Samstag, 9. Januar 2010

Santa Magdalena

Kävelymatkalla St. Magdalenan kylässä ihmettelimme lasten hiihtotaitoja


ja ihailimme kaunista talvea


ja katselimme vuoren rinteeltä alas laaksoon


ja kun emme voineet istahtaa lumiselle penkille


löytyi lepopaikka kylän kirkosta


jonka rippituoli muistutti Allumiestä lapsuuden pakollisista ripittäytymisistä. Katolinen anoppini piti huolen, että pojat kävivät joka sunnuntai kirkossa. Kun siellä oli lapsilla muuten niin tylsää, Allumies päätti mennä kuoripojaksi ja sai erilaisia kunniatehtäviä. Hän sai kantaa isoa, painavaa raamattua alttarille, kilisyttää kelloa, tarjota papille viiniä ja rukoilla latinaksi. Ripillä käyminen olikin sitten jo hankalampaa, kun aina piti keksiä, mitä syntejä oli tehnyt ja kehtasiko niistä puhua. Helppo oli myöntää, että oli ollut tottelematon, mutta sitten piti myös kertoa, että oli ajatellut tai jopa käyttäytynyt epäsiveellisesti. Onneksi sen kirkon papit olivat fiksuja eivätkä halunneet kuulla yksityiskohtia, sillä sellaisia pappeja oli ollut paljon, jotka kieli pitkällä halusivat kuulla tarkemminkin poikien synneistä. Rangaistukseksi piti sitten rukoilla useamman kerran Isä meidän tai Gegrüßest seist du, Maria.


Kirkossa oli sen verran lämmintä, että Allumies riisui Lappeenrannan tädiltä vuosikymmeniä sitten saamansa käsineetkin pois.


Traraa: yleisön pyynnöstä julkaisen itsestäni peilikuvan


Hyvää viikonloppua!

Kommentare:

 1. Onpa hieno peilikuva ;o)
  Ovela Allumies kun keksi miten selvitä pitkistä Jumalanpalveluksista tylsistymättä.
  Leppoisaa lauantaita,
  Heljä

  AntwortenLöschen
 2. Olipa hieno ja hauskakin postaus. Olit ottanut satumaisia talvikuvia, kauniin kuvan kirkosta ja niistä Lappeenrannan tädiltä saaduista käsineistä pidin erityisen paljon. Kiitos myös omakuvasta:)
  Tuo, että katolisessa kirkossa pyydetään Neitsyt Marialta esirukouksia, johtuukohan se siitä että on helpompi kääntyä äidin puoleen, kun on tehnyt väärin, tai no, olihan "rangaistuksena" myös Isä meidän.

  AntwortenLöschen
 3. Ihana postaus. Kauniita kuvia ja hienosti kerrottu :D Mahtavat Suomilapaset :D

  AntwortenLöschen
 4. :D Upea peilikuva! :D
  Varmaan ollut epämiellyttävää pikkupojalle kertoa epäsiveellisyyksistä rippituolissa ... Ja ällöttävää että jotkut papit ehkä niitä kuunteli kieli pitkänä :/

  Ihania kuvia ja ihanat sormikkaat!
  Hyvää viikonloppua, Allu ja Allumies :)

  AntwortenLöschen
 5. Keksipä Allumies hienon tavan päästä siitä tylsyydestä.
  KUvat ovat hienoja ja nuo käsineet ovat tosi kauniit!

  AntwortenLöschen
 6. Kivaa päästä näin kuvien kautta nauttimaan vuoristomaisemista!
  Ripittäytyisistä on vaan monella traumaattisia kokemuksia. Anoppini on useasti kertonut, kuinka mieheni syntyminen oli vaikea ja dramaattinen kokemus, hyvä kun sinisenä syntynyt poika jäi henkiin. Anoppi kävi pian sen jälkeen ripillä, jossa pappi sitten vain kehoitti anoppia raskautumaan taas nopeasti. Väsynyt anoppi lopetti ripittäytymiset siihen paikkaan.

  AntwortenLöschen
 7. Kivoja talvimaisemia, mutta oletpas laihtunut lomalla :-))
  Rauhallisen vaalea kirkko sisältä, kaunis.
  kato nyt tätäkin: ei voi olla totta?!

  AntwortenLöschen
 8. Olipa hienoja kuvia. Tuli muistot mieleen, kun asuin Freiburgin seutuvilla. Mutta tuo katolilaisuus ja ripittäytyminen?! Kehtaavatko papit todella kuunnella poikien syntilistoja? Ja kertovatkohan pojat todella kaiken?

  AntwortenLöschen
 9. Heljä: kai sitä kaikenlaista hommaa pikkupoikakin keksii,ettei käy aika pitkäksi
  Clarissa: ne käsineet on miehelle kovin rakkaat. Onhan sillä Marialla aika tärkeä asema katolisessa kirkossa.
  -S-: kiitos
  MaaMaa: kyllä monet miehet on kertoneet, että oli kamala tuska saada kerrottua paheistaan. HYvää viikonloppua sullekin ja hanillesi.
  Yaelian: kauniit on käsineet, pitäis ehkä yrittää ottaa malli muistiin, ennenkuin ne hajoaa täysin.
  kato nyt tätäkin: voi kauhistus sitä pappia, uskomattomia asioita kyllä niistä usein kuulee.
  Soili: juu, kovin hoikka tyttö olen
  Sira: kuule, kyllä ne papit mielellään kuuntelevat. Eivät ne itsekään kyllä tottele ja esimerkiksi Kölnin hiippakunnan palveluksessa on ihmisiä, joiden ainoa työ on hoitaa kirkon elatusmaksujen hoitaminen selibaatissa elävien katolisten pappien lapsille, mutta tämä on salaisuus, ei siitä puhuta.

  AntwortenLöschen
 10. wautsi kun hyva kuva sinusta! :)

  Kaikenlaisia kuvia, etenkin lahikuvia ja vahissa vaatteissa itsesta ja perheesta, etenkin lapsista, kannattaa blogiin laittaa oikein urakalla! Nehan eivat voi paatya vaarille sivustoille tai jopa online uutissivustolle kuvituskuvaksi jonne merien taakse.
  (kirjoitustyyli: ironia ettei vaan jaa kenellekaan epaselvaksi!
  Allu kylla tietaa muttei ehka kaikki lukijat)

  Viela on kirkkaana muistissa ekan vuodenvaihteen tapahtumat...

  AntwortenLöschen
 11. Minun täytyi suurentaa peilikuvasi ja sittenkään en oikein löytänyt Sinua kuvasta, mutta kun laitoin silmäni ihan lähelle, näin Sinut. Jopa oletkin hoikka tyttö!!! Laihtumisesi salaisuus on tietenkin salaisuutesi, jota et paljasta. Näin juhlapyhien jälkeen olisi itsekullakin kyllä tarvetta pudottaa monta kiloa.....
  Erinomaista talven jatkoa Kölniin.....

  AntwortenLöschen
 12. Taas niin hienoja maisemia, että ikävä tulee Alppi-maihin! Ne käsineet on todella hienot.

  Asuessani Tirolissa (siis Pohjois-) olin vuokralaisena talossa, jonka omistaja (ystäväni) oli katolisen kirkon palveluksessa ja seurasin aika läheltä hänen ja muidenkin elämää. Haastattelin useita paikallisyhteisön naisia ja keskustelimme myös kirkon ja uskonnon roolista. Ja katolisten pappien au-lapsia sielläkin kirkko elätti.

  Hyvää viikonloppua ja kauniita ja turvallisia ulkoilusäitä!

  AntwortenLöschen
 13. Kirkko on todella kaunis vaan on mahtanut ainainen ripittäytymispakko laittaa mielikuvituksen koville, tuskin pojat ihan kaikkea totuutta kertoivat.
  Hauska omakuva, kukkakepiksi tuota jo voisi kutsuta, meillä päin sanottaisiin kynäksi (Bic) :)

  AntwortenLöschen
 14. Olipas siellä paljon lunta ja hieno kirkko! Ja kohtahan sulla on taas uusi matka tiedossa! :o

  AntwortenLöschen
 15. PS: Jääkapille mennessä silmiini osui mainio kortti "Bergluft macht schlank" by Philipp Giegel, Plakat für Schweiz. Verkehrszentrale, 1987. Ehkä se on Allunkin muodonmuutoksen takana? Kuva löytyy mm. täältä:
  http://sammlungen-archive.zhdk.ch/code/emuseum.asp?emu_action=searchrequest&newsearch=1&moduleid=1&profile=objectsde&currentrecord=1&searchdesc=Bergluft%20macht%20schlank&style=single&rawsearch=id/,/is/,/6522/,/false/,/true

  AntwortenLöschen
 16. BLOGitse: eikön olekin hyvä kuva, taidan laittaa sen seuraavaan passiin
  Maija: peilillä on helppo laihduttaa
  Helena: hyviä hiihtoilmoja sulle ja kiitos siitä linkistä, kiva kuva
  Sirokko: kyllä niillä lapsilla aina miettimistä on ollut, että mitä kehtaa sanoa ja mitä ei. Tottelemattomuus oli kai usein sellainen sopiva synti mainita.
  Sauerkraut: Glasgow calling, mutta vaan pidennetty viikonloppu, jos siitä nyt ylipäänsä tulee mitään

  AntwortenLöschen
 17. Houkuttavat maisemat, kaunis kirkko, herttaiset lapaset.

  Minusta on vaikea kommentoida uskonasioihin, sillä niistä löytyy mielipidettä yhtä monta kuin on naista ja miestä. Jos tuon kantaa esille niin omassa blogissa sitten, kuten puutuin suomalaisen papin kohtaloon hänen vaihtaessaan sukupuolta...

  Oletko todellakin noin hoikka...? Varmaan jotain nestekuuria pitänyt, etkä yhtään Apfelstrudelia syönyt...

  AntwortenLöschen
 18. Leena: no en todellakaan ole noin hoikka ja apfelstrudelia tuli syötyä Tirolissa melkein joka päivä, kun hotellin aulassa oli joka iltapäivä kahvit ja teet ja kakut ja strudelit ja vaikka mitä ilmaiseksi.

  AntwortenLöschen