Freitag, 26. Mai 2023

Litra salaattia ja museossa

 Kutsuin naapurit syömään ja tarjosin parsapiirakan lisäksi Glorian ruoka ja viinin reseptillä tehtyä herkullista raparperimansikkasalaattia. Huvitti, kun reseptissä vuonankaalin määrä oli litra. Saksalaiset eivät oikein osaa tilavuusmittoja ja jos annan jollekin reseptin, jossa lukee 2 dl jauhoja, se ei käy lainkaan, kätevää desiä ei tunneta lainkaan, millilitra käy vähän paremmin, mutta oikeastaan vaaditaan painomitta. Tuo litra vuonankaalia oli osuvasti sanottu, pesin osan isommasta paketista ja laitoin litran mittaan ja sitä pestyä salaattia oli just litra eli hyvin sain arvioitua, 200g olisi ollut vaikeampi arvioida. Salaatista tuli todella kaunis ja se oli hyvää.


Olemme sopineet, että emme vie toisillemme mitään tuliaisia, mutta taidemaalari Angelika oli poiminut kauniin kimpun omasta pihastaan. Huomatkaa pöydällä Finlaysonia, Iittalaa ja Nuutajärveä, ulkosuomalainen tarvitsee kaikkea sellaista♥️


 Kävimme kaupungilla, joka on enemmän kuin täynnä turisteja ja piipahdimme hiippakunnan museoon Kolumbaan, jossa blogin mukaan olimme viimeksi viisi vuotta sitten. Joskus mietin miksi tätä blogia pidän, mutta nyt oli taas kätevä täältä tarkistaa milloin olimme viimeksi siellä. Museo on ihanan rauhallinen paikka, sinne voi paeta ihmismassoja tuomiokirkon ympäristöstä ja ihan kauniita esineitäkin oli näytillä.

Tässä rasiassa on jotain pyhäinjäännöksiä, ottaisin sen ilman niitä jäännöksiä.


Ja nämä kaksi, tarkkaan tutkin kenen työ ja ketä esittää, ai niin, se ja se ja päivää myöhemmin en muista yhtikäs mitään, terveisiä dementialta

Tässä  legenda pyhä Ursula ja osa niistä 11000 neitsyestä


Stephan Lochnerin Jumalan äiti metsäorvokin kanssa, melkein tarvittiin kiikari nähdäkseen orvokin
7 Kommentare:

 1. Niinpä niin, saksalaiset käyttävät vain litran mittaa ja sen murtolukuosia ½ litraa, ¼ litraa ja puolet siitä 1/8 litraa näin viinimailla eli Schoppen, Viertele ja Achtele, jotka ovat viinilasin merkkinä, että näkee onko mitta oikein. Teillä Kölnissä on se Kölschin olutlasi, lekö 2 dl ja Baijerissa litran Maß. Monet käyttävät leipomisessa mittakannua, jossa on merkki eri aineosille.. Anoppivainaan lahjakkuus riitti juuri ja juuri käyttämään painomittaa Pfund ja halbes Pfund, mikä oli ½ kiloa ja ¼ kiloa eli 250g, ei Englannin rahaa. Osasi ulkoa tasan yhden tiikerikakkureseptin noilla mitoilla eikä ymmärtänyt mitään reseptejä. Rauha hänen sielulleen.
  Opin häneltä muitakin kummallisuuksia kuten kellonaikoja esim. viertel acht, halb acht ja dreiviertel acht, ja että Mittag tarkoittaa mitä tahansa päivän aikaa ja Mahlzeit hyvää ruokahalua. Kölniläiset puhuvat hauskasti laulaen ja heidät tuntee heti siitä vaikka puhuvat yleiskieltä. Mitkä kölniläiset erikoisuudet ovat tarttuneet sinuun?
  Pyhä Ursula oli minulle tuntematon ja piti oikein lukea hänestä. Meilläpäin on Bingenin Hildegard tunnetumpi. Ai, hunnit olivat Kölnissäkin. Menen heinäkuussa taas Wormsiin Nibelungenfestspielille. Kun siellä kerran käy, niin siitä tulee süchtig. Hunnit sinetöivät Nibelunginkin kohtalon. Tänä vuonna on moderni Brynhilde. Sattui niin, että muutin Giselherplazille ja ympärilläkin on Nibelungen hahmojen katuja.

  AntwortenLöschen
 2. Kölschglas on tosiaan 2dl ja sitten ne tajuaa mikä on 2dl. Noita dreiviertel acht jne en ole vielä oppinut, vaikka monet ei-kölniläiset tuttavat käyttää, mietin aina onko se varttia vaille kahdeksan vai yhdeksän. Yksi täkäläinen kaveri sanoo Mittag, jos tarkoittaa kello neljä. Nibelungia en tunne juuri yhtään, Bildungslücke.

  AntwortenLöschen
 3. Kävin äsken kaupassa ja siellä oli tuota ihanaa vuonankaalta! Toki Italiasta, mutta voi sitäkin kerran ostaa. Jotenkin nämä päivät ovat menneet niin kiireesti ohi ja viikonloppuna olin työmatkalla pe-la Helsingissä. Sosiaalisuus alkaa aina rasittaa! :) Ja tänään aloitin vihdoin työhuoneen tyhjentämisen, kolmasosa kirjahyllyistä on nyt käyty läpi, osa kirjoistani on jo täällä kotona työhuoneen lattialla pinoina. Jos tulette tänne, saisit paljon suomenkielisiä romskuja, kun pitää tehdä hyllytilaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Harmi ettei olla nyt vähään aikaan tulossa, kalenteri on kesäkuussa jo turhan täysi, kaksi kertaa suomalaisvieraita plus kiinalaiset vakoojat, hah hah, meidän oikeistomelkeinradikaalituttu on keksinyt, että ne meidän ystävät on varmaan vakoojia.

   Löschen
 4. Metsäorvokki löytyi, samoin muutakin mielenkiintoista, kuten pyhäinjäännösrasia ilman niitä jäänöksiä sekä nuo kaksi "nimetöntä" naisfiguuria. Koeta nyt palauttaa mieleen keitä esittävät, pyytää keramiikan harrastaja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No niin, nyt tiedän, ne on ns. Ursula-pystejä, joita tehtiin Kölnissä paljon 1200-luvun lopulla, olivat mainosta Kölnille, niitä myytiin koko Euroopassa.

   Löschen
  2. Yllätyin, kun luin, että nuo taitavasti tehdyt Ursula-pystit ovatkin puutöitä!

   Löschen