Montag, 25. Mai 2009

Valoa Afrikkaan

Eilen oli aivan mahtava kesäpäivä ja vietimme aamupäivän terassilla nauttien uudesta päivänvarjostamme. (Kuva on otettu terassilta olohuoneen ikkunaruutuun.)

Iltapäivällä teimme pitkän pyörälenkin ja ajoimme mm. tämän tekojärven ohi, jonka rannalle kaupunkilaiset olivat tulleet ottamaan aurinkoa.

Valoa riitti eilen pitkälle iltaan asti.
Naapurissa on kylässä ihastuttava 79v sukulaistäti, joka on asunut suurimman osan elämästään Afrikassa. Hän on aikanaan opiskellut opettajaksi Saksassa ja sitten mennyt benediktiiniläisluostariin, joka lähetti hänet opettajaksi etelä-Afrikan Zulumaahan. Kun olimme etelä-Afrikassa lomalla, ajelimme häntä katsomaan sinne luostarikouluun ja se oli yksi mieleenjäävimmistä kokemuksista koko lomalla. Koulussa oli vain mustia oppilaita ja saimme käydä yhdellä tunnillakin. Nunnamme esitteli meidät oppilaille ja kertoi, että me olemme "from overseas" ja että minä olen kotoisin pohjois-Euroopasta ja kyseli noin 11v lapsilta, mitä maita he tuntevat sieltä. Ja vastauksena tuli heti Sweden, Norway, Finland, Denmark. Olen niin monta kertaa kokenut, että eivät edes keskieurooppalaiset aina tiedä, missä Suomi on. Kun tulin Saksaan opiskelemaan, yksi poika Heidelbergin yliopistossa kysyi, onko Suomi Japanin lähellä. Mutta nämä pienet zululapset tunsivat maailman kartan. Nunna kertoi, että lapsilla oli kova motivaatio oppia ja lauantaisin he menivät vapaaehtoisesti kielioppikirjan kanssa puun alle varjoon opiskelemaan.Koulun oppilaista onkin tullut menestyksellisiä ihmisiä, mm. joku Lesothon ministeri oli siellä koulussa. Nunnamme joutui kymmenisen vuotta sitten muuttamaan Tansaniaan ja on siellä valvonut luostarisairaalan rakentamista. Nyt sairaala on valmis ja hänet siirretään "puskaan" johtamaan luostarikoulua, jossa ei ole edes sähköä. Hän yrittää nyt kotimaan matkallaan saada jostain rahaa aurinkokennoihin, että voisivat saada valoa ainakin lukulamppuja varten. Kuunnellessamme noita kertomuksia päätimme spontaanisti lahjoittaa heille yhden aurinkokennon, jotta heilläkin on valoa kuten meillä.

20 Kommentare:

 1. Vau mika sukulaistati naapurilla! Hanen juttujaan on varmasti lumoava kuunnella! Ihanasti teitte, kun lahjoititte valokennon. :)

  Ja tuo teidan uusi aurinkovarjo nayttaa upealta!

  AntwortenLöschen
 2. jännittävä kyläläinen teillä, hieno aurinkovarjo.

  AntwortenLöschen
 3. MaaMaa: todella pätevä nainen. Lainasi pyörääni ja ajeli yli kaksi tuntia kaavussan pyörällä. Puhuu välillä rakennushommista kuin rakennusmestari ja äsken alkoi tehdä naapurin rouvalle laskelmaa auton kuluista, siellä puhui kuin talousihminen depreciationista, monien sanojen saksalaista käännöstä kun ei tunne, kun on puoli vuosisataa puhunut englantia.
  Hannele: todella jännittävä ihminen ja tietää niin paljon, että mua melkein hävettää, kun istun täällä "lähteellä" netissä ja hän siellä puskassa ilman sähköä ja tietää enemmän.

  AntwortenLöschen
 4. ostan yhden aan tohon kaavussaan-sanaan

  AntwortenLöschen
 5. Ihana aurinkovarjo. Rakastan kirkkaita värejä.

  Maantuntemuksesta sen verran, että vielä 80-luvulla oppilaatkin naureskelivat, jos joku ei Euroopassa tiennyt Suomen sijaintia. Nykyään eivät enää tunne maailman valtioiden sijaintia, syynä pidän alaluokkien projektiluonteista opiskelua, jossa oppii hyvin vain oman aiheensa asiat.

  Kiitos nimen poistamisesta.

  AntwortenLöschen
 6. kirlah: täytyy myöntää, että itsellä on ollut vaikeuksia muistaa kaikki Afrikan maat, kun siellä on ollut niin paljon muutoksia vuosikymmenien mittaan

  AntwortenLöschen
 7. Olen aivan ihastuksesta mykkänä naapurinne sukulaistädin ja aurinkokennolahjanne vuoksi :-)

  Kaunis päivävarjo.

  AntwortenLöschen
 8. Nurkkalintu: meistä on aina kiva antaa johenkin konkreettiseen tarkoitukseen ja tiedämme, että nämä benediktiiniläiset tosiaan laittaa sen rahan siihen. Kun kävimme aikanaan siellä etelä-Afrikan luostarikoulussa, lähetimme seuraavana jouluna rahaa luostarin pääpaikkaan Saksassa ja kirjoitimme maksukuittiin, että se on Inkamana-koulua varten. Nunna-tuttava ei tiennyt siitä mitään, mutta sitten helmikuussa tuli häneltä kiitoskirje, raha oli tosiaan mennyt sinne kouluun.

  AntwortenLöschen
 9. Aarteita tuollaiset vanhat (=iättömät) tädit, jotka voivat opettaa meille enemmän kuin herra Google konsanaan.
  Hienosti teitte, kun lahjoititte aurinkokennon.
  Maiden ja kaupunkien tuntemisesta: kun olin opiskeluaikana huom! Kölnissä kesän, ei sikäläinen työtoverini tiennyt minkä maan pääkaupunki Lontoo on. Helsinkiä oli turha mainitakaan siinä yhteydessä.

  AntwortenLöschen
 10. Clarissa: en yhtään ihmettele, sillä olen tavannut täällä niin paljon ihmisiä, jotka eivät ole käyneet fyysisesti 100km kauempana eikä ajatuksissaan senkän vertaa. Suomalainen nainen on aivan erilainen, on lähdetty jo koululaisena kesätöihin ulkomaille ja avarrettu horisonttia.

  AntwortenLöschen
 11. Olisipa mielettömän kivaa tuntea tuollainen ihminen, niin paljon olisi kuunneltavaa ja opittavaa. Vitsi miten hienoa, kun lahjoititte aurinkokennoon rahat! Huomasin tuon Plan kummi -mainoksenkin tuossa sivussa. Mahtavaa, että löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita jakamaan omasta hyvästään pienen palan sitä oikeasti tarvitseville.

  AntwortenLöschen
 12. Olispa ihana kuunnella tuollaisen ihmisen tarinoita!! Hieno teko teiltä!

  AntwortenLöschen
 13. Niinkuin Clarissa sanoi, suorastaan aarre tuollainen vanha, toimeenpaneva täti. Kuuluisi jonnekin Talk Showhin kertomaan projektistaan.

  AntwortenLöschen
 14. Susadim: voisi kuunnella vaikka kuinka monta päivää tarinoita. Planin kummilapsen otin, kun olimme aikanaan Kiinassa ja tajusin, miten tärkeää on koulutus. Sieltä halusin välttämättä tytön, kun tyttöjen asema on ollut huono. Täytyy muuten sanoa, että anoppini, joka ei ollut suinkaan rikas, antoi aina reilusti huonompiosaisille, chapeau!
  mizyéna: kiitos, ainahan sitä jonkun verran riittää muillekin antaa.
  Soili: pitäisi tosiaan panna televisiohaastatteluun. Jos ihmiset kuulisivat, mitä kaikkea siellä voi tehdä, ehkä antaisivatkin jotain. Monet kyllä pelkää, että rahat ei mene perille oikeaan osoitteeseen.

  AntwortenLöschen
 15. Upeaa varmaan kuunnella naapurin sukulaistädin juttuja! Aika yllättävää kuulla, että ne zululapset osaavat maantietonsa niin hyvin ja sitten Euroopassa ei edes tunneta kaikkia Euroopan maita...
  Tosi hienoa että lahjoititte aurinkokennon:-)

  AntwortenLöschen
 16. Yaelian: se koulu oli kyllä ankara, mutta lapset tosiaan vapaa-aikanaan lukevat kielioppia. Ei olisi tullut mieleeni ottaa sunnuntaina suomen kielioppikirjaa ulos mukaan.

  AntwortenLöschen
 17. Minun pitää kyllä tunnustaa, etten kaikkia lähistön kolkkia tunne... esimerkiksi sekotan varsin usein Liettuan ja Latvian.

  AntwortenLöschen
 18. kato nyt tätäkin: Eselsbrücke-> aakkosjärjestyksessä ylhäältä alas Eesti, Latvia, Liettua

  AntwortenLöschen
 19. Hassunhauska juttu, sillä aakkosjärjestyksen avulla minäkin nuo aikoinaan opettelin.

  Oppikoulussa maantiedon Afrikka-kokeesta vetäisin 10-. Nyt en hallitse mannerta edes tyydyttävästi, luulen.

  AntwortenLöschen
 20. Nurkkalintu: kyllä pitäisi tarkkaan munkin tutkia Afrikan karttaa, jos olisi meno tietokilpailuun.

  AntwortenLöschen