Sonntag, 7. Januar 2024

Lukemista lapsille ( ja itsellekin)

 Olen kyllä tiennyt, että Suomessa luetaan paljon, mutta silti olin joululomalla  todella innostunut näkemään, miten lasten lukemista edistetään.

8 veet lukivat joka päivä ainakin varttitunnin  ääneen ja heille luettiin myös ennen nukkumaanmenoa.


Myös 6 kk luki mielellään kangaskirjaansa.


Ja oikein hieno oli toisen 8 veen koulusta saama joululomatehtävä, jossa pyydettiin lukemaan mm. tonttulakki päässä tai pehmolelulle tai villasukat jalassa, loistava idea.



Vaikka itselläni on kindlessä lukemattomia lukemattomia, oli pakko ostaa Dostojevskin Peluri, kun sitä kuukauden sisällä sattui parikin kaveria suosittelemaan. 


Dostojevskista tuli mieleen isäni, joka oli hänen faninsa ja lause isän sodanaikaisesta päiväkirjasta, siinä meni Viipurin pommituksessa isän dostojevskit


Ei enää sotaa kiitos🕊️

13 Kommentare:

  1. Uusimmat PISA-tulokset sekä Suomessa, että Saksassa näyttävät, että lukutaito on heikentynyt. Opettaja ja vanhemmat ovat ainakin kuvaamassasi tapauksessa ryhtyneet heti lukemistaidon kehittämistoimiin. Ehkäpä suomalaiset sisustusarkkitehdit palauttavat kirjakaapit/hyllyt takaisin koteihin uudeksi trendiksi. Saksankodissani täytyy kirjat pitää ovien takana pölyn takia. Kirjakaapissani odottaa lukematon järkäle, tuhatsivuinen taskukirja Leo Tolstoin "Krieg und Frieden (Sota ja rauha)", itse asiassa neljä kirjaa samoissa pahvikansissa. Sain 2008 kulttuuria halvalla 14,95 eurolla. Kai olet käynyt Baden-Badenissa, joka on nykyisinkin sivistyneitten venäläisten kaipuun kohde kuumine lähteineen ja thermal-kylpylöineen ja kasinoineen? Dostojewski pelasi ja hoiti terveyttään sekä Wiesbadenissa että Baden-Badenissa. Lienee käynyt myös Baden-Badenin kaupunginteatterissa (Stadttheater). Sanos muuta: Ei enää sotaa, kiitos.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. En tiennytkään, että Dostojewski oli Baden-Badenissa. 8v tyttö puhuu kolmea kieltä, suomalaisessa kirjassa tuli vastaan tuntematon sana „eläytyä“, ei ole aina helppoa.

      Löschen
    2. Kuljeskelin muutama vuosi sitten maaliskuussa Baden-Badenin vähän koleita katuja. Kulkutauti oli hiljentänyt koko tienoon. Siellähän on jopa Dostojewski Haus ja seinässä patsas kirjailijasta avoin kirja ´Der Spieler´ edessään. Kirjoitti teosta oleskelunsa aikana. Kivaa lisätietoa löytyi https://www.dostojewski.eu/baden-baden-01.html -osoitteesta.
      Hyvää ja rauhallista jatkoa tälle vuodelle. Toivottavasti Allumies voi jo paremmin . paskeriville

      Löschen
    3. Ai niin, piti vielä todeta, että muakin odottaa tuhatsivuonen Tolstoin `taskukirja` Anna Karenina. Sekin aletavaraa 11.90 euroa. paskeriv.

      Löschen
    4. Mä vieroksun tuhatsivuisia kirjoja ja Anna Kareninan tunnen vain elokuvasta. Tuo toinen tässä huushollissa taas tykkää oikein paksuista kirjoista.

      Löschen
  2. Kävin jo muutaman kerran lukemassa - oli niin mieluinen postaus pienistä lukijoista ja voi tuota innokasta kangaskirjan tutkijaa! Mutta niin surullista ja järkyttävää luettavaa oli isäsi päiväkirjan sivu. Pelottavaakin juuri nyt.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tippa tuli mullekin linssiin kun luin isän tekstiä.

      Löschen
  3. Ihanaa, että lukuperinne jatkuu nykyajan lapsillekin. Minulle luettiin lapsena joka ilta, ja siitä on kyllä jäänyt ihanat muistot.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Minua harmitti vähän kun opin lukemaan eikä vanhemmat enää viitsineet lukea.

      Löschen
  4. Osallistun taas uuteen Helmi-lukuhaasteeseen, vaikka luen muutenkin paljon. Nyt vielä kun ei tarvi enää lukea keskeneräisiä huonolla kielellä kirjoitettuja opinnäytteitä. Nyt vain alkaa "työhuoneen" siivoaminen, koska lattialla on 7 muuttolaatikkoa kirjoja, joille pitäisi löytyy erilaisia koteja, osa menee paperinkeräykseen!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Helenalla on siis 7! laatikkoa AARTEITA, niitä kun pääsis tonkimaan ...
      Olen kirjojenostokiellossa kun muutenkin kaikki paikat on täynnä. Kirjastojen kierrätyshyllyihin voi viedä, mutta ei kirjastokirjoja. Nimittäin, jos on joskus vaikka ostanut kirjaston poistomyynnistä. Mulle on kertynyt saksalaisen kirjaston poistettuja kirjoja, hintaan 50 senttiä tai ilmaisia - mitnehmen.
      paskeriville

      Löschen
    2. Helena, ei muuta kuin paskeriville hommiin lajittelemaan kirjoja.

      Löschen
    3. Tervetuloa tonkimaan ja ottamaan itselle kirjoja! Kirjat siis yliopiston työhuoneelta omia kirjojani, suurin osa tietokirjoja, romaanejakin toki on ja niitä haluan myös vähentää! Hyvä kun muistutit tuosta kirjastojen poistohyllystä, sinne voin viedä jotain!

      Löschen