Donnerstag, 12. Februar 2009

Ekologinen jalanjälki


Ekologinen jalanjälki on tapa arvioida ihmisen käyttäytymisen luontoon jättämää jälkeä. Jalanjälki kertoo kaksi asiaa: kuinka paljon luonnonvaroja eli maata tarvitaan juuri sinun tarpeittesi tyydyttämiseen ja kuinka paljon planeetta kykenee antamaan meille kullekin.
Yksilön oma ekologinen jalanjälki lasketaan sen mukaan, miten paljon hänen kulutustaan ja jätteitään varten tarvitaan fossiilisen energian tuottamiseen varattua maata, viljelysmaata, laidunmaata, metsää, rakennettua maata ja merta. Monimutkaisissa laskutoimituksissa arvioidaan muun muassa ihmisen ruokatottumuksia, liikennevälineiden käyttöä ja asumista.
Laskin tällä kaavakkeella oman jalanjälkeni ja sain kohtalaisen hyvän tuloksen, sillä
- olemme heittäneet kylpyammeen pois ja käyn vain suihkussa
- syön lihaa oikeastaan vain silloin kuin meillä on vieraita
- yritän syödä paikallisia tuotteita enkä koskaan ostaisi esimerkiksi uusiseelantilaista kivennäisvettä, jota on kyllä kaupassa tarjolla
- kävelen paljon tai ajan pyörällä tai käytän yleisiä kulkuneuvoja ja ajan autolla vain jos ei ole mahdollisuutta mennä muilla kulkuneuvoilla
- meillä on oma roskis orgaanisille jätteille, paperille ja lasi viedään keräykseen
- yritän välttää muovi- tai alumiinifolion käyttöä ja käyttää kannellisia rasioita tai esimerkiksi lautasta kipon kantena
- lämmityksemme menee automaattisesti yön ajaksi pois ja nukumme viileässä
- päivällä meillä on suomalaisittain katsoen viileää sisällä ja käytän villapaitaa ja -sukkia talvella. Minusta suomalaisissa asunnoissa on tukahduttavan kuumaa ja ihmettelen, miten suomalaiset ovat talvellakin t-paidassa ja paljain jaloin.
MUTTA tuosta kaavakkeesta oli jätetty pois monta kysymystä, jotka olisivat heikentäneet tulostani huomattavasti, sillä
- matkustan paljon, sekä autolla Euroopan sisällä että lentokoneella. Tämä ekologisuusasia tulikin tässä juuri mieleen, kun tilasin tänä aamuna lennon Shanghaihin pääsiäiseksi. Sitä ennen lennetään karnevaaliviikonloppuna Nizzaan moikkaamaan serkkua, joka on St.Raphaelissa johtamassa hotellia. Lento on ilmainen, kun meillä on bonusmaileja. Maaliskuussa käväisen Suomessa katsomassa sukulaisia ja ystäviä. Sinne sain halvan lennon ja muilla kulkuneuvoilla matkustamiseen ei aika riittäisi ja se tulisi paljon kalliimmaksi. Kiinaankin olisi aika vaikeaa lähteä soutuveneellä tai Siperian kautta junalla matkustamiseen menisi liikaa aikaa. Nämä matkustelusynnit rikkovat täysin ekologisen jalanjälkeni. Tulipas huono omatunto.

EDIT: Näin juuri tämän päivän Hesarista, että Viivi pohtii samoja.

15 Kommentare:

 1. Uutta blogituttavuutta seuraamassa. Sennien blogien kautta eksyin tänne.

  AntwortenLöschen
 2. Sirpi: kiva kun kävit. Tuttu kasvo olet, sillä olen kyllä vieraillut sinun luonasi, mutta en ole tainnut jättää kommentteja.

  AntwortenLöschen
 3. Tein testin ja vastaus oli, että vien 1.1 hehtaaria eli puolet siitä mitä maailamssa ihmistä kohti olisi :D

  Lentokoneessakaan en ole kuin korkeintaan yhden matkan vuodessa. Aina en sitäkään.

  AntwortenLöschen
 4. Ma en uskalla varmaan testata: jalanjalkeni on varmasti havettavan suuri! Matkustetaan lentamalla kokoajan ja pitkia matkoja, ajan autoa tyomatkoihin (ja viela yksin!), kierrattaminen on tehty vaikeaksi irlannissa, joten ainoastaan lasit erottelen jatteesta...
  Mutta lammitys meillakin on yolla pois paalta ja muutenkin kotona viileaa. Kylpyja en ole ottanut vuosiin, kaytan muovipurkkeja aina uudelleen ja uudelleen, en osta muovikasseja ikina ja kauppamatkat kaydaan jalan.

  Mielenkiintoista ja ajatuksia herattaava. Toivottavasti saa ideoita missa asioissa voisi viela tinkia

  AntwortenLöschen
 5. Ihania matkoja sulla edessä! Lähetä ihmeessä Annalta terkkuja Kiinaan :)

  AntwortenLöschen
 6. Marita: hienoa! Meillä on vain liikaa neliöitä talossa ja matkustetaan liikaa.
  MaaMaa: täytyy tässä vaan tehdä itsensä tyhmäksi ja olla huomaamatta, kun ei haluattais paikoilleenkaan jäädä. Yritetään sitten säästää niissä pienissä asioissa.
  Sennie: vien Annan terveiset perille. Pitääkin selailla blogiasi ja katsoa, mistä te hänet haitte, että lähetän terkut oikeaan suuntaan.

  AntwortenLöschen
 7. Jos ei auto- tai lentomatkoja otettaisi mukaan, olisi jalanjälkeni pieni. Se ei ole mikään yllätys, sillä yritämme tietoisesti elää luonnon kanssa sovussa, muistaen että tämän maapallon pitäisi säilyä jälkipolvillekin. Nuo asiat, joita kerrot tekeväsi, ovat meillekin tuttuja eikä meilläkään t-paidassa tarkenisi.
  Sen olen huomannut, että suurin osa ihmisistä ärsyyntyy näistä asioista puhuttaessa. No, se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.
  Ja noista Wagnerin kaasuista tuli mieleen, että maailman metaanipäästöistä tulee suuri osa lihankasvatuksesta *sanoo saarnaava laktovegetariaani*

  AntwortenLöschen
 8. Clarissa: mielenkiintoista, olet siis laktovegetariaani. Ollaan tässä viime aikoina keskusteltu paljon vegaaneista, jotka ei saa syödä edes hunajaa. Ja autolla ajaminen on ongelma heille myös, kun saattaisi hyttyset osua tuulilasiin ja kuolla. Niin pitkälle ei minun eläinrakkaus kyllä mene, että surisin hyttysiä.

  AntwortenLöschen
 9. Hahhah :))) Hyttyparat.Siispä vielä yksi hyvä syy vähentää autolla ajamista. Polkupyörällä varon pitämästä suuta auki, ettei vahingossa tulisi syötyä liha-ateriaa.

  AntwortenLöschen
 10. Niin, onhan se hyvä, että ajattelee asioita ja pyrkii vähentämään tuhlaavaa ja ekologiaa rasittavaa kulutustaan, ilman muuta. Mutta lentomatkustus on kuulemma ihan top ykkösenä mustalla listalla. Joten lihansyöjä matkustamaton on ihan pikkutekijä sen rinnalla että jettailee ympäri maailmaa. Eri asia on sitten se, onko ekologinen jalaanjälki pieni oman tiedostavuutensa vai sen takia, ettei ole mahdollisuutta matkustella, joten ;D

  Niin ja pikku kuriositeettina: vihreät poliitikot ainakin jettailevat kiitettävästi konferenssista toiseen maapalloa ympäri ämpäri, huomioin joku aika sitten ja se hiukan pisti vinoa hymyä kasvoille.

  AntwortenLöschen
 11. minna: niin se taitaa olla, että se lentäminen.... Pitää varmaan leikkiä tyhmää ja sanoa, että kun ne koneet lentää kumminkin ilmankin mua.

  AntwortenLöschen
 12. No ei ne lennä, lentoyhtiöt menee konkkaan toisensa jälkeen kun ihmisillä ei ole enää varaa matkustaa entiseen tapaan...

  No joo...

  AntwortenLöschen
 13. minna: juu juu, se oli vain vitsi, mutta kyllä monet niin ajattelee

  AntwortenLöschen
 14. Toki ajatteleekin, tiedän sen ja olen kuullut tämän puolustuksen ihan tosimielellä sanottuna monta kertaa.

  Olisi hienoa jos voisi ratkaista maailman ongelmat kuluttamalla oikein tai ratkaista edes sen mikä kulutus on oikeaa, sitä on jo monissa blogeissakin pohdittu. Täällä Saksassa ei osteta autoja ja ajaudutaan talouskriisiin eli pitäisikö meidän ostaa AUTOJA... nythän on se 2500 euron etu yli 9 vuotiasta autoa vaihtaessa uuteen - - - mietinpä tässä, meneekö nyt ihan hyvät autot romuttamoon, hyvänen aika mitä tuhlausta ja jätettä syntyy taas vuori tästäkin ideasta!!

  AntwortenLöschen
 15. 1.5 hehtaria.

  Hyvaa Ystavanpaivaa! :)

  AntwortenLöschen