Samstag, 15. Dezember 2012

Tulkoon valo

on latinaksi "fiat lux".  Aristoteleen kantapää-ohjelmassa professori Teivas Oksala kertoi hauskan anekdootin opiskelijoista, jotka olivat latinan tunnilla kääntäneet sen "luksus-Fiatiksi".
Meille tuli valo jo ajoissa ennen adventin alkua, nimittäin ns. Herrnhuter Stern eli herrnhutilainen tähti, joka on saanut nimensä herrnhutilaisuudesta, joka on kristillinen herätysliike ja josta löytyy tietoa mm. täältä.
Tähti on tyypillinen saksalainen joulutähti, niitä on sekä paperista että muovista. Se ostetaan osina ja kootaan itse, mutta älkää kysykö minulta siitä valtavasta määrästä erilaisia geometrisiä muotoja. Meillä on talossa matemaatikko, joka hoitaa sellaiset asiat, minulla taas taisi olla geometriassa seiska. Tähti loistaa adventtiaikaan terassillamme ja näyttää pimeässä yössä valkoisena versiona tällaiselta


Joulutorilla käyttivät keltaisia tähtiä.

Meillä on varmaan seitsemän sorttia joulutoreja, mutta harvoin poikkean ja jos, mieluiten tuomiokirkon viereiselle torille.

Tämän vuoden yllätys: menin erzgebirgeläisen putiikin ohi ostamatta mitään!
21 Kommentare:

 1. Joulunvalo on parasta tähän vuoden aikaan. Joulutorit ovat aina täynnä, liian täynnä ihmisiä. Olen kuitenkin käynyt jo kaksi kertaa ja kolmas ja paras on edessä. Historiallinen joulutori Britzin kaupunginosassa avaa tänään ovensa. Menen sinne kun tyttö tulee Berliiniin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne historialliset onkin usein kivempia, meillä on ollut sellainen suklaamuseon vieressä. Britz onkin mulle tuntematonta reviiriä, vaikka Neuköllnissä olen kyllä ollut.

   Löschen
  2. Etkö ole käynyt edes Britzer Gartenissa? Sehän on ns. Buga, eli siellä oli vuonna 1985 Bundesgartenschau, josta nimi Buga. Se on tuo meidän puisto tuossa vieressä.

   Löschen
  3. Piti vielä sanoa, että paras joulutori, minkä olen nähnyt, oli Prahassa.

   Löschen
  4. Mutta eikös Buga ole vanha nimitys? Täällä se oli 1957.
   Praha on tosiaan niin söpö kaupunki myös adventtiaikaan. Olin siellä kerran työkomennuksella viikon joulukuussa ja nautin nautin nautin.

   Löschen
 2. Taisi olla sitten vain hyvä, että tyttö ei ostanut tuota tähteä Lyypekistä, vaikka olisihan siinäkin vieressä ollut matemaattisesti lahjakas tyyppi.
  Joulutorit ovat ihania, tulee mieleen lapsuuden tori, joka oli täynnä joulu- ja muita myyjiä laidasta laitaan. Tunnelma oli sama, vaikka Saksan joulutorit aivan omaa luokkaansa ovatkin. Yhteistä oli se väentungos ja tohina.
  Tuttuja kauniita esineitä tuolla erzgebirgeläisessä putiikissa, helppo ohittaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olis nyt vaan ostanut! Onko sulla erzgebirgefobia kirjeenvaihtokaverisi takia vai miksi ohittaisit? Minä rakastan niitä joulujuttuja ja etenkin sitä vanhaa käsintehtyä joulupyramidiani.

   Löschen
  2. Päinvastoin!! Helppo ohittaa tuo kauppa, kun kotona on jo niin paljon noita ihania erzgebirgeläisiä esineitä. Tai tietenkin pysähtyisin ihailemaan, mutta ostaa ei tarvitse, kiitos sen ystäväni. Joulupyramidi puuttuu kyllä, se onkin "yli-ihana"♡

   Löschen
 3. Siellä Domin kupeessa minäkin aikoinani kävin. Monta Weihnachtsmarktia tuli kyllä vuosien varrella nähtyä, kaunein minulle oli Bambergissa.
  Tänä viikonloppuna on täkäläisellä Areenalla joulumarkkinat ja siellä riittää kyllä tavaraa, jopa Käse aus Holland (ohne Frau Antje). Kaupungin puukorttelissa on "joulukylä" ja siellä DFG on aina myynyt saksalaista Bratwurstia.
  Hyvää viikonloppua, meillä paistaa aurinko!

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuo torihan on ollut siinä jo vuodesta 1994. Bamberg on nätti paikka, varmaan kiva tunnelma adventtiaikaankin, me tunnetaan se vaan kesältä.
   Meilläkin paistaa aurinko ja mittarissa +12C. Se on mulle sellainen maaginen luku, kun kerran vietiin saksalaisystävät kesällä Suomeen ja siellä oli +12C.

   Löschen
 4. Onpas hyvännäköinen tähti. Jouluvalot on niin ihania. Joulutorillekin olet päässyt, minä en tänä vuonna pääse ollenkaan. Tykkään niistä kovasti, eikä edes kaupallisuus lyö vastaan. Saksassa taitaa joulutorit olla aika vilkkaita ja täynnä ihmisiä, Sloveniassa ja Kroatiassa oli tosi rauhallista. Sai vain nauttia tunnelmasta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Turhan paljon väkeä täällä, varsinkin näin viikonloppuna tulee hollantilaiset, belgialaiset, britit. Keskusta suljettiin kokonaan busseilta, joutuvat parkkaan toispual jokkee ja tulemaan shuttle-kyydillä sieltä. Useimmat syö siellä ja juo hehkuviiniä, harvemmat kai ostaa tavaraa.

   Löschen
 5. Kaunis joulutähti:)
  Teidän joulutoreja olisi kiva nähdä,niin monet aina kehuvat saksalaisia joulutoreja.

  AntwortenLöschen
 6. Komea uusi tähti teillä! Saas nähdä kuka kokoaa täältä ostamani tähden...

  Olimme eilen Potsdamissa ja sen joulutorilla, missä ei ollut kauheasti tungosta. Eikä olla käyty tuolla Britzin torilla, vaan parilla muulla. Tänään Kreuzbergissä ihan tavallisella torilla kummipoikasi kanssa. Oli kivaa tavata hänet täällä!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva, että tapaaminen onnistui, toivottavasti osasi käyttäytyä, kun on puoliksi meidän kasvattama.

   Löschen
  2. Kyllä osasi, hän hurmasi matkakumppanini täysin!

   Löschen
 7. Vuosi sitten olin Heidelbergin ja Mannheimin joulutoreilla. Kyllä olivat ihania. Miksi voi miksi sellaisia ei ole keksitty tänne Suomeen?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voi, Heidelbergistä mulla on nostalgisia muistoja. ♥♥♥

   Löschen
 8. Kaunis tähtivalo!
  Mä ehdottelin hanille että laitettaisiin parvekkeelle jotkut kivat yksinkertaiset valot, mutta en saanut kannatusta ehdotukselleni ... toisaalta monissa naapuritaloissa on ihan uskomattomia valoviritelmiä, niin ymmärrän että ei välttämättä halua mitään sen kummempaa kuin kauniita kynttilöitä - niitä meillä riittääkin! :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Facebookissa oli hauska kuva kahdesta talosta. Vasemmassa oli niin paljon jouluvaloja kuin vain voi olla ja oikean puoleisessa oli vain yksi teksti DITTO. Hyvää huumoria!

   Löschen