Dienstag, 27. November 2012

Vietnam IX

Tänään vähän tärkeämpää asiaa. Matkatoimistollamme on säätiö, joka tukee erilaisia projekteja köyhemmissä maissa ja tälläkin matkalla meillä oli mahdollisuus tutustua kahteen projektiin.

Ensimmäinen oli ravintola, joka kouluttaa katulapsia ammattiin. Vietnamissa on kymmeniätuhansia kodittomia lapsia. Eräs vietnamilaissyntyinen australialainen on ryhtynyt kouluttamaan heitä, mottona hänellä on: älä anna ihmisille kalaa, vaan näytä heille, miten tehdään onki ja miten ongitaan.
Tällä motolla hän on perustanut ravintola KOTO:n. KOTO on lyhenne sanoista Know One, Teach One. Ravintolassa koulutetaan nuoria kokin, tarjoilijan jne ammattiin. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ruoka on erittäin herkullista ja palvelu hyvää ja suosittelen jokaiselle Hanoissa käyvälle.


Tässä kaksi iloista tarjoilijatyttöä. Heidät opetetaan ammattiin ja heille opetetaan englantia.

Ostin kannatusmielessä KOTO:sta  poolopaidan.

Toinen projekti, johon tutustuimme, oli orpokoti Saigonissa. Se on buddhistinunnien luostarinsa yhteyteen perustama orpokoti, jossa on tällä hetkellä 126 lasta, joista nuorin 2kk ja vanhin 18v. Lapset (siis kouluikäiset) käyvät yleistä koulua ja saattavat saada kyvyistä riippuen jopa yliopistokoulutuksen.
Kuvassa sisäänkäynti ja abbedissa, joka kertoi meille luostarista ja orpokodista, joka rahoitetaan lahjoituksilla (mm. matkatoimistomme!) ja vapaaehtoistyöllä. Jokainen meistä teki tietenkin myös rahalahjoituksen tähän hyvään tarkoitukseen.

Tämä ipana ihastui heti ystävälliseen itävaltavaisrouvaan. Minä olisin ottanut pojan heti mukaani, mutta luostarilla on ollut huonoja kokemuksia adoption kanssa, lapsia on käytetty mm. hyväkseen tai heiltä on otettu elimiä elinsiirtoon.

Lapset nukkuvat tällaisilla lavereilla ilman patjaa. Kuva on otettu päiväunien aikaan. Minusta oli positiivista, että lasten vierellä oli turvana vapaaehtoisia työntekijöitä päikkäreittenkin aikaan.

Luostarin yhteydessä on kasvisravintola, jossa vietnamilaiset käyvät ahkerasti syömässä, myös niillä tuloilla rahoitetaan orpokotia. Meillekin tarjottiin kasvisateria, joka maistui oikein hyvälle ja ulkonäöltä ei  olisi millään voinut uskoa, että se on kasvisruokaa. Tuo vasemmanpuoleinenkin oli ihan broilerin näköistä lihaa.

Vietnamissa voi matkustaa ihan hyvin myös omin nokkinensa. Monet ottavat paikallisen oppaan ja autokuskin ja kiertävät maata. Tapasimme joitakin pariskuntia, jotka olivat yksin liikkeellä ja huomasimme, että heillä oli aika kehnot oppaat, jotka puhuvat joko huonoa saksaa tai sitä maailman yleisintä kieltä nimeltä "bad English".  Me, jotka emme oikeastaan ole mitään ryhmämatkailijoita, totesimme kyllä taas, että tällaiset orpokodit ja moni muu asia jäävät kyllä näkemättä, jos matkustaa yksin ja että meillä oli varmaan Vietnamin parhaat paikalliset matkaoppaat pätevän saksalaisoppaan lisäksi.

Kommentare:

 1. Oli kiinnostavaa ja innostavaakin lukea säätiöstä matkatoimiston takana. Matkustaminen voi olla paitsi rentouttavaa, myös oikeasti avartavaa ja eettistä. Se on upeaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aina uudelleen näkee, mitä koulu ja sivistys saa aikaan. Ensimmäisen Kiinan matkan jälkeen otin heti Plan Internationalilta kiinalaisen kummitytön.

   Löschen
  2. Ilmankos minullakin on Planin kautta tyttö Ghanasta;-)

   Löschen
 2. Todellakin tuollaiset matkat antavat enemmän irti kuin tavalliset turistimatkat. Mutta mitä tuo broilerin näköinen kasvisruoka sitten oli? Olisi mielenkiintoista tietää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ennen kuin Allu ehtii, sanoisin että tuttua on, todennäköisesti soijasta tehtyä. Ei ole maussakaan suurta eroa.

   Löschen
  2. Tofusta ne siellä puhuivat, mutta kaipa sitä soijaakin siinä on.

   Löschen
  3. Tofu on soijaa *tietää näsäviisas lakktovegetariaani*

   Löschen
  4. Ai, taitaa ollakin. Itse ajattelen vaan aina soijaa rouheena ja tofua sellaisena rahkamaisena.

   Löschen
 3. Tuollaista matkailua minà kannatan koko sydòmestàni!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Samoin. Jotkut porukasta menivät mieluummin shoppailemaan, mutta meille tuo oli tärkeä nähdä, yksi suurimmista elämyksistä.

   Löschen
 4. Opettele tekemään onki – mikä hieno motto ja koko postaus täynnä hienoja, tärkeitä, upeita asioita.
  Adoptiossa on kyllä mentävä interpedian ja muiden luotettavien ja huipputarkkojen instanssien kautta. Lapsiraukat, jotka joutuvat kuvaamaasi kärsimystä kokemaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nykyään kontrolloidaan nuo adoptiot jo tarkemmin ns. Haagin sopimuksen mukaan.

   Löschen
 5. Arvostan tuollaisia yrityksiä,jotka panostavat sosiaalisiin projekteihin.

  Hieno projekti tuo ravintola .Onpa kurja juttu lasten kannalta että tuollaisia tapauksia on tapahtunut:(

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On tosi hienoa, että joku on valmis panemaan osan voitostaan tuollaisiin projekteihin.

   Löschen
 6. Hyvin hieno projekti ja sinä olisit vielä ottanut adoptiolapsenkin...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No varmasti olisin tuon söpöliinin ottanut.

   Löschen
 7. Se on myös diakonian motto täällä. Balık verme, olta ver. Älä anna kalaa, anna onki.

  Onpa harmi jos adoptointi lopetettiin ikävien kokemusten tähden. Kyllä kai hyviäkin ottajia olisi tänä lapsettomuuden kipujen aikakautena.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ihan sama motto sitten. Kaikki on niin väärin, moni haluaisi lapsen, mutta ei saa ja toisilla on niitä liikaa eivätkä pidä huolta.

   Löschen
 8. Onpa hieno ohjelma matkatoimistolla, joka vielä tise toimii sen hyväksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eihän me nyt ihan joka etelän matkalle lähdettäiskään.

   Löschen
  2. Olittehan se pääsiäisenäkin ryhmämatkalla ja kesällä - silloin vielä sillä seniorilipulla! ;-)

   Löschen
  3. Niin tosiaan. Ja nyt on kännyfirma näköjään antanut mulle vammaisalennusta viime laskun mukaan. Allumies jo kyseli, että onko ruumiillisesta vai psyykkisestä vammasta kyse. En tiedä kummanko ovat saaneet selville, ilmeisesti ne näkyy ulospäin. Mutta en valita, kun saan niin hyvän alennuksen.

   Löschen
 9. Onpas kerrassaan mahtava säätiö, hienoa työtä ja avustusta.

  Käsittämätöntä, että osa porukasta meni mieluummin shoppailemaan kuin tuonne orpokotiin. Minä olen aina matkustellessa mennyt omin nokkineni ja kokenutkin paljon kaikenlaista. Islannin ja Grönlannin matkoilla olin kuitenkin ryhmän/oppaan seurassa joitakin retkiä ja niistä jäi todella hyvät kokemukset. Jatkossa aion kyllä käyttää myös valmisretkiä, ennakkoluulot niistä kumoutuivat kyllä hyvin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oltiinhan me kaikki vähän väsyneitä, kun oli niin tiukka ohjelma ja tytöt halusi pitää vapaapäivän, mutta kyllä tuo lastenkoti oli sellainen kokemus, että en olisi halunnut jäädä ilman. Valmismatkat/retket riippuu tietenkin paljon järjestäjästä ja näillä on aina parhaat oppaat. Joskus jonkun toisen matkatoimistonkin ihmiset tulee kuuntelemaan, mitä meille kerrotaan. Ja nämä on sellaisia vierailuja, joita ei yksityisesti helposti tehdä.

   Löschen
 10. Me usein käydään omatoimimatkoilla, mutta ne on sitten yleensä liitetty johonkin kongressiin kyseisessä maassa, missä on järjestetty ohjelma exkursioineen ja hotelleineen.
  Olen kanssasi samaa mieltä tuosta lapsiasiasta eli on se niin väärin!

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei mekään näitä ryhmämatkoja tehdä muuta kuin kaukaisempiin maihin, joissa ei osata kieltä ja jossa ei ole helppoa liikkua omin nokkineen. USA, Australia, Etelä-Afrikka on kierretty omatoimisesti, kun siellä pystyy ajamaan itse autoa ja ymmärtää kieltä.

   Löschen
 11. Hei pitkàstà aikaa. Uteliaana olen jo selaillut teidàn matakakuvia, mutta en ole ehtinyt kunnolla lukemaan, joten nyt tulin sitten kunnolla "kylààn". Tuollaiset orpokotivisiitit ovat varmasti todella liikuttavia hetkià matkassanne. KOTOilu on nàkòjààn Vietnamissakin POP ;) heh....okej, hieman erimerkityksessà mutta silti :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Koto sopii tässä hyvin, sillä katulapset ovat löytäneet sieltä kodin ja saaneet aivan uuden elämän.

   Löschen
 12. Tosi mielenkiintoista ja hienoa päästä näkemään tuollaisia paikkoja ja antamaan lahjoituksia suoraan tarvitseville. Totta toriset, ettei tuollaisia asioita omatoimiset matkustajat välttämättä löydä tai osaa edes etsiä - kuten me. Loistavaa, että matkatoimistonne osallistuu hyväntekeväisyyteen noin hyvällä keksinnöllä, että vievät turistit tutustumaan paikkoihin, joita autetaan. Hellyyttävältä näyttää tuo pieni, joka itävaltalaiseen ihastui!

  AntwortenLöschen
 13. Niin ja loistava idea myös tuo KOTO!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se hieno asia, että autetaan. Olin niin liikuttunut siitä nuoresta tytöstä, joka auttoi sen paidan ostamisessa. En voinut kuvitella, että hän on asunut joskus kadulla!!!

   Löschen