Dienstag, 13. Oktober 2009

Mischpoke

Mischpoke on jiddisin kieltä, sana tulee heprean sanasta mischpacha = perhe. Saksassa käytetään nykyaikana mischpoke-sanaa tarkoittamassa sukua, vähän negatiivisessa mielessä. Me lähdemme torstaina neljäksi päiväksi Berliinin tapaamaan kummipoikaa, (itä)berliiniläistä ystäväpariskuntaa ja miehen mischpokea, sillä Berliinissä asuu lankoni vaimonsa ja tyttärensä (12v) kanssa, hyvin erikoinen perhe, josta voisi kirjoittaa varmaan kirjan. Harvoin näkee pariskuntaa, jolla on niin vähän sanottavaa toisilleen kuin nämä kaksi, ja varmaan tämänkin vierailun jälkeen sanomme taas paluumatkalla autossa, että onneksi me emme ole sellaisia. Kummipoika on rahaton filmialan opiskelija ja iloitsee meitä nähdessään ehkä eniten siitä, että kutsumme hänet syömään. Ei vaan, kyllä se meistä muutenkin tykkää ja pitää yhteyttä. Itäberliiniläiset ystävät on sellaisia oikeita alkuperäisiä berliiniläisiä, joiden puheesta kuulee heti, että ollaan Berliinissä. Berliini on hieno kaupunki, sinne on aina kiva mennä.
Hitlerillä oli Berliinissä bunkkeri, jossa hän myrkkykapselinsa kanssa kökötti viimeiset viikkonsa, ennenkuin sitten tappoi itsensä. Saksalainen pilapiirtäjä Walter Moers on tehnyt hassun, lyhyen videon Hitlerin viimeisistä ajoista. Siinä Hitler istuu koiransa Blondien kanssa kylpyammeessa ja laulaa " En antaudu, en". Se löytyy täältä saksaksi ja englanniksi.

Kommentare:

 1. Tämä olikin uutta, Mischpoken merkitystä en ole tullut koskaan ajatelleeksi, tunsin sen ennestään vaan hampurilaisena klezmer-musiikkia soittavana bändinä.

  Terkkuja Berliiniin, Hampurin ohella mun lempparikaupunki Saksassa. En koskaan unohda, miten aikanaan matkustimme ekstra kihloja ostamaan Berliiniin, yövyimme matkailumajassa ja kuka tuli ensimmäisenä vastaan käytävällä: luokkakaveri Tampereen kieli-insituutista!

  AntwortenLöschen
 2. Niin, elävä elämä tarjoaa monesti aiheita bestsellereihin, mutta eikös kirjoissa ole usein kuviteltua elämää!!! Kirjailijoilla on tosi hyvä mielikuvitus. Luen tällä hetkellä Anneli Kivelän :"Kotiin Katajamäelle". Raikkaalla tavalla kirjailija yhdistää nykypäivän ongelmia perinteiseen maaseuturomantiikkaan.
  Tämä blogi on todella yleissivistystäkin laajentava. Tuo
  Mischpoke on aivan uusi käsite minulle. Lisää oppitunteja, Allu!!!!

  AntwortenLöschen
 3. Mukavaa Berliinin matkaa, ja toivottavasti lanko vaimoineen ovat vähän enemmän ok tällä reissulla.
  Enpäs tiennytkään että myös tuo sana on käytössä saksassa,aika jännää. Täällä siis käytetään sitä "Mischpaha" niinkuin mainitsit,mutta monet sanovat myös,se on kai tullut vähän slangimaiseksi sanaksi, mischpohe,ei poke,niin kuin teillä.Onko muita vielä hepreasta alunperin tulleita sanoja saksan puhekielessä?

  AntwortenLöschen
 4. Soili: maailma on niin pieni. Mä tapasin työkaverin Meranissa.
  Maija: oppia ikä kaikki
  Yaelian: on niitä sanoja kai aika paljon, mutta monista ihmiset ei edes tiedä, että ne on alunperin hepreaa.
  Clarissa: wo du recht hast, hast du recht.

  AntwortenLöschen
 5. aika paha tuo video!
  oli se sellanen aatu. valitettavasti noita aatuja on tana paivanakin vallassa...

  AntwortenLöschen
 6. BLOGitse: niinhän niitä aatuja löytyy ja siksi asiasta pitää puhua, että ihmiset tiedostaisi ongelman

  AntwortenLöschen
 7. Tervemenoa Berliiniin! Me suunnittelemme vievämme lapset pääsiäislomalla katsomaan Saksan pääkaupunkia. Ovat vähän valitelleet, että tuntevat Suomen pääkaupungin, mutta eivät Saksan. Aiheellinen valitus. Meillä on vain niin vähän yhteisiä loma-aikoja, ettei päästä aikaisemmin (jouluna ei haluttaisi matkustaa).

  AntwortenLöschen
 8. Toivon, että pariskunta on muuttunut sitten edellisen tapaamisenne ja puhua pulputtavat toisilleen.
  Mukavaa matkaa!

  AntwortenLöschen
 9. kato nyt tätäkin: Berliinissä riittää näkemistä lapsillekin, kannattaa käydä
  Nurkkalintu: vähän epäilen. Me ei aina tiedetä, kumpaa heistä uskoisi,kun kuulemme kaksi versioita asiasta.

  AntwortenLöschen
 10. Allu,
  meilläkin on tällaisia sukulaisia, joiden touhu näyttää vähintäänkin erikoiselta... Aina sitten huomaa, miten hyvin itsellä on asiat.

  Nauraa käkätin tuota videota, mutta toisaalta tuli paha mieli. Siis siitä, mitä tapahtui ja mitä tapahtuu kun moisia pissapäitä on maailmassa johdossa.

  Täältä pääsee lentäen suoraan Muncheniin (elleivät ole muuttaneet juttuja), ja haluaisin viikonlopun viettää siellä. Keväämmällä sitten, ja itse asiassa saatamme lentää sen kautta Suomeen, mutta katsotaan.

  AntwortenLöschen
 11. Hyvää matkaa Berliiniin. Mekin ollaan 3,5 tuntia Saksassa ensi lauantaina kun vaihdamme konetta. Yllättäen Düsseldorfin kautta löytyi halvimmat lennot Marrakechiin.
  Sumun keskeltä mukavaa päivää toivottelee Heljä

  AntwortenLöschen
 12. Eeva: München on ihana näkemisen arvoinen kaupunki, kannattaa ehdottomasti lentää sitä kautta
  Heljä: jos en olisi Berliinissä, olisin voinut tulla moikkaamaan Düsselin kentälle, ei ole kuin 40km meiltä. Kivaa lomaa sulle, varmaan vielä lämmintä siellä.

  AntwortenLöschen