Freitag, 4. Mai 2012

Taas äänessä

Osavaltiossamme on äitienpäivänä parlamenttivaalit, mutta kun en ole silloin paikalla, käytän ennakkoäänestyksen mahdollisuutta. Systeemi on aivan erilainen kuin Suomen presidentin vaaleissa tammikuussa, jolloin konsulaatissa tarkistettiin henkilöllisyys ja pidettiin huoli, ettei kukaan muu pääse kurkkimaan koppiin. Nyt saksalaisissa vaaleissa piti tilata äänestyslappu, joka täytetään kotona ja lähetetään postitse vaalilautakunnalle. Tätä systeemiä olen aina vähän ihmetellyt, sillä käytännössä kukaan ei pysty kontrolloimaan, olenko minä tosiaan itse äänestänyt haluamaani ehdokasta vai onko mies seissyt nuija kädessä takanani ja tarkistanut, että äänestän (hänen mielestään) oikeaa miestä/naista. Tai onko meidän aputyttö kenties ollut yksin kotona, kun posti on tuonut kaavakkeet ja äänestänyt puolestani tai joku naapureista, jolla on meidän avaimemme. Tänään on mies työmatkalla ja aputyttö ei ole ehtinyt napata kuorta, joten on hyvä mahdollisuus täyttää ihan itse tuo lomake.
Saksassa on erikoinen vaalisysteemi ja jos olen rehellinen, en sitä vieläkään kunnolla tajua. Kaksoiskansalaisuus tuli mahdolliseksi vasta 2007 eli en ole vielä kovin montaa kertaa ehtinyt äänestää. Jokaisella on kaksi ääntä. Ensimmäinen annetaan jollekin ehdokkaalle (henkilölle) omasta vaalipiiristä ja toinen puolueelle, jonka ei tarvitse olla sen ehdokkaan puolue. Tärkeämpi ääni on se puolueelle annettava. Puolueella on lista, jossa ovat heidän kaikki ehdokkaansa ja mitä enemmän puolue saa ääniä, sitä useampi henkilö listalta tulee valituksi.
Voin paljastaa vaalisalaisuuden*: EN aio äänestää merirosvopuoluetta, joka sai alkuvuodesta Berliinissä 9% äänistä. Joku kirjoitti tämän aamun lehdessä, että Piratenpartei on vähän niinkuin laittaisi kymmenen nokkahuilualoittelijaa soittamaan sinfoniaorkesteriin. Puolueella ei ole minkäänlaista kokemusta tai edes ohjelmaa enkä voi ymmärtää, että joku voi äänestää ja haluta antaa heille mahdollisuuden tehdä meitä kaikkia koskevia tärkeitä päätöksiä.* Oli muuten mielenkiintoista tarkkailla, miten harvinaisen avoimesti Suomessa kerrottiin viime pressanvaaleissa ketä äänestettiin.

Kommentare:

 1. Tätä samaa avoimuutta ihmettelin minäkin vaikka asun Suomessa. Täällä on kaikkia TV-ohjelmia, jossa äänestetään putoamisia. Omat lapsenikin (8 v. ja 10v.) halusivat tietää, kuka putoaa ja kuka voittaa vaaleissa ja katsoivat TV:stä vaaliohjelman juuri tuon kohdan.

  Kiitos erityisen ihanasta blogista, olen löytänyt tänne aivan hiljattain. Mukavaa kevättä sinulle ja Allumiehelle.

  AntwortenLöschen
 2. Mielenkiintoista lukea teidän äänestystysteemistä.Todellakin helppoa,kun voi kotona täyttää äänestyslapun,mutta kuka sitä todellakin sitten kontrolloi,oliko se Allu vai ei joka sen täytti.Mutta eikös Suomessakin ole ollut puhetta että voisi olla myös postin kautta tapahtuva äänestys? Muistan joskus lukeneeni sellaisesta.Piraattipuolue! Nyt vasta kuulin siitä ensimmäisen kerran! Mukavaa viikonloppua Allu!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olen kerran äänestänyt Suomessa postissa ja siellä tarkastettiin henkilöllisyys ja kun Allumies yritti kurkkia sinne koppiin, sai virkailijalta sapiskaa, komennettiin pois.

   Löschen
  2. Postissa minäkin Suomessa aina äänestin,mutta siis niin,että voi lähettää postissa sen äänestyslipukkeen;D

   Löschen
 3. No etkös sä nyt appelsiineista tykkää? Hauskalta kuulosti tuo sinfoniaorkesterin kokoonpano, mutta en varmaan jaksaisi mennä konserttiin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Appelsiini? Nix verstehen!?!?

   Löschen
  2. Tällaistakin on saanut lukea: Saksasta on tulossa oranssi - se on Piraattien väri.....

   Löschen
  3. Kaikkea sä kanssa saat selville! En edes tiennyt, kun en ole juuri ollut kiinnostunut merirosvoista. Ihmettelen vähän tuota väriä, sillä "oranje" on Hollannin väri ja Saksa ja Hollanti on niinkuin Köln ja Düsseldorf tai Suomi ja Ruotsi.

   Löschen
 4. Viime aikoina olen miettinyt miten mahtaisi käydä jos yritysten taloutta hoidettaisiin kuten politiikassa maiden talouksia...
  Mukavaa viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 5. Ehkä tuon systeemin ovat kehitelleet nimenomaan ne, jotka haluavat määrätä mitä puoliso äänestää ja voivat sen kotona kontrolloida. Lähden muuten tänään illalla äänestyshuoneistoon tai siis paikalliseen konsulaatiin, siellä on joku Lange Nacht Europas.

  AntwortenLöschen
 6. Mielenkiintoista. Enàà puuttuu vain vaihtoehto, ketà ei halua missààn tapauksessa àànestàà! Voisitko sinà monistaa niità lomakkeita ja àànestàà vàhàn jo seuraaviakin vaaleja ajatellen?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olet tainnut olla liian kauan siellä Silvio-mogulin maassa! <3

   Löschen
 7. Minä taas en ymmärrä sitä, miksei äänestämäänsä puoluetta/ihmistä voisi kertoa. Se tuntuu ihan siltä, kuin ei seisoisi valintansa takana. Ja syntyyhän siitä mielenkiintoisia kahvipöytäkeskusteluja, kun kerrotaan ketä aikoo äänestää ja miksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ihan samaa mieltä. Lähinnä olen ihmetellyt, että jotkut suomalaiset avioparit eivät edes puolisolleen kerro ketä äänestävät ja nyt viime vaaleissa ihmettelin ihastellen miten asiat oli muuttuneet.

   Löschen
 8. No jo on vaalisysteemi; toisaalta kyllä kätevää ettei mihkään tartte äänestämään lähteä, mutta suuri on vilpillisyyden riski ...
  Hani naureskeli Suomen Suurlähetystössä kun kävin presidenttiä äänestämässä, kun se oli niin hurjan virallista leimoineen, kuoren sinetöimisineen yms - mutta niinhän sen kai pitääkin olla ;)

  AntwortenLöschen