Sonntag, 31. Oktober 2010

Lokakuun loppu

Tänään on lokakuun viimeinen päivä, uskonpuhdistuksen muistopäivä, halloween ja olemme siirtyneet talviaikaan. Lokakuu on taas ollut täynnä ihania värejä, meidän pieni japaninvaahteramme punastui täysin.
Pyöräreittini lehmuksia jaksan ihailla joka vuosi lokakuussa.

Meillä on pitkä viikonloppu, sillä huomenna on katolinen Allerheiligen eli Pyhäinpäivä. Tänä iltana tarjotaan naapureille kurpitsakeittoa, pähkinälohta ja suklaista kaloripommia.
Tämä halloween-kortti on vuodelta 1904. "Edistykselliset" amerikkalaiset osasivat jo silloin juhlia halloweenia, kun "takapajuiset" eurooppalaiset vielä ihastelivat Jugendtyyliä. Ei vais, kyllä minä(kin) tykkään enemmän Jugendista.
kuva Wikipediasta

Kommentare:

 1. Unohdit mainita tämän päivän luettelosta suomalaisen kekrijuhlan!

  AntwortenLöschen
 2. Hannele: kiitos♥
  Sira: vai kekrijuhlakin tänään, enpäs tiennyt ja täytyy myöntää, etten edes tuntenut tai siis kekri on tuttu nimi, mutta en tiennyt, mitä se tarkkaan tarkoittaa

  AntwortenLöschen
 3. Lehmukset ovat suosikkipuitani ja niitä on täällä Oulussakin paljon.

  Kiitti myös noista ohjeista. Kurpitsakeittoa pitäisi ehdottomasti kokeilla joku päivä, ja niin aionkin tehdä.

  AntwortenLöschen
 4. Hyviä juhlia! Täältä löytyy tietoa kekristä: http://www.finlit.fi/juhlat/kekri/kekri.html

  AntwortenLöschen
 5. Ihanaa punastusta...
  Minuun Halloween ei iske. En tykkaa pelastya.
  Taalla viimeisin villitys on paukutella jotain pikkupaukkuja niin, etta joka kerta saan hirvean satkyn. Kajahdus kaikuu taalla talojen seassa tosi voimakkaana. Ei siis tarvetta Halloweenille! sita on joka paiva muutenkin...

  AntwortenLöschen
 6. Upeita värejä. Ja tietysti Happy Halloween. Meidän kurpitsa on sitten vihdoinkin valmis iltaa varten.

  AntwortenLöschen
 7. Sooloilija: yritä saada hokkaidokurpitsa, sitä ei tarvitse kuoria ja on muutenkin paras kurpitsalaatu. En olisi uskonut, että Oulussa kasvaa lehmuksia, kun niitä ei juuri ollut kotipaikkakunnallani yli 500km etelämpänä. Veljeni mökillä on yksi ja paikan nimeksi pantiinkin Lehmusranta.
  Helena: kiitos hyvästä linkistä
  BLOGitse: ei mekään mitään juhlita muuta kuin kurpitsakeittoa tehdään. Eikä ole edes karkkeja talossa, jos joku lapsi sattuu soittamaan ovikelloa ja pyytämään "makeaa tai hapanta" niinkuin täällä on tapana. Naapurini tarjosi viime vuonna suolakurkkua ja yksi pikkutyttö ottikin kiitollisena kurkun.
  Vihreätniityt: eikös tämä halloween olekin sieltä teiltä kotoisin?

  AntwortenLöschen
 8. Meillä on juhlittu enemmän kekriä kuin halloweeniä, mutta lasten myötä koversimme kurpitsan ja tänään illalla tiedossa on naamiaiset. Hauskasti eri maiden juhlapyhät sekoittuvat ja ensi lauantainahan Suomessa juhlitaan vielä pyhäinpäivää.

  Voi miten nautin kuvistasi, taas kerran!

  AntwortenLöschen
 9. Hei meillä lasten koulusta tuli sellainen halloween-knoppi, että juhla on alunperin kotoisin Irlannista!! Minä kun olen luullut sen olevan jenkkilästä...

  Ihania kuvia!!

  AntwortenLöschen
 10. Oi, mitkä värit!

  Halloween-juhla tuntuu tosi vieraalta, vaikka sen vietto on selvästi lisääntynyt Suomessa.

  Pitkä viikonloppu on hyvä. Ensi lauantaina on pyhäinmiesten päivä, joten se tietää tungosta perjantaina kaupoissa, mutta ei ylimääräistä vapaapäivää.

  Mukavaa Halloween-juhlaa teille kaikille. Hyvältä kuulosti tuo Sinun ruokalistasi.

  AntwortenLöschen
 11. Upeita värejä! USAssa oli kiva tutustua Halloweeniin,ja oli sitten outoa nähdä sitä Suomessakin.POikani on syntynyt just Halloweenin kynnyksellä eli eilen.
  Oikein mukavaa alkavaa marraskuuta Allu.

  AntwortenLöschen
 12. Yhdyn Blogitsen ajatukseen.. halloweeniä riittää ympäri vuoden. Hassua että Halloween on levinnyt Suomeenkin, ei siitä ennen mitään tietty, riitti että pääsiäisenä oli noitia ja joulun jälkeen nuuttipukkeja.
  Tuo japaninvaahterasi on aivan ihana väriläiskä, punasteliskohan se meidänkin ilmastossa..

  AntwortenLöschen
 13. Aivan ihania kuvia. Syksyinen luonto on kyllä ollut erikoisen kaunis.
  Halloween meni nyt huomaamatta ohi,hässäkkää riitti muutenkin. Viime vuonna olin sentään Halloween-naamiaisissa:)

  AntwortenLöschen
 14. lumiomena: ne kaiverretut kurpitsat ja kurpitsakeitto ovat parasta halloweenissa. Kekriä ei meillä pahemmin tunnettu.
  Eeva: melkein kaikkihan ne luulee halloweenia amerikkalaisten hömpötykseksi
  Marjatta: Suomessa ollaan niin keljuja työntekijöitä kohtaan, että monet pyhät on siirretty säilytetty viikonlopuksi. Meillä on onneksi vielä ruusumaanantai, helluntaimaanantai, Fronleichnam(Corpus Christi), Pyhäinpäivä jne. En yhtään tykkää pyhistä, jotka on siirretty lauantaiksi.
  Yaelian: minäkin olen kokenut halloweenin New Yorkissa ja toisen kerran Australiassa ja niitä ihania matkoja sitten aina muistelen, kun täällä(kin) on halloween. Vähemmän helteistä marraskuuta sinulle.
  Sirokko: globalisaation myötä muuttuu kaikki, tuskin sitä voi estää. Onhan ne Suomessa omaksuneet sen Coca Colan keksimän punapukuisen joulupukinkin eikä enää ole taljaan pukeutuneita nuuttipukkeja. Maailma muuttuu Eskoseni.
  Clarissa: eihän se halloween vielä ohi ole, ilta on vielä edessä ja voit ripustella hämähäkin verkkoja Mr.Clarissan iloksi ja maalata vähän naamaa.

  AntwortenLöschen
 15. Kiitos vinkistä, joka on helppo toteuttaa. Hämähäkinverkkoja löytyy talosta jo valmiiksi, nyt vain naamaa maalaamaan.
  Tuossa edellä mainitsit sen Coca Cola joulupukin. Hänelläkin on osittain suomalaiset juuret, sillä tuon punaposkisen hahmon piirsi
  Haddon Sundblom, jonka isä oli ahvenanmaalaista syntyperää ja äiti Ruotsista. Vanhoista papereista selvisi, että kuulutaan vieläpä samaan sukuun.
  Maailma on niin pieni.

  AntwortenLöschen
 16. Clarissa: voi jukra, olet siis jossain mielessä joulupukin perillisiä *kadehtii*

  AntwortenLöschen
 17. Happy Halloween sinne mantereellekin, jos Vihreätniityt ei ehdi vastaamaan, niin oikeassa olet: tältä satujen saarelta on lähtöisin tämä "All Hallows' Eve" eli vainajien muistopäivä - eli kekrijuhlat, jonka amerikkalaiset sitten toivat muidenkin tietoisuuteen (ja kaupallistivat)
  Kälyni soitti iltapäivällä ja ihmetteli kun sanoin Koon huomenna olevan töissä kun on "All saints day" - onko Saksassa sama juttu / vapaapäivä?

  AntwortenLöschen
 18. Heljä: pohjois-Saksassa ei ole vapaapäivä, kun siellä ei ole niin paljon katolisia, mutta meillä ja Baijerissa on pyhä

  AntwortenLöschen
 19. Kauniisti punastuva japaninvaahtera muistuttaa paljon mongolianvaahteraa.

  Lehmus, runojen niinipuu, on yksi kauneimmista puista. Meillä on niitä tontillamme toista kymmentä. Suuri ilo.

  Nyt meni halloweenit ohi, kiitos kirjamessujen. Kuvakin olisi ollut valmiina...


  Nautitaan marraskuusta, joka antaa mahdolisuuden hiukan hengähtää - ennen joulua.

  AntwortenLöschen
 20. Mahtavan kaunista ruskaa puissa!! Ah ja voi!

  Myös Ranskassa on tänään pyhäpäivä - tosin ei paljon vaikuta meidän vapaaseen arkeen ;)

  Irlannistapa hyvinkin se Halloween, niinkuin Heljä tuossa jo kertoikin :)

  AntwortenLöschen
 21. Leena: ai teilläkin on lehmuksia. Ne tuoksuu niin ihanalle ja niistä voi tehdä teetä. Ranskalaiset juo paljon lehmusteetä, tilleul muistaakseni.
  MaaMaa: olen ollut joskus Ranskassa pyhäinpäivänä ja muistelin, että sielläkin ihmiset meni hautausmaalle.

  AntwortenLöschen
 22. Nämä sinun ruokaohjeesi ovat mahtavia,useita kokeiltu ja hyväksi havaittu,kiitos :)
  -Uppis-

  AntwortenLöschen