Dienstag, 27. März 2012

Aivot ja rituaalit


Kaupat ovat nyt täynnä suklaamunia ja Lindtin kultapupuista rakennetut tornit tulivat minua vastaan läheisessä ostoskeskuksessa ensi viikolla olevan pääsiäisen takia. Joskus ärsyttää, että joulukoristeita alkaa ilmestyä jo alkusyksystä kauppoihin, mutta minkähänlaista olisi elämä ilman noita kaikkia juhlia, syntymäpäiviä, joulua, laskiaista, pääsiäistä, kesälomaa jne.
Radiossa oli mielenkiintoinen ohjelma tavoista ja rituaaleista. Siellä haastateltiin lapsia, joilla oli ihania muistoja perhejuhlista tai joulusta isovanhempien kanssa. Sellaiset asiat ovat ihmiselle ja hänen aivoilleen tärkeitä. Elämä olisi outoa, jos ei olisi viikonloppuja, lomia, juhlapäiviä vaan pelkästään aina samanlaista arkea, joka päivä maanantai.
Tavat, tottumukset, rutiinit, riitit ovat aina uudelleen toistuvia asioita elämässämme. On suuria rituaaleja kuten häät, hautajaiset, synttärikutsut ja pienempiä kuten kuppi kahvia aamulla tai ateria perheen kanssa tai riita hammastahnatuubista.
Ilman rituaaleja aivoissamme olisi kaaos. Rituaalit säästävät aivoja ja helpottavat elämäämme. Näin monet asiat toimivat automaattisesti. Osaamme ilman ihmeempiä ajatuksia nousta autoon, panna turvavyön kiinni ja lähteä liikkeelle. Tiedämme automaattisesti, missä on avain (paitsi minä kyllä etsin sitä joskus) tai kännykkä. Tutussa kaupassa tiedämme, mistä hyllystä löydämme mitäkin.
Myös työpaikalla meillä on usein tottumuksia, on esimerkiksi tietynlainen pukeutumiskoodi. Ruokalaan saatetaan mennä aina tietyn porukan kanssa. Arkena lapset haetaan tiettyyn aikaan jalkapalloharjoituksista ja pannaan tiettyyn aikaan nukkumaan.
Terveellisiä tapoja on pitää tarpeeksi pitkiä taukoja työn välillä, harjoittaa ulkoilua, nauttia viikonloppuna kaikessa rauhassa aamiaista, tavata sukulaisia jouluna.
Mutta kohtuus kaikessa. Jos rituaaleja on liikaa, siitä voi syntyä ahdistusta. Jos syö aina samaa ruokaa, ei opi tuntemaan muita ruokia. Jos menee lomalla aina samaan paikkaan, ei opi tuntemaan muita paikkoja. Jos aina tekee samaa, ei kehity enää. Täytyy siis osata olla myös spontaani ja kreatiivinen ja pitää juuri sopiva määrä rituaaleja.

20 Kommentare:

 1. Allun tämänpäiväinen teksti on sana sanalta totta. Elämä ilman tiettyjä rituaaleja on köyhää. Vaihtelua tarvitsee jokainen elämäänsä. allulle hyvää tiistaipäivää. Nauti siitä, kun Sinun ei tarvitsekaan lähteä ajamaan Nizzaan!!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Todella nautin olla kotona, varsinkin kun meillä on yhtä hieno ilma kuin Nizzassa!

   Löschen
 2. Ah meitä tapojemme orjia! Totta puhut. Pitäisi joskus nostaa aivot narikkaan ja mennä täysillä vaikka päin pääsiäispupuja. Mutkun rutiinit on niin turvallisia, hm..

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne rutiinithan onkin tärkeitä, kun ei vaan ryhdy orjaksi.

   Löschen
 3. Totta puhut, mutta kyllä siitä saa ärsyyntyä, kun alkusyksystä jo kaupataan joulukoristeita jne. Turha vesittää kulloistakin juhlaa, annettaisiin juhlapyhien tulla sitten omana aikanaan, rituaalit käyttöön siinäkin. Kolme kuukautta kun vietetään jolua, laskiaista, pääsiäistä, siitähän ne kaupppiaat pitävät.
  Elämä on kyllä täynnä rituaaleja. Ehkä menen liiallisuuksiin siinä, kun lähden pyörällä ajamaan ja etsin vaistomaisesti turvavyötä ihan kuin autoa ajaessa:-) Tahallani yritän keksiä uusia reittejä, uusia tapoja, että aivoraukkani saisivat enemmän virikkeitä.
  Tämä aihe on aina yhtä mielenkiintoinen!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Enhän mä sitä tarkoittanutkaan, että ne joulukoristeet pitää saada jo elokuussa, mutta muuten tykkään mielettömästi joulusta, mutta kaikki aikanaan. Joulukuun alussa kun alkavat, niin se riittää.

   Löschen
 4. Postauksesi aiheutti hirvittävän suklaanhimon ja nimenomaan Lindtin suklaan. Ylikuormitetut aivoni eivät pystyneet rekisteröimään tekstistä mitään, sillä kuva vei kaiken huomion. :)

  Helena

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pitää varmaan ostaa sitten sua varten suklaata. Maitosuklaata vai mistä pidät? Kämppäkaverini syö vain tummaa suklaata, itse olen moniruokainen siinä suhteessa eli kaikki kelpaa.

   Löschen
  2. Pähkinäsuklaa ei käy, muuten kaikki käy paitsi en tykkää salmiakkisuklaasta....

   Löschen
  3. No ei ole salmiakkisuklaata, kun Clarissa on lopettanut lähetykset.:-))

   Löschen
  4. Kohta on, siis pääsiäisenä!

   Löschen
 5. Jätä ne rutiinit ja rituaalit hetkeksi syrjään ja tee tämä, tai onko se jo valmis? Olisi kiva nähdä tulos.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Enhän minä osaa ommella, vaikka nenäliinoja olisi löytynytkin.

   Löschen
  2. Ja houkuttelit mut tekemään:-O Neula ja lanka käteen nyt vaan! Voit vaikka saada salmiakkisuklaata palkkioksi.

   Löschen
 6. Minäkin pidän rituaaleista,jotka ovat mukavia.Tulevan juutalaisen pääsiäisen,eli pesahin rituaaleihin kuuluu kodin peruspohjaisen puhdistus.Tässä on nyt joka päivä sitten tyhjennetty kaappeja ja puhdistettu.Ihana puoli,että aina löytyy jotain jonka luuli jo hävittäneensä;D Ah nuo pääsiäispuput..!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Noita siivousrituaaleja tuppaan kyllä olemaan muistamatta, vaikka ihana tunne kyllä sitten on, kun on saanut työn tehtyä.

   Löschen
 7. P.S.
  Joulukuun alussa pitää joulu jo olla esillä 1. Asventti :)

  AntwortenLöschen
 8. kun eka Adventtikynttilät sytytetään, pimeä kuukausi

  AntwortenLöschen
 9. Rutiinit ja sponttaanit teot on vähänniinkuin kielioppisäännöt ja poikkeukset ;D
  Kyllä niitä rutiineja todellakin tarvitsee. Jos jokin 'ehdoton' rutiini arkiaamuna ei onnistukaan tai jää välistä, niin tuntuu ettei pääse raiteille ollenkaan...
  Ja sitten niiden kaikkien arkirutiinien katkaisu kunnon lomalla tms. on herkkua :)

  AntwortenLöschen