Samstag, 12. Juni 2010

Pullopostia

Meillä lajitellaan roskat ja itsellämme on kotona kolme roskista: yksi orgaanisille jätteille, yksi paperille ja yksi muille jätteille. Lisäksi on mahdollisuus saada säiliö kierrätyskelpoiselle jätteelle kuten muoville, metallille jne, mutta me saamme onneksi käyttää naapurin säiliötä, kun muutenkin jo pitää miettiä, missä pitää kolmea isoa roskista, kun koko tontti on kylpypyyhkeen kokoinen ja siihen pitää talokin mahduttaa. Lasi pitää viedä pullojätekonttiin, joita on eri puolilla kaupunkia. Siellä lasi lajitellaan erikseen värin mukaan, joko vihreä, ruskea tai kirkas. Kirkkaiden lasien jätesäilössä on aina runsaasti tilaa, mutta vihreä ja ruskea (viinipullot!) ovat usein täynnä, kun tyhjennysfirma ei huolehdi aikanaan tyhjennyksestä. Nyt tässä meidän lähimmällä paikalla oli eilen tämä näkymä:


Musiikkina Kris Kristofferson ja From the bottle to the bottom.

Kommentare:

 1. Näyttää hauskalta - ainakin kuvassa!

  AntwortenLöschen
 2. Tästä tulee mieleen hauska jonokuva, jonka sain vähän aikaa sitten Jaelilta. Ainakaan noita pulloja ei ole rikottu, kuten täällä usein tapahtuu. Toisaalta me viemme pullomme kauppaan, jossa tökkäämme ne seinässä olevasta aukosta kuljetushihnalle, josta tulee summa, minkä saa sitten rahana tai se vähenetään ostoksista.

  AntwortenLöschen
 3. Hauska kuva :D

  Ei meillä ollut koskaan tuon näköistä Troisdorfissa, eikä Kölnissä.
  Meillä kerättiin Troisdorfissa bio ja harmaa roskis, kaikki muovijäte (PUHdISTETUT jogurtti-, maito-, margariinipurkit ja huuhteluainepullot yms) kerättiin keltaisiin säkkeihin ja vietiin sitten kadunvarteen keräyspäivänä.

  Tykkäsin, kun Saksassa kierrätys oli toimivaa (kuvistasi huolimatta :D), täällä vasta opetellaan, mutta aika mukavasti ihmiset jo kauppaan mennessään lasipulloja palauttelevat keräysastioihin.

  AntwortenLöschen
 4. Meidän taloyhtiöömme ei tule mitään biojätteenkerääjäautoja tai vastaavia, koska emme muodosta yli 9 talouden kokonaisuutta... laki on hieman tyhmä!

  AntwortenLöschen
 5. Sauerkraut: kuva hauskempi kuin todellisuus
  Leena: meillä saa vaan vaihtopullot viedä kaupan automaattiin, mutta viinipullot eivät ole vaihtopulloja, ne menevät lasinkeräykseen
  Natjale: ei tällaista nyt aina ole, tämä taitaa olla erikoistilanne, en tiedä, olisivatko lakkoilleet. Joskus saattaa olla pari pulloa vieressä, mutta nyt oli isompi määrä, mutta aika siististi rivissä. Keltaiset säkit on osittain vaihdettu keltaisiin jätesäilöihin.

  AntwortenLöschen
 6. Tuure: aika ihmeellinen laki, täällä hakevat biojätteet jopa ilmaiseksi, normaalijätteestä pitää maksaa säiliön koon mukaan

  AntwortenLöschen
 7. Olispa meilläkin noin.Täällä kaupungissani on pari kaupunginosaa koekaniineina laajemman kierrättämisen suhteen,mutta toistaiseksi omassa kaupunginosassa voin kierrättää ainoastaan sanomalehtiä ja muovisia juomapulloja.

  AntwortenLöschen
 8. Pulloista tuli vielä mieleen, että Saksassa en tykännyt siitä, kun Lidlin pullot piti viedä Lidliin, Plussan pullot Plussaan ja Rewen pullot Reween jne... Olin laiska ja jätin ne ulos läheisen roskiksen viereen. Siitä aina joku köyhä kävi hakemassa pullokassini ja vei pullot oikeisiin kauppoihin :)

  AntwortenLöschen
 9. Ovat kuin vappumarssilla ja miten kiltisti järjestyksessä :D

  AntwortenLöschen
 10. Lyhyesti kerrankin: jätehuolto toimii meillä päin moitteettomasti.

  AntwortenLöschen
 11. Ihan kuin siinä jonotettaisiin festareille :)

  AntwortenLöschen
 12. Samanlainen kierrätyssysteemi kuin täällä. Meillä paperi+muovi+metalli roskis erikseen ja toinen roskis "kaikelle muulle". Lasitkin voi heittää sinne, keräyspisteitä kun ei taida ihan joka kulmassa kovin kätevästi täällä keskellä keskustaa olla...

  AntwortenLöschen
 13. Näyttää minun ulkovarastolta, sillä autottomana en juurikaan viitsi viedä (viini)pulloja kauppaan, paitsi jos saan jonkun kuskiksi. Muille roskille meillä löytyy taloyhtiöstä 6 erityyppistä roskista ja kompostori. Keittiössä kierrätys aiheuttaa hieman spatiaalisia - ei logistisia - ongelmia, sillä tilaa ei ole niin monille roskiksile.

  AntwortenLöschen
 14. Yaelian: taitaa olla kaikki eteläiset maat vähän jäljessä noissa asioissa.
  Sauerkraut: en tiedä noista, kun me ostamme kivennäisveden aina korissa ja kori viedään vaihtoon.
  Sirokko: punaiset liput vaan liehuu
  Clarissa: sen uskon, moni asia toimii Suomessa paljon paremmin. Noi säiliöt niin kamalan rumia ja sitten vielä pulloja siinä vierellä. Minä olen niin kiltti, että otan pullot kotiin, jos ne ei mahdu säiliöön.
  MaaMaa: Ranska on kehittynyt kovasti näissä asioissa. Ennen ne jakeli muovikasseja vaikka millä mitalla, viime vuosina ovat vähän alkaneet rajoittaa sitä.
  Susadim: taitavat olla menossa Ankkarockiin, kun lähellä on se ankkalampi.
  Helena: meillä on siitä kätevä, että keittiöstä pääsee suoraa kolmen roskiksen luo eli ei tarvi sisällä paljon säilytellä roskia

  AntwortenLöschen
 15. Vihreätniityt: mitenkäs mä sun yli hyppäsin, taisin kompastua pyykkikoriin (insider-vitsi).

  AntwortenLöschen
 16. Tosiaan hauska kuva, aivan kuin pulloilla olisi kauhea kiire päästä kierrätykseen. Jonottavat sitten kiltisti: Joku eteläamerikkalainen punaviini yrittää etuilla, kalifornialainen valkoviini katselee kaikkea "coolisti" ja paikallinen Riesling huokailee tapojen perään.

  AntwortenLöschen
 17. Vai olisko sittenkin kyseessä Münchenin Oktoberfest? ;) Menevät viinin voimalla.

  AntwortenLöschen
 18. lumiomena: sulla on kyllä hyvä ulosanti, voisit kirjoittaa tuosta novellin, mutta älä unohda oliiviöljypulloa
  Susadim: ei ne baijerilaiset osaa viiniä juoda, olutta sen pitää olla ja mieluiten litran kolpakosta. Justiin viime viikolla tarkkailin niitä kulttuurieroja, siellä juo kaikki hienot vanhat leiditkin olutta.

  AntwortenLöschen