja lattialle, jos häviän. ;-D

    AntwortenLöschen
  5. Toivottavasti oli kiva illallinen!

    Mun lemppari oli Trivial Pursuit. Tykkäsin kovasti ja knoppitietoa silloin joskus tarttuikin ihan kiitettävästi. Pelasimme lasten kanssa täällä viimeksi Trivialia ja mä olin pudonnut jo miltei kokonaan kärryiltä, mitä tulee viihteeseen ja urheiluun. Nämä täkäläiset pesäpalloilijat ja jalkapalloilijat menevät kyllä ihan ohi.

    Scrabble on kiva peli, mutta aika ajoin pitää miettiä, että onko tällaista sanaa olemassakaan :)

    Mukavaa viikkoa!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Meillä on vain se ikivanha Trivial Pursuit, ehkä ei osata enää vastata niihin kysymyksiin.

      Löschen
  6. Saksan koulusysteemi ei ole "mätä". Olen opettaja ja tyttärenikin on opettaja, kaikki kolme lastani ovat suorittaneet akateemiset loppututkinnot.
    Harvat koulutalot tuollaisessa kunnossa kuten kerrot ja siksi niistä kerrotaan mediassa. Kaupungit ja kunnat ovat velvollisia maksamaan koulutalojen ylläpidon ja korjaukset. Jotkut kaupungit ovat niin velkaisia, että rahat eivät näköjään riitä. Osavaltiot maksavat opettajien palkan.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Teillä on ilmeisesti paremmin asiat, sehän riippuu osavaltiosta. Itse en tunne kouluja, mutta meidän lähipiirit, ystävät, naapurit on melkein kaikki opettajia ja heiltä kuulen. Yhdet ystävät kävivät porukalla remontoimassa lastensa luokkahuonetta ja todella monessa koulussa tuli nyt se ikkunaongelma, kun koronan takia pitäisi tuuulettaa. Digitalisointi on keskiaikaista, yksi ystäväpari kävi opettamassa poikansa opettajaa, jotta tämä pystyi vähän tekemään kauko-opetusta. Tietysti tulee Saksassa sitten vielä se ongelma, että niin monella lapsella ei ole kotona edes nettiyhteyttää saati sitten tablettia, jotkut yrittää puhelimella hoitaa asian.

      Löschen
    2. Katriina vielä siitä koulusysteemistä. Sinä varmaan tiedät, että Saksassa on suuri ero akateemikkoperheiden ja tavallisten ihmisten lasten välillä. Tosin on tietenkin poikkeuksia kuten Biontechin perustajan Sahin, joka on kölniläisen Ford-työläisen poika, mutta hän olikin poikkeus jo kouluaikana ja ensimmäinen turkkilaistaustainen ylioppilas koulussaan.

      Löschen
    3. Tässä vertailua
      https://m.tagesspiegel.de/berlin/um-neun-uhr-gibt-es-den-ersten-videochat-homeschooling-in-berlin-und-finnland-ein-vergleich/25737678.html

      Löschen
  7. Tuttuja pelejä. TV:tä on täälläkin katsottu tavallista enemmän. Atlantic crossing oli ok. Sinua saattaisi kiinnostaa Netflixistä löytyvä sarja Musta kuningatar. Suosittelen.

    AntwortenLöschen