Dienstag, 26. Juni 2012

Esi-isien jäljille

Vielä neljä yötä ja sitten lähden esivanhempieni juurille Karjalan kannakselle.
Äitini syntyi Suomen kaakkoisimmassa pitäjässä,  Metsäpirtissä Tapparin kylässä Suomen ja Venäjän rajalla. Isoisä oli tullivartija, mutta kuoli varhain ja Hilma-mummo jäi viiden lapsen ja pienen leskeneläkkeen kanssa asumaan  tähän mökkiin.


Surffaillessani netistä tietoja Metsäpirtistä osui silmään artikkeli, joka kertoo Sylvi Kekkosen isän olleen Metsäpirtissä kirkkoherrana. Varmaan isovanhempani tiesivät kirkkoherran perheestä. Kuvassa Uinon perhe, lapsista kolmanneksi vanhin Sylvi, mutta enpä osaa sanoa, kuka heistä.
kuva täältä

Matkalla käymme  myös Viipurissa ja ehkä näen siellä kadun, jonne isänisä rakensi aikanaan talon, josta minulla on tätini maalaama taulu. Veljeni on käynyt siellä joskus isän kanssa ja väittää muistavansa paikan, vaikka taloa ei ole enää olemassa. Viipurissa asui suurin osa sukua ja jos sotaa ei olisi tullut, olisin minäkin ehkä nyt viipurilainen vanhapiika ja yhtä vakava kuin nuo kaksi sukulaisnaista tuossa kuvassa enkä tässä kirjoittamassa tätä blogia, mikä menetys se olisikaan blogimaailmalle.☺

Kommentare:

 1. Ihania nuo vanhat valokuvat! Ikimuistoista matkaa! Löysin blogisi juuri äsken ( kotiinkolmestakolkasta-blogin kautta) ja varmaan vierailen täällä useasti!

  Pirkko

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva kun löysit tänne ja kommentoit.

   Löschen
 2. Antoisaa matkaa sinne suvun juurille.
  Ehkä tuo sun kaveris olisi löytänyt sut Viipuristakin.

  AntwortenLöschen
 3. Antoisaa kotiseutumatkaa! Odotan jo innolla matkakertomustasi. Minäkin pakkaan laukkua, kun ollaan vaihteeksi lähdössä Äimälään. Laatokalle ei olla tänä vuonna päästy kaikenlaisten esteiden vuoksi ja nyt on viisumi jo vanhentunut.
  Gute Reise
  Maikki

  AntwortenLöschen
 4. Anteeksi viivästynyt vierailuni mutta reissussa ei ole ollut pahemmin aikaa bloggailla/nettiyhteys ollut surkea.
  Sinullahan on tiedossa varsinainen kotiseutumatkailu edessä! Toivottavasti siitä tulee antoisa.
  Meillä viikko vielä Espanjassa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No sulla on ainakin varmaan kunnon kesäsää Espanjassa. Tarkkailen tässä koko ajan Viipurin sää- ja hyttystilannetta.

   Löschen
 5. Ihanat kuvat!

  Siellä minäkin olisin viipurilaisena, mutta itseni tuntien en vanhana piikana.

  Toivottavasti saat isoja elämyksiä! Minä sain ja palaan vielä kerran Viipuriin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ehkä minäkin olisin löytänyt suomalaisen miehen, nyt oli pakko lähteä etsimään ulkomaalainen. :-)

   Löschen
 6. Minäkin vaikuttaisin siellä Laatokan rannallam, jos sota ei olisi sotekenut asioita...tai ehkä Viipurissa. Ei susta kyllä noin tiukkailmeistä olisi tullut, ei sitten millään. Viipurissa pidät sitten rahapussin tiukasti piilossa!
  Minäkin käivin pari vuotta sitten Räisälässä äidin kotitaloa ihmettelemässä. Unohtumaton matka.

  Hyvää matkaa ja toivottavasti nyt kerrankin pääset Suomessa nauttimaan auringosta. Itse olen menossa viikon kuluttua ja olen tilannut KUIVAA ilmaa! Siitä riittää sitten sinullekkin, jos ollaa yhtäaikaa paikalla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Jospa se kuiva sää tulisi sinne jo perjantaina. Tänään oli ainakin veljeni mukaan satanut. Ai sinäkin (melkein) Laatokan impiä.

   Löschen
 7. Antoisaa juurimatkaa! Mahtavaa, että pääset esi-isien asuinpaikoille, se on aina jotenkin liikuttavaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On tämä sellainen kokemus, jota en ole koskaan osannut odottaa, kun luulin, etten koskaan pääse sinne seudulle.

   Löschen
 8. Ihanat vanhat kuvat.Sinulla on jännä ja mielenkiintoinen matka edessä,ja kiva sitten nähdä,mitä sieltä löytyy.Omassakin suvussani on Viipurista juuria.
  Mukavaa matkaa Allu!

  AntwortenLöschen
 9. Hyvää ja elämyksellistä matkaa kotiseudulle tämän laulun avulla: http://www.youtube.com/watch?v=8ibesjPyObY&feature=related . Et ehkä puhuis tätä kieltä vaikka Karjalassa asuisit, tai mistä sen tietää...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voi, muistan hyvin Heli Keinosen. En varmaan niin kauas Karjalaan olisi joutunut, että tuota kieltä puhuisin.

   Löschen
  2. Olisihan ollut niitä tutumpiakin lauluja, kuten http://www.youtube.com/watch?v=sdxEha7unAc&feature=results_video&playnext=1&list=PL3DA26FFC778ADCD9

   Löschen
 10. "...ja jos sotaa ei olisi tullut,.."
  Olen joskus ruokkinut mielikuvitustani tuolla ajatuksella. Miltähän täällä Suomessa elämä näyttäisi? Vanhempani tuskin olisivat kohdanneet....
  (Minulla ei toistaiseksi ole ollut mitään halua lähteä Laatokan maisemiin. Isäni on käynyt kerran.)

  Hyvää ja turvallista matkaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Jossittelulla saa aikaan vaikka minkälaisia kuvioita. Saksalainen sanoo: Wenn das Wörtchen "wenn" nicht wär, wär mein Vater Millionär.

   Löschen
 11. Niin saakin kuviteltuja kuvioita kuin kirjaan konsanaan :-)

  Silti toivon, ettei maailmassa enää sodittaisi ja että menneistä sodista olisi osattu oppia paljon. Ihmiset eivät tunnu haluavan viisastua....
  Kaikki eivät halua ottaa historiasta opikseen, kaikki eivät rakasta rauhaa. Sotien jälkeen syntyy uusia nurkkalintuja! =)

  Hyvää keskiviikkoa!

  AntwortenLöschen
 12. Minäkin jään mielenkiinnolla odottelemaan matkaraporttia. :-) Hyvää matkaa!

  AntwortenLöschen
 13. Varmasti mieliinpainuva matka sinulla. Olen monesti käynyt Viipurissa ja aina se on yhtä kiehtova. Olen lukenut Lempi Jääskeläisen kaikki kirjat (ne on minulla) ja niissä kerrotaan paljon viipurilaisesta elämästä silloin ennen. Todellisuudessa nyky Viipurissa pitää pitää rahapussukastaan huolta ja ummistaa silmänsä monelta asialta, mutta Monrepos ja muut nähtävyydet vievät mielikuvituksessa vuosien taakse. Myös Terijoki, jonka rannoilta hiekat on imetty parempiin tarkoituksiin ja joka on datsoja turvoksissa korkeine turva-aitoineen, tarvitsee hyppysellisen mielikuvitusta päästä entiseen loistoon... Mukavaa matkaa juurillesi. Ihanat valokuvat postauksessasi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Isällä oli paljon valokuvia Monreposin puistosta, minnekähän nekin on joutuneet. Olisi tosi kiva lukea nyt Viipuri-kirjoja.

   Löschen
 14. Ihanaa, kun löytyy ikivanhoja kuvia, joista voi sitten vertailla nykypaikkoihin,
  Ja todel-lakin olisi mentys blogimaailmalle jos ei ois allua täällä.....paitsi että sitten ehkä ois joku svetlana joka kirjottais karjalasta! :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mutta kun te ette sitten varmaan ymmärtäisi mua. :D

   Löschen
 15. Minäkin palailin vasta lomalta ja huomasin blogissasi kaikenlaista mielenkiintoista! Jos sotaa ei olisi tullut, paljon voisi olla toisin, mutta Viipuri oli ennen sotia yksi kansainvälisimmistä kaupungeista, joten kaikki nykyinenkin olisi mahdollista. Erona vain se, ettei omaisuuksia olisi menetetty ja sodanjälkeinen köyhyys ei olisi koskaan tullut eikä niitä kaikkia kaatuneitakaan.

  Äitini luki koulussa saksaa ja minäkin aloitin keskikoulun saksankielen opintoni hänen kirjansa kanssa, joka tosin oli hieman vanhempaa painosta. Molemmat vanhempani ovat sieltä ryöstetyltä alueelta. Äitini kävi Koiviston yhteiskoulua.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Isäni kertoi aina paljon Viipurista ja sen kansainvälisyydestä. Siellä oli puhuttu monia kieliä, mm. saksaa. Luulen, että Viipuri oli ennen sotia Suomen mielenkiintoisin kaupunki.

   Löschen