Saksassa on erikoinen vaalisysteemi ja jos olen rehellinen, en sitä vieläkään kunnolla tajua. Kaksoiskansalaisuus tuli mahdolliseksi vasta 2007 eli en ole vielä kovin montaa kertaa ehtinyt äänestää. Jokaisella on kaksi ääntä. Ensimmäinen annetaan jollekin ehdokkaalle (henkilölle) omasta vaalipiiristä ja toinen puolueelle, jonka ei tarvitse olla sen ehdokkaan puolue. Tärkeämpi ääni on se puolueelle annettava. Puolueella on lista, jossa ovat heidän kaikki ehdokkaansa ja mitä enemmän puolue saa ääniä, sitä useampi henkilö listalta tulee valituksi.
Voin paljastaa vaalisalaisuuden*: EN aio äänestää merirosvopuoluetta, joka sai alkuvuodesta Berliinissä 9% äänistä. Joku kirjoitti tämän aamun lehdessä, että Piratenpartei on vähän niinkuin laittaisi kymmenen nokkahuilualoittelijaa soittamaan sinfoniaorkesteriin. Puolueella ei ole minkäänlaista kokemusta tai edes ohjelmaa enkä voi ymmärtää, että joku voi äänestää ja haluta antaa heille mahdollisuuden tehdä meitä kaikkia koskevia tärkeitä päätöksiä.
* Oli muuten mielenkiintoista tarkkailla, miten harvinaisen avoimesti Suomessa kerrottiin viime pressanvaaleissa ketä äänestettiin.
Tätä samaa avoimuutta ihmettelin minäkin vaikka asun Suomessa. Täällä on kaikkia TV-ohjelmia, jossa äänestetään putoamisia. Omat lapsenikin (8 v. ja 10v.) halusivat tietää, kuka putoaa ja kuka voittaa vaaleissa ja katsoivat TV:stä vaaliohjelman juuri tuon kohdan.
AntwortenLöschenKiitos erityisen ihanasta blogista, olen löytänyt tänne aivan hiljattain. Mukavaa kevättä sinulle ja Allumiehelle.
Kiva kun löysit ja kommentoit <3
LöschenMielenkiintoista lukea teidän äänestystysteemistä.Todellakin helppoa,kun voi kotona täyttää äänestyslapun,mutta kuka sitä todellakin sitten kontrolloi,oliko se Allu vai ei joka sen täytti.Mutta eikös Suomessakin ole ollut puhetta että voisi olla myös postin kautta tapahtuva äänestys? Muistan joskus lukeneeni sellaisesta.Piraattipuolue! Nyt vasta kuulin siitä ensimmäisen kerran! Mukavaa viikonloppua Allu!
AntwortenLöschenOlen kerran äänestänyt Suomessa postissa ja siellä tarkastettiin henkilöllisyys ja kun Allumies yritti kurkkia sinne koppiin, sai virkailijalta sapiskaa, komennettiin pois.
LöschenPostissa minäkin Suomessa aina äänestin,mutta siis niin,että voi lähettää postissa sen äänestyslipukkeen;D
LöschenNo etkös sä nyt appelsiineista tykkää? Hauskalta kuulosti tuo sinfoniaorkesterin kokoonpano, mutta en varmaan jaksaisi mennä konserttiin.
AntwortenLöschenAppelsiini? Nix verstehen!?!?
LöschenTällaistakin on saanut lukea: Saksasta on tulossa oranssi - se on Piraattien väri.....
LöschenLisäselvennys appelsiineista!
LöschenKaikkea sä kanssa saat selville! En edes tiennyt, kun en ole juuri ollut kiinnostunut merirosvoista. Ihmettelen vähän tuota väriä, sillä "oranje" on Hollannin väri ja Saksa ja Hollanti on niinkuin Köln ja Düsseldorf tai Suomi ja Ruotsi.
LöschenViime aikoina olen miettinyt miten mahtaisi käydä jos yritysten taloutta hoidettaisiin kuten politiikassa maiden talouksia...
AntwortenLöschenMukavaa viikonloppua!
Sanos muuta!
LöschenEhkä tuon systeemin ovat kehitelleet nimenomaan ne, jotka haluavat määrätä mitä puoliso äänestää ja voivat sen kotona kontrolloida. Lähden muuten tänään illalla äänestyshuoneistoon tai siis paikalliseen konsulaatiin, siellä on joku Lange Nacht Europas.
AntwortenLöschenViel Spaß!
LöschenMielenkiintoista. Enàà puuttuu vain vaihtoehto, ketà ei halua missààn tapauksessa àànestàà! Voisitko sinà monistaa niità lomakkeita ja àànestàà vàhàn jo seuraaviakin vaaleja ajatellen?
AntwortenLöschenOlet tainnut olla liian kauan siellä Silvio-mogulin maassa! <3
LöschenMinä taas en ymmärrä sitä, miksei äänestämäänsä puoluetta/ihmistä voisi kertoa. Se tuntuu ihan siltä, kuin ei seisoisi valintansa takana. Ja syntyyhän siitä mielenkiintoisia kahvipöytäkeskusteluja, kun kerrotaan ketä aikoo äänestää ja miksi.
AntwortenLöschenIhan samaa mieltä. Lähinnä olen ihmetellyt, että jotkut suomalaiset avioparit eivät edes puolisolleen kerro ketä äänestävät ja nyt viime vaaleissa ihmettelin ihastellen miten asiat oli muuttuneet.
LöschenNo jo on vaalisysteemi; toisaalta kyllä kätevää ettei mihkään tartte äänestämään lähteä, mutta suuri on vilpillisyyden riski ...
AntwortenLöschenHani naureskeli Suomen Suurlähetystössä kun kävin presidenttiä äänestämässä, kun se oli niin hurjan virallista leimoineen, kuoren sinetöimisineen yms - mutta niinhän sen kai pitääkin olla ;)