Mittwoch, 14. Dezember 2022
Lucianpäivän sivistysaukko
Jos olisin Haluatko miljönääriksi-lähetyksessä saanut miljoonakysymykseksi ”Mistä Sankta Lucia laulu on kotoisin”, olisin vuorenvarmasti ilman oljenkortta vastannut, että se on Sisiliasta, mutta väärin, melodia on napolilainen iskelmä ja sen on vienyt 1850-luvulla matkamuistona stipendiaattimatkaltaan Euroopasta Ruotsiin muusikko Gunnar Wennerberg. Alkuperäisen laulun Lucia on napolilainen kaupunginosa ja/kirkko eikä se ollutkaan sisiliainen tyttö. Oli miten oli, minä pidän kovasti tuosta Lucia-perinteestä. Oma Luciani pääsee joka vuoden ensimmäisenä adventtina tiernapojan ja tontun kanssa esille.
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Jaaha, mitähän mä olisin veikannut Lucia-laulun syntymäpaikaksi. Olisin saattanut veikata Saksaa, mutta olisi mennyt vielä enemmän pieleen kuin sinulla. :-)
AntwortenLöschenIhana Lucia-tiernapoika-tonttu -kolmikko.
Noi kolme kaverusta on niin kivoja, että ottaisin mukaan autiolle saarellekin.
LöschenTunnen laulun melodian ja sanat Olavi Ingmanin koululaulukirjasta " Laula sinä, minä soitan" vuodelta 1963 napolilaisena kansanlauluna "Soi iltakellot". Sanat on suomentanut V.Arti. Santa Lucian sijaan lauletaan suomeksi " Soi iltakellot".
AntwortenLöschenIngmanin nimi on tuttu. Tuosta Lucia- nimestä tuli taas mieleen se yksi anekdootti. Lucia tulee sanasta lux eli valo ja suomalainen opiskelija oli kääntänyt ”fiat lux” eli tulkoon valo ”luksus-Fiat”.
LöschenKyllä mieki olisin Italiaa ehdottanut laulun maaksi. Mutta hieno tuo sinun kolmikkosi!
AntwortenLöschenRakkaimmat jouluesineet
Löschen