Samstag, 26. November 2011

To burn or not to burn

Jodhpurin kaupunkia kutsutaan nimellä Blue City, koska siellä on paljon sinisiä taloja. Sininen oli alunperin brahmaanien eli ylimmän (pappis)kastin väri, mutta sen sanotaan auttavan pitämään hyttysiä loitolla ja siksi monet muutkin alkoivat maalata talonsa siniseksi.


Jodphurissa olevan Mehrangarh Fortin palatsin seinällä on niiden maharajojen vaimojen kädenjälki, jotka antoivat vapaaehtoisesti polttaa itsensä elävänä kuolleen miehensä ruumiin kanssa.Bombayssa asuu noin 70000 parsia, jotka ovat persialaisten zarathustralaisten jälkeläisiä. Heille tuli ja maa ovat pyhiä, niitä ei saa saastuttaa ja siksi sekä polttohautaus että hautaaminen maahan on kiellettyä. Siksi he harrastavat ns. ilmahautausta eli heidän ruumiinsa viedään ns. hiljaisiin torneihin korppikotkien syötäväksi. Me olimme aika lähellä noita Towers of Silence, mutta alue oli aidoitettu eikä sinne päästetä uteliaita turisteja enkä taatusti olisi halunnutkaan sinne. Parsien joukossa on paljon kuuluisuuksia, mm. Tata-konsernin perustaja Tata ja kapellimestari Zubin Mehta ja myös Freddie Mercury, joka on kuulemma tällä systeemillä "ilmahaudattu" Bombayhin.


Kuvassa Bombayn "hiljainen torni", kuva Wikipediasta.

Kommentare:

 1. Meillä on siniset ikkunanpielet kesäpaikassamme:) No, kyllä siellä aina muutama hyttynen näkyy siitä huolimatta.

  Intiassa riittää noita uskomattomia, karmivia traditioita, vielä tänäkin päivänä. Monenkirjavia elämyksiä saittee todellakin matkallanne.

  AntwortenLöschen
 2. Clarissa: miten ne suomalaiset hyttyset nyt voisivatkaan vierastaa sinistä väriä!! Tuo ilmahautaus oli meille aivan uusi juttu. Niillä on siellä muuten vähän jo puutetta haaskalinnuista, kun dicloflenac, jota on mm. Voltarenissa, ei sovi niille ja sitä ne saavat monesta ruumiista ja uhkaavat kohta kuolla sukupuuttoon.

  AntwortenLöschen
 3. Voi että, en kylläkään haluaisi tulla ilmahaudatuksi!
  Venäläiset suosivat sinistä väriä rakennusten ja vähintäänkin ikkunanpielien värinä juuri sen vuoksi, että hyttyset ja kärpäset karttavat sinistä! Näin väitetään.
  En tiedä, onko värillä väliä...

  AntwortenLöschen
 4. Kaikkea mielenkiintoista olettekin nähneet.Tuo farsien tausta on minulle tuttua nimenomaan Zubin Mehtan kautta,joka täällä on kuin kotonaan oltuaan vuosikymmeniä Israelin filharmonikkojen musiikillenen johtaja ja lapsenkin hän tekaisi muutama vuosikymmen sitten avioliiton ulkopuolella täällä.
  Tuo ilmahautaus kuulostaa kyllä aika kamalalta...

  AntwortenLöschen
 5. Meillä on sininen maja vihreän metsän keskellä ja hyttysiä ihan tarpeeksi väristä huolimatta.
  En kyllä minäkään tuonne hiljaiseen torniin olisi mennyt. Paikka ei tunnu houkuttelevalta.

  AntwortenLöschen
 6. Mielenkiintoisen näköinen sininen kaupunki, täälläkin uskotaan siniseen kärpäskarkotteeseen.
  Aika hurjia tapoja, elävänä poltettuja, kuolleina syötyjä.. jälkimmäinen kyllä aika ekologista.
  Ihmettelin syökö korppikotkat luitakin, uteliaana googlasin, ja juu, esim. partakorppikotkat lennättävät luut yläilmoihin, pudottavat ne sieltä kalliolle ja syövät sitten näin murskaantuneesta luusta ytimen, jopa luun palasiakin.
  Elikä hiljaisien tornien huipuille ei kerry valtavia luukasoja, vaikka niin jo ehdin kuvitellakin..

  AntwortenLöschen
 7. anja: meillä ei ole niin paljon hyttysiä, että voisin testailla värejä
  Yaelian: ai Mehtakin niin mahtava tekemään avioliiton ulkopuolella tyhmyyksiä
  Sira: en olisi mennyt katsomaan minäkään
  Sirokko: on tosiaan ekologista. Enpä tiedä, onko parempi maan alla matojen ruokana vai ilmassa korppien. Sveitsissä nähtiin yhdessä kirkossa valtava määrä ihmisten luita ja siinä luki viesti: Was ihr seid, das waren wir. Was wir sind, das werdet ihr. Eli mitä te olette, olimme mekin. Mitä me olemme, siksi tulette tekin.

  AntwortenLöschen
 8. Hyi kauheaa, ilmahautaus. En ole koskaan mokomasta kuullutkaan; ajatuksenakin se on tosi karmiva.

  AntwortenLöschen
 9. Hirveän kiinnostava tuo ilmahautaus.

  Sinisten talojen kuva on jännittävä.

  Freddy M. on yksi suosikkilaulajani...

  (Kuvittele: Lorin Maazel tulee johtamaan Wienin filharmonikkoja helmikuussa Suomeen.)

  AntwortenLöschen
 10. Sininen väri suojaa kärpäsiltä myös itärajan takana sekä yhden sen maan ryhmän kansanuskon mukaan se on myös suojaava väri.

  Kuolemaan liittyvät rituaalit ovat mielenkiintoisia tutkia, mutta kaikki se kipu, tuska ja suru vaikeita kohdata. Leskien elävältä polttaminen on sellainen rikos ihmisyyttä vastaan, että en löydä sille edes sanoja.

  AntwortenLöschen
 11. Hiustenhalkoja rupesi miettimään tuota Mercurya, jonka kuolemasta tuli 20 v mennäviikolla. Täytyy tunnustaa, etten tiennyt hänen olleen zarahustralainen. Mutta englanninkielisen wikipedian mukaan (kai siihen voi luottaa ja se käytti jotain lähdettäkin?) Mercury was cremated at Kensal Green Cemetery, West London, with the whereabouts of his ashes believed to be known only to Mary Austin. Eli tuo "kuulemma ilmahaudattu" on vaan hyvä juttu? Jonka nyt pilasin. :)

  AntwortenLöschen
 12. Hippu: oli se uusi asia mullekin
  Leena: vau, Wienin philharmonikot, olen kerran ollut konsertissa isäni kanssa
  Helena: en tiedä, mikä pitää paikkansa. Väittivät, ettei sitä ilmahautausta haluttu "an die große Glocke hängen" (mitä se nyt on taas suomeksi, kailottaa ympäriinsä tms).

  AntwortenLöschen
 13. Hui, kuulostaa hurjalta tuo ilmahautaaminen, mutta ei kai se suinä vaiheessa enää missään tunnu... Mä voisin vaikka haluta tuhkana maailman merille...

  AntwortenLöschen
 14. MaaMaa: munkin tuhkat saa heittää mereen, kierrettäis maailmaa sitten vielä silloinkin

  AntwortenLöschen