Mittwoch, 23. Juni 2010

Kirsikoita ja Kirjan kansaa


Postityttö toi jokin aika sitten yllätyspaketin, jossa oli Leenan lähettämä Geraldine Brooksin kirjoittama Kirjan kansa. Brooksin nimi oli minulle tuttu kirjasta Year of Wonders, jonka muistan työkaverini lukeneen muutama vuosi sitten ja joka kertoo rutosta Englannissa, ja sitten Leenan blogista, jossa hänen rankingissaan Kirjan kansa oli vuoden 2009 parhaita kirjoja. Tuskin olisin itse täältä koskaan ostanut tuota kirjaa sekä sen hölmön saksalaisen nimen takia ("Häälahja") että kannen tekstin perusteella ja nyt Leenalle tosi kiitollinen tästä yllätyksestä, kirjasta, jota tuskin malttaa laskea kädestä.
Kirja kertoo juutalaisen haggadan (liturginen kirja, jota juutalaiset lukevan passah-juhlan aikaan) kohtalosta vuosisatojen aikana. Haggada syntyi Espanjassa convivencian aikaan, kun kristityt, juutalaiset ja muslimit viettivät rauhanomasta rinnakkaiseloa ja päätyi yhtä multikultiin Sarajevoon. Brooksin romaanissa tapaa monen monta ihmiskohtaloa, eri uskontoja, paljon „teknistä“ tietoa kirjan synnystä ja mukana on myös äiti/tytär-suhteen psykologiaa . En ole aina välttämättä ihastunut kirjoihin, joissa kaikki tapahtuu monessa eri tasossa ja eri aikakausilla, mutta jostain syystä se ei tuossa häirinnyt minua ja pääsin aina juoneen mukaan ongelmitta. Suosittelen.
Ostoslistallani on nyt (ihan niinkuin ei hyllyt notkuisi lukemattomista kirjoista) Brooksin March, joka kertoo Alcottin Pikku Naisten isästä. Siitä kirjasta Brooks sai 2006 Pulitzer-palkinnon.
Kirsikat sopivat hyvin yhteen kirjan kanssa, mutta nyt valitettavasti sekä kirsikat että kirja loppuivat.

Kommentare:

 1. Lie sama journalisti/kirjailija, joka on kirjoittanut myös dokumenttikirjan Islamin naisten salattu elämä. Suosittelen sitä kovasti!

  Tämän kirjan laitoin heti kirjastosta varaukseen. Ja kirsikat haetaan torilta!

  AntwortenLöschen
 2. Ihana kesäinen rauha tunnelma tuossa kuvassa. Jonain päivänä pääsen takaisin lukemisen nautintoon. Sitä hetkeä odottavat lukemattomat kirjat hyllyssäni, sänkyni vieressä, sohvapöydällä jne. joista olen kirjakaupassa innostunut.
  Kesäistä keskiviikkoa!

  AntwortenLöschen
 3. Oi miten viihtyisä lukunurkkaus. Tuollaista jakkaraa olen katsellut sillä silmällä jo jonkin aikaa.
  Voi kauhistus, miksi kerroit tuosta kirjasta. Googlasin lisää tietoa ja totesin, että kirja on minua varten kirjoitettu:)Mistä saan lisää tunteja päivääni, että ehdin lukea kaikki muutkin, jotka jo jonottavat hylyissä!!

  AntwortenLöschen
 4. Kirja on varmasti mitä mainioin! Todella jännä idea kertoa jonkun toisen kirjan henkilön tarinaa, kuten Brooks näyttää tehneen tuossa Alcott-kirjassa.

  AntwortenLöschen
 5. Taytyypa etsia tuo kirja kasiin Suomessa.
  Kirsikat ovat ihania. Meilla tana vuonna tosi kalliita, sato on huono lampiman talven vuoksi. Eilen ostin kilon silti.

  AntwortenLöschen
 6. Eilen jätin ikkunanpesun odottelemaan päivää pilvisempää ja menin pihalle lukemaan, mansikoita nappasin seuraksi amppelista. Tuo Maikun mainitsema Islamin naisten salattu elämä oli minusta hiukan asenteellisesti kirjoitettu...mikäli se nyt on se sama jonka olen lukenut, kirjailija ei jäänyt mieleen.

  Lukunautintoja sinne tällekin päivälle!

  AntwortenLöschen
 7. Ihana kuva, meidän omat makeat kirsikat eivät vielä valmiita.

  AntwortenLöschen
 8. Voi kun ehtisikin lukea!
  Mina luen nyt vain muuttolaatikoita ja blogeja! :)

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 9. Allu, itse asiassa minuakin rasittaa monikerroksisuus hyvin usein, mutta ei Kirjan kansassa. Olin tarinassa koko ajan mukana sataa. Kirjan seikkailu, rakkaus, jännitys, mystiikka ja historia veivät lumoavalla tavalla ja minusta Kirjan kansan kansi on kaunein, mitä olen ikinä nähnyt. Huomaathan, että kannessa olevassa pergamentissa näkyvät kaikki kirjan elementit rasvatahrasta perhosen siipeen. Venetsia sai minulla nyt aivan uuden sävyn...Onneksi ystäväni lähtee sinne ja lupasi kuvata minulle.

  Mekin Bessun kanssa puutarhassa nautimme mansikoista ja uskomattomasta helteestä, joka on hyväilee ainakin kotisaartani, jota Alvar Aalto kutsui Suomen Tahitiksi.

  AntwortenLöschen
 10. Maiku: tuo kirja pitääkin ostaa heti sekin, kiitos vinkistä
  Heljä: pidän peukkuja, että osaat pian taas nauttia lukemisesta
  Clarissa: tarkoitatko tuota valkoista? Se on vanha Ikean, maalasin sen nyt tänä kesänä valkoiseksi.
  Tuure: ilmeisesti Brooks on siinä onnistunut
  anumorchy: oletko lähdössä Suomeen vilvoittelemaan?
  Susadim: katsoin sitä netistä ja ainakin joku kirjoitti, että kirja olisi hyvin "balanced". En ole sitä koskaan nähnyt, pitää katsoa kirjakaupasta.
  Hannele: ei nuo vielä täkäläisiä varmaan olleet
  BLOGitse: mutta kun tämä kirja sopisi sulle erittäin hyvin sen takia, se lähtee Espanjasta, ihan niinkuin teidän muuttotavaratkin.
  Leena: ihailin kantta, joka ei sekään ole saksalaisessa painoksessa mistään kotoisin. Hienosti Brooks on osannut kuvata sitä kaikkea kemiaa ja tekniikkaa.

  AntwortenLöschen
 11. No nyt googletin minäkin, eikä tosiaan ole sama kirja jonka olen lukenut. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tuo ja onkin kustantajalta loppuunmyyty. Pitää katsella kirjakaupassa löytyisikö vielä.

  AntwortenLöschen
 12. ja viela paremmin sen takia koska koko expat elamamme alkoi aikoinaan Madridista...
  Taytyy varmaan laittaa tilaukseen...

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 13. Tuossa lukunurkkauksessa jaksais lukea työhönkin liittyviä kirjoja, sillä se on niin viihtyisä. Ah, kirsikoita!

  AntwortenLöschen
 14. Helena: oho, mitenkäs sinä nyt olet online. Onko Lappiin saatu jo sähkökin?

  AntwortenLöschen
 15. Sähköt saa kun jaksaa polkea polkupyörää ja se lataa akkuja.. Sähköähän ei tarvita moneen kuukauteen lamppuihin, kun tuo aurinko valaisee yötä päivää.
  Tämä nettitikkuyhteys on hidas, koska täällä ei ole 3G-verkkoa. Mutta hyväähän kannattaa odottaa! :)

  AntwortenLöschen
 16. Heinakuun puolessa valissa olisi tarkoitus siirtya suvi-Suomeen pariksi viikoksi.

  AntwortenLöschen