Samstag, 20. April 2024

Welcome to the Land of Ch’tis

 Joskus ehkä vuonna 2008 elokuvissa oli hauska ranskalainen leffa , joka kertoi eteläranskalaisesta postivirkailijasta, joka pelkäsi kovasti saavansa potkut, mutta sitten hänelle kävi vielä pahemmin, sillä hänet siirrettiin täysin tuntemattomaan pohjois-Ranskaan, lähelle Belgian rajaa, jossa ihmiset puhuvat ranskan sukuista kieltä nimeltä ch’ti ja asukkaita nimitetään samalla nimellä.

Kun tuo Ranskan kolkka oli meiltä jäänyt käymättä, päätimme ykskaks lähteä sinne pariksi päiväksi ja varasimme Lillen kaupungista huoneen kivasta pienestä hotellista. Edellisviikon helteiden jälkeen säätiedotus lupasi epävakaista ja viileää, mutta aika hyvin selvisimme ilman mitään isompia sateita.

Meiltä menee matkaan Belgian läpi kolmisen tuntia ja olimme Lillessä kolmen aikoihin ja kiertelimme iltapäivällä kaupunkia, oli kova tuuli ja välillä sadepilvet uhkaili, mutta lopulta ei satanutkaan.


Toisena päivänä oli heti aamusta vähän kirkkaampaa ja teimme pitkän lenkin kaupungin linnoituksen puistossa. Siellä oli kaikkien Nato-maiden liput salossa paitsi Suomen jäsenyyttä ei oltu vielä huomioitu.Kävelimme ensin puistossa ja sitten keskustassa ja katselimme kivoja taloja ja kauppoja. Ranskassa on  niin kivoja ruokakauppoja, kukkakauppoja, vaatekauppoja, ja last but not least keittiötarvikekauppoja kuten tämä.
Halusimme välttämättä nähdä vanhan nunnaluostarin Hospizin (onko se suomeksi hoitola?) ja pääsimmekin luostariin sisälleSiellä mm. tällainen hieno pottahuonemutta sitten kun menimme viereiseen rakennukseen, jossa on ”la salle des malades” eli siis se vanha sairaala, se olikin kiinni. Wikipediasta löytyi nyt valokuva siitä 


ja huomasin, ettei se vedä vertoja Beaunen hospizille, joten ei ollut mikään draama, että emme päässeet sisälle.

Emme käyttäneet autoamme kaupungissa lainkaan emmekä myöskään kaupungin busseja tai metroa ja totesimme, että kävelimme kolmen päivän aikana melkein 30km! 
Ihmettelimme miten ranskalaiset istuvat kylmälläkin ilmalla ulkona ja juovat kaiken kukkuraksi kylmää olutta. Ihmeen monet Lillessä puhuivat englantia, varsinkin verrattuna elsassilaisiin, joista meillä oli toissa vuonna karmeat kokemukset, kun Colmarin sairaalan lääkäritkään eivät osanneet muuta kuin ranskaa. Kaikki myyjät, tarjoilijat ja hotellin henkilökunta olivat ystävällisiä ja hyvin monet kysyivät mistä tulemme ja palvelu oli tosi hyvää.

Kotimatkalla poikkesimme katsomaan Roubaixin vanhaa komeaa uimahallia, joka on nyt museo

Päivän todellinen high light oli Villa Cavrois, rikkaan tekstiilipohatan 1930-luvulla rakennuttama asuintalo, jonka suunnitteli tunnettu arkkitehti Robert Mallet-Stevens, uskomaton palatsi, jossa 7-lapsinen perhe asui

Talon omistaa nykyään Ranskan valtio, se on kunnostettu täydellisesti.

tässä lasten ruokahuone


mobiili bidet

Luin netistä vierailijoiden kommentteja, kaikki antoivat viisi pistettä viidestä paitsi yksi nainen, joka antoi vain yhden pisteen, koska ei saanut viedä koiraansa taloon, meistä on moneksi.🙄

8 Kommentare:

 1. Vanha rakennustaide saa aina taputukset, ja tuo liikkuva vessan pönttö kunnon hymyn.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Jokaiseen makuuhuoneeseen kuului kylppäri ja bidet

   Löschen
 2. Oolalaa! Lillessä tuli vietettyä vuosia sitten yksi yö ja sitä seuraava päivä ennen kuin jatkoimme matkaa Reimsiin.
  Mekin löysimme tuolta ihania keittiötarvikeliikkeitä ja astiakauppoja ja pelkästään niiden näyteikkunoiden edessä olisi voinut viettää tunnin tai pari... puhumattakaan siitä ajasta jonka saattoi viettää sisätiloissa :D
  P.S. vekkuli bidet kuvassa

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, ne keittiötarvikekaupat, niistä ei voi mennä ohi.

   Löschen
 3. Lille on näköjään Kölnin ystävyyskaupunki. Se on sellaisessa kolkassa, että sinne pitää lähteä varta vasten. Eteläranskalaisille se on varmasti eksoottinen paikka varsinkin huonojen ilmojen takia. Atlantin sateet ja myrskyt tulevat sinne ensimmäisenä mantereelle. Kuuluu meikäläisenkin koulusivistykseen osata jotakin Espanjan perimyssodasta. Pitääkin verestää muistia nopeasti netistä.
  Niin, nuo ranskalaiset sängyt. Niistä minulla on monta erityistä muistoa. Voitan unissanikin jokaisen tappelun peitosta. Kauan sitten Elsassilaisessa hotellissa oli vielä perinteinen kova rulla tyynynä. Ranska on kansainvälistynyt tyynyjen suhteen, mutta bidet´ istä eivät luovu. Upea tuo funkis-tyylinen Villa Cavros palatsi on, mutta kolkko kotina. Mahtoivatkohan lapsetkaan saada sotkea siellä mitään paikkoja?

  AntwortenLöschen
 4. Sänky oli hyvä ja peitto tarpeeksi iso. Ne rullatyynyt oli kamalia, silloin otin usein tempurmatkatyynyn mukaan. Kamalia oli ne viltit peittona ja siinä vaan se lakana, mutta niin kai se oli ennen Suomessakin, ei sielläkään aina pussilakanoita ole ollut.

  AntwortenLöschen
 5. Niinpä, "kun tuo Ranskan kolkka oli meiltä jäänyt käymättä, päätimme ykskaks lähteä sinne pariksi päiväksi..." Miten luksusta onkaan lähteä noin vain "naapurikylässä käymään", mutta kiitos, kun välität näitä Keski-Euroopan tunnelmia tänne kauas Pohjolaan. Tuolla ei näköjään omasta ruostuneesta ranskankielentaidostani olisi ollut paljonkaan hyötyä, sen verran erikoiselta se kuulosti. Muuten, myös täältä löytyi mielenkintoisia juttuja: https://meinfrankreich.com/schtis-bergues/

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hyvä linkki! Se on tosiaan täällä parasta kun pääsee niin nopeasti Beneluxiin ja Ranskaan, Berliini on hyvin kaukana.

   Löschen