Muutama päivä sitten tapahtui jotain aivan ihmeellistä. Sain sähköpostiviestin minulle tuntemattomalta naiselta Suomesta. Hän oli sattumalta lukenut blogistani postauksen vierailustani Laatokan rannalla äitini suvun kotipaikalla. Metsäpirtin pitäjän Tapparin pikkukylä oli hänelle tuttu, sillä hän on tutkinut mm. isosetänsä historiaa Karjalassa ja tämä isosetä on ollut työasioissa tekemisissä Tapparin tulliaseman kanssa. Sain nyt minulle aivan mahdottoman mielenkiintoisia tietoja esi-isistäni.
Adam Peltonen, s. 1870, oli vanhempi tullivirkailija. Hänen vuosipalkkansa oli 600 markkaa, uutteruus ja luottamuksen määrä oli kiitettävä ja hän puhui suomen lisäksi jonkun verran ruotsia ja venäjää. Tämä ns. henkilökertomus on kirjoitettu tammikuussa 1918 ja saman vuoden huhtikuussa Aatami sai surmansa Raudun valloituksessa. Tuo kaavake on Aatamin kaunista käsialaa paitsi oikealla oleva arvostelu.
Mielestäni on uskomatonta, että saan lähes 100v myöhemmin tällaisia tietoja, kun minuun ottaa yhteyttä ihana ihminen, joka osaa löytää tällaisia aarteita arkistoista. Suurkiitos Helsinkiin♥
Eläköön bloggaus! Enkä nyt enää sitten harmittele, että Google on blogini uskollisin lukija enkä yritäkään estää, että webcrawlerit löytäisivät blogini.
Ja eilen just seurasin keskustelua siitä, miten somen käyttäjät hukkaavat aikaansa virtuaalimaailmassa näytellen omaa napaansa, jota kukaan ei halua nähdä! Hei, kyllä se vaan kannattaa, ainakin blogimaailmassa.
AntwortenLöschenniin on
LöschenSait arvokasta tietoa, wau! Mutta voi voi tätä blogimaailmaa! Pitikö minun nyt tuokin "paperi" nähdä, sillä heti aloin vilkuilla noita sukututkimuskansioitani, jotka nyt ovat saanet levätä hetken ja aikani on riittänyt muuhunkin kuin tietojen etsimiseen. Se on vaan niin koukuttavaa.
AntwortenLöschenMinähän olin piilossa päivän, pari, kun ärsyynnyin roskapostiin, mutta "tulin" takaisin, joten tervetuloa minunkin blogiin webcrawlerit ja muut, jos tuollaista tietoa on mahdollista saada.
No sunhan suvusta taitaa löytyä vaikka mitä ja esi-isäsi taisivat saada vähän enemmän vuosipalkkaa kuin 600 markkaa, vaikka olihan tuo Aatami sentään ylempi virkailija. Tiedätkö muuten jotain tuon ajan koululaitoksesta. Papereissa lukee, että hän sai 17 vuotiaana päästötodistuksen "ylemmästä kansakoulusta". Luin jostain, että kuusivuotisia kansakouluja alettiin perustaa 1866, mutta yleensä lapset kävivät vain kiertokoulua. Mitä olet saanut koulujen suhteen selville suvustasi?
LöschenAatami oli muuten papereiden mukaan ollut muutaman kuukauden tullivirkailijana jollain purjelaivalla, jännä juttu.
Eli siis tietääkö joku, mikä oli ylempi kansakoulu vuonna 1888?
LöschenEn minä noista palkoista ole ollut kiinnostunut ollenkaan. On niin paljon muuta mielenkiintoisempaa tietoa tarjolla. Äsken vilkaisin näitä sivuja, oletko jo nähnyt. Sieltäkin Adamista löytyy tietoja.
LöschenTäällä taas tietoa alemmasta ja ylemmästä kansakoulusta.
Nuo tiedot olin Adamista jo itsekin löytänyt ja vielä vähän enemmänkin, kun sain sillä matkalla salasanan joihin tiedostoihin, mutta siellä on pääasiassa siitä talosta ja asukkaiden nimet. Nuo, mitä sain ystävälliseltä lukijalta, on jostain arkistoista, joista hän on ne henkilökohtaisesti hakenut, niitä ei taida olla netissä.
LöschenKiitos koululinkistä, pitää mennä lukemaan. Ihmettelin oikeastaan sitä, että hän sai päästötodistuksen 17v, sillä tiedän, että 1900-luvun alussa monet kävi koulua vain 4 tai korkeintaan 6 vuotta, mutta A. on käynyt pitempään.
Toki on mielenkiintoista istua arkistossa vanhojen papereiden äärellä, mutta kun melkein kaikki on kopioitu jo digitaaliseen muotoon, olen saanut enemmän yksityiskohtaista tietoa netin kautta kuin aikoinaan kirkonkirjoja tutkimalla paikan päällä. Eteen tulee myös sellaista tietoa kaukaisilta ajoilta, joiden edessä vähän hämmästyy. Historiallisesta lehtitietokannasta löytyy myös yllättäen paljon tietoa. Toki on papereita, joita ei netin kautta löydä, kuten ehkä tuo saamasi. Aikaa tällainen vaatii ja kärsivällisyyttä ja salapoliisinkin taitoja, mutta olen yhden sukuhaaran tiedoista saanut jo kirjoitettua sukukertomuksen. Tässä kaikenlaisia linkkejä.
LöschenEipä tullut suoraan niille sivuille. Tuossa vasemmalla ne linkit ovat: Sukututkimustietokannat. Niitä on pitkä lista.
LöschenKiitos linkeistä Clarissa, laitoin kirjanmerkkeihin.
LöschenKylläpä saitkin arvokasta tietoa. Hienoa, että tämä blogimaailmakin tuollaisin merkein. Minun sukututkimukseni seisoo jo vuoden ajan, mutta nyt tuli tunne, että pitäisiköhän sitä jatkaa.
AntwortenLöschenOlisi kiva tutkia enemmän, mutta täältä Saksasta käsin se on hankalaa. Jotkut seurakunnat eivät ole oikein kooperativ ja niin emme saaneet esimerkiksi Hartolasta tarvittavaa tietoa, kun isän sukulaisia etsittiin.
Löschenwww.uta.fi/yky/arkisto/koskivoimaa/arki/1870-00/koulu.htm
AntwortenLöschenLöytyiskö tuolta vastaus kysymykseesi.
Meillä on tehty sukututkimusta äidin suvusta Karjalassa ja 1700-luvulle on päästy.
Maikki
Kiitos linkistä, menen sitäkin tutkimaan.
LöschenAnekdootteja Metsäpirtin kansakoululaitoksesta.
AntwortenLöschenMetsäpirtti erosi Sakkolan pitäjästä v.1903.Sakkolan ensimmäinen kansakoulu perustettiin 23.10.1872, mutta koulun paikasta riideltiin hartaasti, joten se aloitti toimintansa vasta elokuussa 1874. Koulu oli ajateltu vain pojille, mutta tyttöjäkin ruvettiin ottamaan oppilaiksi. "Mieleistä se ei lie johtokunnalle ollut, koska pöytäkirjassa sanotaan:`Kun yhä useammat ovat alkaneet tunkoa noita tyttölapsiaankin kansakouluun, niin päätettiin niitäkin kouluun ottaa.`"
"Metsäpirtin kansakoulusta käytiin kahdessa kuntakokouksessa v. 1882 ankaraa kiistaa ja kummassakin tehtiin kielteinen päätös. Silloin kuntakokouksen puheenjohtaja pastori Sahlberg keksi nokkelan keinon:hän kuulutti kuntakokouksen pidettäväksi Metsäpirtissä keskellä heinäkiireitä v.1883, ja niin sai kappeliseurakunta yksimielisellä päätöksellä oman koulunsa. Koulutalo rakennettiin jo seuraavana vuonna." (Lainaukset Sakkolan historiatoimikunnan kirjasta "Sakkolan historiaa",1951, toimittanut Väinö Kaasalainen)
Sikäli kuin Adam Peltonen oli syntyisin Metsäpirtistä, hänellä oli mahdollisuus käydä siellä kansakoulua. Kaikesta päätellen hän oli etevä oppilas. Varsinkin kaunokirjoitusta eli hyvää käsialaa arvostettiin suuresti ja harjoiteltiin ahkerasti.Kaunokirjoitustaitoisia tarvittiin erilaisisten kunnan ja seurakunnan kokouksien sihteereiksi tai vaikka tullimiehen uralla kuten Adam Peltonen. Kaikki talonpojathan osasivat lukea, mutta eivät kirjoittaa juuri muuta kuin oman nimensä kouksen pöytäkirjan alle.
Kiitos Anna, tämähän oli kivaa tietoa. Adam oli tosin käynyt koulunsa Savitaipaleella ja sitten muuttanut Viipurin kautta Metsäpirttiin. Minusta se käsiala on todella hyvä, mutta en tullut ajatelleeksi, että se oli tosiaan tärkeä noissa hommissa.
LöschenBlogimaailma on rikastuttava monessa mielessä. Olipa kiva yllätys, että sait arvokasta tietoa sukulaisestasi. Tuollainen pyyteetön auttaminen tuntuu hyvältä.
AntwortenLöschenOn tämä kyllä aivan ihmeellistä ja olin iloinen yhteydenotosta.
LöschenMikä on webcrawler?
AntwortenLöschenKiitos muuten kivasta blogista. Käyn sitä säännöllisesti lukemassa.
Näin ihan maallikon selitys (jos olen oikein ymmärtänyt asian): se on joku tietokoneohjelma, jolla hakukone etsii netistä tietoja. Sen voi jotenkin estää blogissa, mikä tarkoittaa, että jos vaikka itse(kin) etsisin postaustani Metsäpirtistä sanomalla vaikka hakusanoina Metsäpirtti ja blogini nimi, ei sitä Googlen tai muunkaan kautta löytäisi.
LöschenSullehan löytyy yhä mielenkiintoisempia sukulaisia. Kyllä blogeista on paljon hyötyä! Pääsin itsekin hyvässä seurassa mm. Elsassiin pääsiäisenä. ;-)
AntwortenLöschenOlisit päässyt tänäkin vuonna, mutta ei seura kelvannut. :D
LöschenVoi mikä mieletön kuiskaus menneisyydestä ... ihan kuule menee kylmät väreet! Uskomatonta ajatella, että esi-isät ovat tuon aikoinaan kirjoittaneet ja nyt se on sinulla!!!
AntwortenLöschenOli se aika ylläri ja sai aikaan, että aloin tutkia kirkonkirjoja enemmän.
Löschen