Samstag, 13. Februar 2021

Erilaisia aikoja eletään

 On nämä ajat kyllä niin erilaisia kuin ennen. Jopa pakkanen on tullut tännekin, hyvin harvinaista, että on näin pitkään näin kylmää. Oliivipuu ja oleanteri oli pakko laittaa pakettiin. Onneksi naapurilla sattui olemaan tuollaisia isoja suojapusseja.


Lockdown jatkuu vielä ainakin 7.3. asti, tosin kampaamot saavat avata 1.3. noudattaen tarkkoja hygieeniamääräyksiä, mutta sinne on jo nyt sellaiset odotuslistat, että ei edes kannata yrittää saada aikaa lähiaikona. Emme saa päästää kotiin kuin yhden henkilön kerrallaan eli pariskuntia ei saa kutsua ja perjantaiksi kutsumamme pariskunta peruutti tulonsa. Lähetin heille valokuvan keitosta, jota oli tarkoitus tehdä alkuruoaksi.

Keitto oli niin jumalattoman  hyvää, että panen reseptin tännekin.

Liemi:

100g piparjuurta (raastettuna)
2 salottisipulia
1 limetti
100g kylmää voita
5 dl kanalientä
2,5 dl kermaa
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl vehnäjauhoja
ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria ja cayennepippuria
 
Punajuuriometartar:
300g keitettyjä punajuuria
1 hapahko omena
1 rkl vadelmaetikkaa
2 rkl rypsiöljyä
ripaus sokeria
suolaa ja mustapippuria
 
Koristeöljy:
1/2 dl rypsiöljyä
pieni nippu ruohosipulia
 
Kuori ja silppua salotit ja kuullota niitä 50g voita.
Ripottele päälle jauho ja sekoita tasaiseksi. 
Lisää viini koko ajan sekoittaen ja anna nesteen vähän haihtua.
Kaada joukkoon kanaliemi ja kerma ja anna kiehua kunnes jäljellä on 1/3 nestettä. 
Purista sekaan limetin mehu.
Lisää raastettu piparjuuri. Lisää mausteet ja tarpeen tullen limettimehulla.
"Vaahdota" keitto ennen tarjoilua sauvasekoittimella.

Sillä aikaa kun keitto kiehuu, valmista tartar.
Pilko punajuuret ja omena pieniksi kuutioiksi.
Mausta etikalla, öljyllä ja mausteilla.

Ruohosipuliöljyä varten sekoita pilkottu ruohosipuli ja öljy sauvasekottimella vihreäksi öljyksi.
 
Laita soppalautasen keskelle tartar, lisää reunoille keitto ja koristele se ruohosipuliöljyllä.
 
Laitoin palan lohitatakia tartarin päälle, myös jättikatkarapu sopisi, mutta kyllä keitto ilman niitäkin maistuu. 
 
 
Meillä on hyvä turkkilainen siivooja, hän on niin tarkka, että meille tulee joskus stressiä, kun hän komentaa mitä meidän itse tulee tehdä. Nyt oli sitten taas vuorossa putsata hyllyjä ja kun hän ei tiedä, missä järjestyksessä kirjat ovat, hän laittaa meidät tyhjentämään hyllyt ja se tapahtui yhdessä huoneessa eilen. Kauhulla ajattelen miten hän seuraavaksi panee meidät tyhjentämään yläkerraan hyllyt, joissa on kahdessa rivissä satojatuhansia pokkareita.



Nyt taidan leipoapätkismuffinseja, voin viedä niitä huomenna Valentinin päivänä naapurille kiitoksena saamistani villasukista.

En tykkää uudesta bloggerista, nytkään en osaa vaihtaa fonttia niin että se olis koko postauksessa sama.



 

8 Kommentare:

  1. Saat luvan tehdä tuota keittoa sitten kun tulen/pääsen sinne. Tuolla teidän määräyksellä, että vain yksi saa tulla kylään sisälle, ei ole järjenhäivää. Miksei saa samasta taoudesta tulla kaksi tai kolme? Täällä ei onneksi ole tuollaisia, vaikka toki niin tapaukset kuin altistukset lisääntyvät ja etätöissä olen edelleen, mutta vaihdoin paikan eli olen Lapissa. Sitähän ei periaatteessa saisi tehdä, mutta suomalaiset ovat olleet kauan aikaa etätöissä mökeillään.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Sanos muuta, hassua, kun mehn oltais voitu tehdä niin, että nainen tulee meille ja Allumies menee sen miehen luokse. Jacke wie Hose, ihan sama, mutta kyllähän mä tajuan, että tuo koskee vähemmän meitä kuin nuorisoa, heitä yritetään pitää erillään. Joo, keittoa saat kunhan pääset tulemaan.

      Löschen
  2. Herkulliselta näyttääkin keitto,vieraita varmaan harmitti etteivät päässeetkään maistamaan sitä.Täällä viime viikolla,samalla kun peruttiin liikkumarajoitus,niin peruttiin myös se ettei saa ketään tulla vierailulle(jota en totellut sillä eksä tuli useinkin vierailulle..) Kampaamot saivat myös luvan olla auki,mutta tietysti tarkoin rajoituksin. Kaupat ,muut paitsi ruokakaupat ja apteekit,avataan ehkä kuun lopussa.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Teillä ei ole paljon rajoja, joiden yli mutaatiot tulisivat, Saksalla on niin paljon naapurimaita ja esim. Tsekin tilanne on katastrofaalinen.

      Löschen
  3. Oi mikä keitto! Vähän toista kuin meidän kasvishernekeitto, jota söimme tänään laskiais-sunnuntain kunniaksi ulkoilujen jälkeen. Vaikka kyllähän sekin hyvää oli ja laskiaispulla vielä jälkkärinä. Huh. Ainakin oli tymäkkä olo kaiken sen jälkeen.

    Hi hii, mua huvitti toi teidän topakka siivooja. Jos meillä heiluisi sellainen, tuskin uskaltaisin olla kuin kotonani.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se on tosi hyvä tyyppi,kerran sanoi,että saatamme saada pölyallergian, jos emme siivoa työhuoneen hyllyjä.

      Löschen
  4. Ihanan näköinen keitto! Resepti otettu talteen ja pitää kokeilla. Mua kyllä harmittaisi, kun olisi mennyt sivu suun :)

    Hauska, että siivooja pitää varpaillaan. Mäkin tarvitsisin jonkun vähän jeesaamaan. Ei auta, siivooja tässä nyt kirjoittelee ja kohta sitten siivoilee.

    Hyvää ystävänpäivää! Kiitos, kun kerrot kuulumisianne ja olet blogiystävä.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kiitos sullekin, että jaksat kommentoida. <3
      Jos pitää punajuuresta,keitto on hyvä,mutta olen muutaman kerran tarjonnut jollekin punajuurta, joka ei voi sitä sietää. Luulen, että se viha on enemminkin saksalaisilla, suomalaiset on siihen tottuneet. Lakustakaan täällä ei kovasti pidetä.

      Löschen