Samstag, 28. August 2010

Ei nimi miestä pahenna vai?

Kun lähes 20v sitten elokuvateattereihin tuli filmi Yksin kotona, saksalaiset ihastuivat Kevin-nimeen ja se pääsi heti pidetyimpien etunimien hittilistalle. Jostain syystä nimeä on käytetty enemmän vähän alemman luokan perheissä ja siksi se on peruskoulunopettajilla huonossa huudossa. Kevin on aina osaamaton, epäystävällinen, huonokäytöksinen...
Nyt eräs pedagogiikan opiskelija on tutkinut master-tutkintoaan varten opettajien 200 kokeesta antamia arvosanoja.  Kokeet annettiin opettajien tarkastettavaksi ja poikalapsen fiktiiviseksi nimeksi pantiin joko Kevin tai  vaihtoehtoisesti  kunnon porvarillinen saksalainen etunimi Maximilian. Tehtävät ja vastaukset oli samat, mutta opettajien antamat numerot eivät: Kevin sai huonomman numeron kuin Maximilian. Aivan selvästi opettajilla oli ennakkoluuloja poikien suhteen ja nimenomaan tietynnimisten poikien. Sama tutkimus nimittäin näytti, että tyttö voi olla nimeltään Chantal (vanhemmat eivät osaa tietenkään lausua oikein eli lausuvat sen SCHAN-TALL) tai Jacqueline (SCHAKKE-LIINE) ja saa saman numeron kuin Hanna tai Marie.
Eli pitäisi varmaan sanoa "ei nimi naista pahenna".


20 Kommentare:

  1. Aika hurjasti joku saksalainen ope oli sanonut. että Kevin on diagnoosi vaikealle oppilaalle. Jännä kuitenkin, että tytöillä erot eivät olleet niin selviä. Onkohan Suomessa samanlaisia lasten nimieroja? Muistan omasta lapsuudesta, että osalla ala-asteen opettajia oli selvät ennakkoluulot niitä lapsia kohtaan, jotka asuivat kaupungin vuokrataloissa. Saksassa on muistaaksi useitakin oikeustapauksia, joissa ulkomaalaistaustainen saksalainen on halunnut vaihtaa sukunimensä, jotta elämä helpottuu ja työnhaku onnistuu paremmin.

    Hauskaa viikonloppua toipilaan kanssa!

    AntwortenLöschen
  2. olihan se kiva nimi... filmi
    (me valitsimme lapsillemme nimiä suvusta)

    AntwortenLöschen
  3. Aika mielenkiintoista:Ajatella,että tuo Culkinin tähdittämällä elokuvalla oli tuollaisia seurauksia;D

    AntwortenLöschen
  4. Sanonta "Ei nimi miestä pahenna" ei siis pidäkään paikkaansa. Valitettavasti.
    Suomessa vaikeuksissa ovat maahanmuuttajat, jotka hakevat töitä. Nimi paljastaa heidät, eivät pääse edes haastatteluun. Sitten valitetaan, että maahanmuuttajat elävät sosiaalisten etuuksien avulla. Tietysti heissäkin on monenlaisia, mutta jos nimi rajoittaa, se on huono asia.

    AntwortenLöschen
  5. Muistan tuon leffan tosi hyvin.

    Kevin on Brothers&Sisters -sarjassa se perheen lakimiespoika, johon minä olen ihan lätkässä, mutta ei hän minua huomaakaan, sillä hänen kiinnostus on muualla;-)

    AntwortenLöschen
  6. Onpa mielenkiintoinen tutkimustulos! Heti tulee mieleen, että kuuluukohan Miriam täällä hyvään kategoriaan kun yksi miellyttävimmistä tv kasvoista on sen niminen... (me kyllä valitsimme nimen sen perusteella että sopii täkäläiseen, suomalaiseen, ranskalaiseen ja marokkolaiseen suuhun)
    Toivottavasti sait Allumiehen kotiin niin pääsette juhlistamaan niitä synttäreitäkin.

    AntwortenLöschen
  7. Nimen aiheuttamaa 'sortoa' en omasta lapsuudestani muista. Mutta muistan omalta kouluajaltani sen, että laulukokeissa valitsin kerran jonkun tavis-laulun, jonka monet muutkin valitsi ja sain armottomasti seiskan, kun mulla tavallisesti oli yhdeksän. Seuraavana vuonna sain sen eri laululla korjattua...

    AntwortenLöschen
  8. Nauratti tuo tutkimus.

    Me tunsimme saksassa Kevin-pojan, joka oli juuri analyysin kaltainen, mutta tosin ylemmän luokan poikia, eli rikkaasta perheestä. Mutta niin mahdoton, että äitikin välillä itki ja poikaa käytettiin terapiassa. Ihan normaali lellitty pentu, sanon minä. Ehkä äidit, jotka jo etukäteen tietävät lellivänsä lapsensa pilalle, antavat nimen Kevin? Voisko se mennä noin päin?
    Tietenkään lelliminen ei ole suunniteltua, vaan tietynlaiset äidit ihastuisivat Kevin- nimeen?

    Paranemisia toipilaalle!

    AntwortenLöschen
  9. "Kevin ist kein Name, sondern eine Diagnose." Huh huh. Toivottavasti täällä Suomessa ei tulla perässä. Toistaiseksi saa pojan nimi olla aivan yhtä hyvin Kevin kuin Alexander,Simon, Dennis, Lukas tai Jakob. Käsitin, että tyttöjen nimissä siellä on myös eroja. On parempi olla nimeltään esim. Charlotte, Marie, Emma tai Katharina kuin Angelina, Chantal, Jaquelin tai Mandy.
    Toisaalta - kun asuimme aivan suomenkielisellä paikkakunnalla, "sääli" vanha neuvolatäti lapsiamme, joilla oli hänen korvissaan ruotsalaiselta kuulostavat nimet:)
    Mielenkiintoisen aiheen olit löytänyt! Tulin uteliaaksi ja luin lisää täältä http://www.spiegel.de/schulspiegel/wissen/0,1518,649421,00.html

    AntwortenLöschen
  10. Minà kerran laiskuuttani varastin veljeni englanninesseen, josta hàn oli saanut vain numeron 7. Annoin kokeen samalle opettajalle ja hàn palautti esseen minulle numerolla 9!!! Veljeni on aina sanonut, ettà opettaja inhosi hàntà...piti varmasti paikkansa, kun noin paljon numero vaihtui "mukavammalla"

    AntwortenLöschen
  11. -S-, samat sanat."Pärstäkerroin" vaikuttaa numeroihin koulussa täällä. Meidän pojalla oli hyötyä siitä, että kaksi isoasiskoa oli hyviä koulussa. Pikkuveli pääsi siinä perässä loistamaan vain tyttöjen maineella eikä tarvinnut niin kovasti ahkeroida. Kostautuihan se sitten ylemmillä luokilla, kun opettajat vaihtuivat:)

    AntwortenLöschen
  12. Tosi mielenkiintoinen postaus ja todella hurja tulos! Sen tiedän, ttä Ruotsissa on tehty selvityksiä, miten työnhaussa pärjää paremmin, jos hakupapereista poistetaan nimi ja ikä (ja näin myös etninen tausta häivytetään). Silloin pärjäävät myös muut kuin valtaväestö sekä naiset ja vanhemmat. Myös Suomessa on sitä, että työnhaku tyssää vieraan kuuloiseen sukunimeen. Ja S:n kokemus on paljastava. Opettajalle (joka miekin olen nyt) tämä antoi ajattelemisen aihetta!

    Täältä muuten löytää suosituimmat nimet Suomessa: http://verkkopalvelut.vrk.fi/Nimipalvelu/nimipalvelu_navigaatio.asp

    AntwortenLöschen
  13. Kasselin kyyhky: kyllä meillä aikanaan pikkukaupungissa varmaan sai joskus bonuksia, kun opettaja tunsi vanhemmat. Minä luulen, että antaisin turkkilaisena Saksassa lapselleni jonkun neutraalin nimen enkä välttämättä Ahmed tai Muhammed. Me suomalaiset ollaan täällä vähän eri asia, ollaan jonkinlaisia eliittiulkomaalaisia.
    Hannele: on munkin mies perinyt sedältä toisen nimensä Friedrich, ei se kyllä mikään kaunis nimi ole
    Yaelian: tosiaan jännä juttu, mitä seurauksia saattaa tulla
    Marjatta: eiköhän se ole sama juttu muissakin maissa eikä vain Suomessa
    Leena: Brothers&Sisters on mulle täysin tuntematon
    Heljä: Miriam on hyvä valinta, sillä se on nätti nimi ja käy vaikka missä maassa
    Soili: ei kai sitä ihan normaalin suomalaisen nimen takia kenellekään ole haittaa tullutkaan
    Natjale: minä en tunne kyllä yhtään Keviniä henkilökohtaisesti, mutta usein kyllä ihmettelee, kun näkee telkassa jossain talkshowssa jonkun 19v kotirouvan, jolla on neljäs lapsi tulossa ja kaikilla lapsilla on niin erikoiset nimet, usein vielä kaksoisnimet, että ei ole meikäläinen sellaisia ikinä kuullutkaan
    Clarissa: teemasta löytyy paljon tietoa netistä. Kunpa kuulisit, miten tavallinen kölniläinen lausuu Chantal. Hassua muuten, että DDR:ssä käyttivät nimiä kuten Mandy tai Nancy, vaikka eivät edes oppineet englantia koulussa.
    -S-: no toi oli selvästi sitä tyttöbonusta
    Helena: täälläkin kai aiotaan testata sellaisia hakupapereita, joissa ei ole nimeä tai valokuvaa jne.

    AntwortenLöschen
  14. Minäkin ajattelin asiaa samoin kuin Natjale, kun luin tutkimuksesta. Siis ensin on tietynlaisia perheitä, joka nimeävät tietynlaiset lapsensa mielellään Keviniksi, Kevin saa tietynlaisen maineen ja jatkossa muutkin kevinit saavat tietynlaisen arvosanan. - Tosin hyvä opettaja on objektiivinen ja puolueeton. Jos ei osaa, pitäisi peittää nimi ja edes yrittää olla ihmisiksi kokeita tarkastaessaan.
    pianistms

    AntwortenLöschen
  15. pianistms: kyllä opettajan tulisi olla puolueeton, mutta kyllähän kai jokainen pitää jotain ihmistä sympaattisempana kuin toista ja päinvastoin, se kuuluu ihmisluonteeseen. Tunnen yhden opettajan, joka itsekin kärsi siitä, että saattoi oikeastaan ilman isompaa syytä olla pitämättä jostain oppilaasta. Hän sanoi huomanneensa, että saattaa antaa sellaiselle oppilaalle vähän liian hyvän numeron, kun haluaa välttämättä olla antamatta huonoa vain sen takia, ettei oppilas ole hänen mielestään niin symppis. Ihmettelen muuten , mistä sellaiset "bildungsfern"-perheet ovat ylipäänsä löytäneet niitä ihmeellisiä etunimiä.

    AntwortenLöschen
  16. Saakohan tätäkään kirjoittaa nettiin, mutta mua ottaa pannuun, kun olen erään opettajani suosiossa ja kuulemma "luokan henki". Just joo.

    AntwortenLöschen
  17. Jaa-a...minulla taitaa kyllä mennä melkein toisin päin näitten kevinien kanssa. Etsin heidän kokeistaan suurennuslasin kanssa edes yhtä sanaa, joka saattaisi jotenkin viitata asiaan. Tyhjien lappujen palauttajat on asia erikseen, mutta yrittämisestä haluaisin antaa bonuksia...vaan eihän se käy päinsä, pitää kehua ja tsempata heitä sitten muissa asioissa. Nämä kevinit on minun sydäntä lähellä, vaikka mehut vievätkin.

    Pikaista paranemista Allumiehelle! Ei ole helppoa olla kädetön monta viikkoa (itse todettu...)

    AntwortenLöschen
  18. Voi Kevin parat siellä Saksassa.
    Minä uskon, että pärstäkertoimella on aina osuutta asiaan, ja pienemmillä paikkakunnilla vanhempien "asemalla".

    AntwortenLöschen
  19. Sauerkraut: :D
    Susadim: minun latinan opettajani antoi vitosen, jos oppilas oli nähnyt vaivaa ja kirjoittanut nimensä paperiin.
    Ei ole helppoa olla vasenkätinen yksikätinen, kun on normaalisti kaksikätinen oikeakätinen.
    Vihreätniityt: just lähti meidän opettajaystävät ja kerroin heille tästä Kevin-jutusta ja he huusivat yhteen ääneen, että se on totta, Kevin on diagnoosi.

    AntwortenLöschen
  20. En myönnä antavani numeroita pärstäkertoimen mukaan, eikä varmaan kukaan muukaan. Mutta ilmeisesti sitten alitajunta teettää tepposia ihmisparoilla.
    Olen kuullut kaikenlaisten asioiden vaikuttavan numeronantoon, mutta että nimikin vaikuttaisi, oli uutta. Pitää laittaa tieto korvan taakse.

    AntwortenLöschen