Montag, 26. März 2012

Pääsin pälkähästä*

Oikeastaan minun olisi pitänyt ajaa eilen tämä reitti sairaalasta juuri päässeen serkun ja hänen vanhan Pösönsä kanssa  eli siis lähes 1200 km Côte d'Azurille

mutta suunnitelmat muuttuivat, kun hän joutuukin olemaan viikon kauemmin sairaalassa. Ensi viikolla en ehdi lähtemään matkalle, silloin matkaan pääsee (onneksi) serkun poika. Sanon rehellisesti, että en ole kovasti pahoillani, että en joudu joko ajamaan hänen autollaan tuota matkaa tai - ehkä vielä pahempi - istumaan pelkääjän paikalle, kun matkan ajaa ihminen, joka ei ole ajanut autoa puoleen vuoteen ja on kovalla lääkityksellä ja näkeekin vähän huonosti.

Moottoritiellä hurjastelun sijaan nautimme sitten yhdessä samaisen serkun kanssa hänen vapaasta viikonlopustaan ja istuimme kahtena kesäpäivänä terassilla auringossa ja kävimme välillä kävelyllä ja ihailimme kukkivia magnolioita ja muita puita ja pensaita. Borta bra men hemma best.


*päläs = jalan sija suksessa, päästä pälkähästä = selvitä jonkinlaisesta pulasta

16 Kommentare:

 1. No huh, tuosta olisi varmaan ollut kaikki automatkailun nautinnot kaukana. Onneksi kohtalo puuttui peliin!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Siinä olisi ollut kysymys pelkääjän paikasta sanan oikeassa merkityksessä ja kyllä huokasin helpotuksesta, kun asia järjestyi näin hienosti.

   Löschen
 2. Muistan kun ekä luokalla olimme koulusta hiihtämässä ja jalat monoineen olivat mäystimeen työnnettynä päläksessä. Pulaan kuitenkin jouduin, kun monot irtosiva niistä koko ajan, en päässyt pälkähästä:-( Eli kiitos uudesta sanasta selityksineen!

  Melkein tunsin tuon magnolian tuoksun.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Piti itsekin tutkia, mikä se ihmeen pälkähä on ja sieltä tuli sitten päläs, jota en ole varmaan ikinä kuullut.

   Löschen
 3. Joskus onni potkaisee. - Tuo päläs sana on minulle aivan outo. Päästä pälkähästä sanonnan olen kyllä kuullut, mutta en oikeastaan koskaan ole tarkkaan ajatellut, mistä tuo sanonta tulee. Onko se jotain murretta vai vanhaa suomea?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nykysuomen sanakirjan mukaan harvinainen suomalainen sana, ei siis kai mitään murretta.

   Löschen
 4. Antworten
  1. Ihan o.k. se matka, jos me ajetaan se meidän omalla autolla ja on hyvä kuski, mutta...

   Löschen
 5. Olipa onni, että pääsit pälkähästä. Käsite on tuttu, kun taas päläs sanaa en ollut kuullutkaan.
  Teillä on siellä kesäiset oltavat, ihanaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Suuri onni, sillä pelkäsin vähän mitä siitä tulee, jos vaikka potilas saa jonkun kriisin matkan varrella.
   Kesä on, ihan täysi kesä ja jotain kamalia ötököitä, jotka tykkää pistellä minua ja kutiaa niin kamalasti.

   Löschen
 6. Päläs on sana, jota ei juuri enää Suomessa kuule kuin tuossa 'päästä pälkähästä' -merkityksessä. Vaan eipä nyt keväällä enää suksia tarvita kauaa! :)

  Helena

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Puhuttiinko teillä päläksistä?

   Löschen
  2. Tunnistin kyllä ihan tuon päläs -merkityksen, mutta ei sitä SUomessakaan juuri käytetä. Olen opiskellut ja luennoinut perinteisistä kulkuvälineistä, joten pitää minun se tietää! :)

   Löschen
 7. Tiesin sanonnan "päästä pälkähästä" mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa tämä päläs, siitäpä ei ollut aavistustakaan. Kiitos! Sanavarastoon tuli sanonnalle merkitys.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No en sitten ollut ainoa, joka ei tuntenut sanaa.

   Löschen
 8. Päläs ... ? En ollut ikinä kuullut. Samoin kuin Sira, sanonta 'päästä pälkähästä' on kyllä tuttu, mutta en ollut ikinä ajatellut mitä se varsinaisesti tarkoittaa ... :D
  Oppia ikä kaikki - kiitos Allu :)

  AntwortenLöschen