Freitag, 7. Januar 2022

2021 plussat ja miinukset

 Eipä arvattu vuonna 2020 mitä seuraava vuosi toisi mukanaan. Tässä on saatu rokotuksia, monet jopa viisi, sillä nyt on ruvettu kovasti rokottamaan vyöruusua vastaan koronan lisäksi ja vyöruusu vaatii kaksi rokotusta. On opittu näyttämään kaikkialla rokotuspassia ja henkkaria. Että ei aina tarvitsisi avata kännykkää, voi hankkia ns. immuunipassin, joka on luottokortin kokoinen ja helppo pitää lompakossa henkkarin vieressä, mutta kortissa on se vika, ettei se tunnista uusia rokotuksia eli pitää ostaa uusi kortti eli tulee kalliiksi, harmi, sillä kortti on kätevä ja sen voi laittaa vaikka kaulaan. Meidän kauppakeskuksessa saa kaupoista käteen nauhan, jota voi sinä päivänä näyttää kaikissa kaupoissa eikä tarvitse jatkuvasti heilutella henkkaria ja rokotuspassia.


On tässä aika hyvin totuttu kaikkiin rajoituksiin, jos on kolme rokotusta, saatetaan silti vaatia vielä testi, mm. kuntosaleilla. Joskus pitää miettiä mitkä määräykset on vaikka kampaajalla. Suomessa taitaa olla vähemmän rajoituksia.

Alkuuvuodesta Reinin vesi nousi kovasti, mutta tämä oli peanuts verrattuna tuleviin kesän tulviin Ahr- ja Erft-joen laaksoissa.Meillä oli huonoin kesä mitä muistan, mutta kuvan mukaan oli ainakin toukokuussa yksi päivä, jolloin piti laittaa markiisit auringon suojaksi.


Mikä meillä on korona-aikaan ollut pelastus, on se, että täältä ei ole pitkä matka Eifelin vuoristoon, jossa sai puhtaassa ilmassa vaeltaa ilman ihmismassoja ja ilman maskia ja hengittää puhdasta ilmaa.Kesäkuussa otimme riskin ja kävimme Hampurissa ystävien luona ja teimme retken maisemiin, jotka voisi melkein olla Suomesta.


Muutamaksi päiväksi salli korona myös keikan Pfalzin maakuntaan, josta kävelimme viinivuorten kautta Ranskan puolelle.


15.7.21 tapahtui jotain aivan kamalaa, silloin tuli se mieletön sade , joka jopa meilläkin peitti  koko pihan veden alle, naapureiden kellareihin meni vettä ja monet joet tulvivat niin pahasti, että vesi vei talot mennessään. Satoja ihmisiä kuoli ja kuinkahan moni menetti kotinsa. Tunnemme pariskunnan, joiden talo ei ole edes lähellä jokea tai järveä, mutta heidän talonsa lähellä on niitty ja siinä oli niin paljon vettä, että se virtasi heidän kellariin ja sen yläpuolella olevaan kerrokseen. Talo on hieno ekologinen hirsitalo ja vesi uhkasi tuhota hirret ja oli pakko saada nopeasti kuivatuskoneet, mutta kun he eivät asu joen rannalla ja rannan asukkaille annettiin ensisijaisesti kuivauskoneet, tilanne näytti katastrofilta kunnes onnistuivat jostain saamaan koneet. Heillä oli muutenkin onni, kun löysivät viideksi kuukaudeksi loma-asunnon läheltä kotia kunnes pääsivät jouluksi omaan taloon. Tästä saa jonkunlaisen kuvan katastrofista, Ahrweiler on meille hyvin tuttu paikka, en uskaltaisi nyt lähteä sinne, niin pahalta tuntuu nähdä kuvia tutuista paikoista.

Syyskuussa oli taas hyvä tuuri, kun korona oli sen verran kurissa, että pystyimme kaveriporukan kanssa tekemään kauan suunnitellun pyörämatkan Mainin rannalla.


Kauniita maisemia ja sieniä löytyi myös kivalta viikonloppukeikalta Sauerlandista, jossa juhlimme naapurin 50v.Lokakuussa koronatilanne oli sen verran edullinen, että uskallettiin ajella Etelä-Tiroliin nauttimaan maisemista 
Haflingenissa kun asuimme, niin pitihän hommata Haflingerin huopatohvelit, vuoden paras ostosMarraskuun alussa päästiin vihdoinkin aurinkoiseen (!) Suomeen luokkakokoukseen ja viemään kynttilä veljeni haudalle, jonka hautajaisiin joulukuussa 2020 emme koronan takia päässeet. Uutena vuotena uskalsimme lähteä kolmeksi päiväksi tuttuun hotelliin Pfalziin. Siellä sai uida joko sisällä tai ulkona, ai että nautin, kun olin ennen aamupalaa aivan yksin altaassa.
Big-time whinging on kyllä, jos vain valittelen viime vuodesta, sillä meillä on tosiaan ollut paljon kivaa ohjelmaa. Pahinta oli ne tulvajutut, ihmisten kärsimykset, liikennekatastrofit, kun siltoja meni satoja ja mottoritiet jouduttiin sulkemaan, kun ei tiedetty, mitä pahaa vesi on tien pohjustuksessa saanut aikaan.

Jotain kivaa ilmestyi pihaan, lumikello tuli moikkaamaan jouluruusua❤️

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!12 Kommentare:

 1. Paljon kaikkea kivaa ehditte. Kaikesta huolimatta.
  Minulla jouluruusu on nuppuineen kukkineen havujen ja paksun lumen alla. Toivottavasti selviää. Tosin jouluna ruukkuversio ilahdutti sisällä ;)
  Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle<3

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Enemmänhän sitä ehtii talvella ihailemaan sisällä.

   Löschen
 2. Vuotesi oli hyvin vaihteleva - myös emotionaalisesti vuoristorataa. Rokotusainetta vyöruusua vastaan ei vielä riitä kaikille halukkaille. Olen odotuslistalla.
  SWR-TV näyttää säännölliseti reportaaseja Ahrin tulva-alueelta. Minua itkettää vieläkin, kun katson niitä. Lasten ja koululaisten kurjuutta ei revitellä, mutta suren, mitä hekin joutuvat kestämään; traumatisoituneita lapsia ja traumatisoituneita vanhempia.
  Jouluruusut talon edessä kesäruusujen välissä nauttivat sateista. Puolen vuoden päästä kukkivat valkoiset ja punaiset kesäruusut. Kaikki ruusut vuorollaaan. Rein ei vielä tulvi meillä uhkaavasti.
  Halte die Ohren steif, sanoo saksalainen, pää pystyyn sanoo suomalinen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mies ehti saada vyöruusurokotuksen, itse en saanut, kun ei ollut tietoa milloin saa koronarokotuksen ja ei voi ihan lähekkäin ottaa ja nyt taas uskon, että pian tulee neljäs koronarokotus.

   Löschen
 3. Mielenkiintoista nähdä mitä tämä vuosi tuo tullessaan, vapautta vai kurimusta.
  On siinä piikki poikineen, vielä lisäksi voisi piikityttää itseään influenssarokotteella ja kesää odotellessa kolmen piikin TBE-rokotteella.
  Suomessa ei arkielämää korona juurikaan häiritse, varsinkin kun nyt on niin hienot talviliikuntan sopivat säät. paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Punkkirokotusta ei täällä juuri tarvita, monet ottaa sen, jos lähtevät Itävaltaan kesälomalle, hiihtolomalle Ischgliin on varmaan paras ottaa neljäs koronarokotus.

   Löschen
 4. Mielenkiintoinen vuosi, ja monta kivaakin juttua, vaikka myös paljon ikävää, kuten se kamala tulvatilanne.Mä olen vuoden aikana saanut 4 rokotetta: 3 koronaan, ja yksi flunssarokotekin,jota muutenkin otan joka vuosi.Nyt on kuulemma täällä kova flunssapiikki koronan lisäksi. Vihreää passia jouduin viimeksi käyttämään eilen Ikeassa; ennen sisääntuloa tarkistettiin kaikilta että on vihreä passi kunnossa. Minulla on se puhelimessa. Hyvää viikonloppua Allu.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minäkin otin tällä kertaa flunssarokotuksen, en ole ikinä kyllä virusflunssaa sairastanut, mutta veljeni sai siitä inhottavan allergian.

   Löschen
 5. Paljon olette voineet matkustaa, vaikka tämäkin vuosi oli poikkeuksellinen ja tylsä. Tietysti kun teillä on oma auto... Sitä kaipaan tääläkin, sillä ei tee mieli lähteä näissä ilmaantumisluvuissa edes kaupungin toiselle puolelle Ruissaloon kävelemään. Onneksi pääsin Lappiin reiluksi pariksi viikoksi, mutta nyt taas täällä etelässä. Täälläkin on nyt lunta, ja äsken satoi vähän lisää. Parempaa tätä vuotta!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tästä on helppo lähteä autolla vaikka mihin suuntaan, mutta ei ole kiva käydä pakoissa, joissa on lockdown, mutta olemme onnekkaasti sujuttaneet matkat sellaisiin väleihin, ettei ollut isompia ongelmia. Varovainen tietysti pitää olla, nyt vilkuttu koronavilkku, oli joku ongelmaton kohtaaminen 29.12. Mietin mitä silloin tein, olin ruokaostoksilla kahdessa kaupassa ja yhdessä leipomossa, ehkä siinä leipomojonossa oli joku tartunnan saanut, sillä muissa kaupoissa Allumies oli mukana eikä hän saanut viestiä.

   Löschen
 6. Kivasti olette kuitenkin päässeet matkustamaan, ja erityisen iloinen olen siitä, että pyöräretkenne toteutui. :-)

  Minusta on kanssa ihanaa, jos saan olla yksinäni uima-altaassa. Viimeksi kävi näin onnellisesti Bangaloressa paluumatkalla Intiasta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ollaan osattu onnekkaasti varaamaan pyörämatkat, ihan onnen kauppaa, kun ei puolta vuotta ennen voi tietää mitään tilanteesta. Ehkä me oltiin niin tyhmiä, että luultiin koronan olevan silloin jo ohi.

   Löschen