Sonntag, 15. September 2013

Matka jatkuu

Lübbenin pikkukaupungissa Spreewaldissa poikkesimme kirkkoon ja Allumies tuli innoissaan sanomaan löytäneensä vitriinistä suomalaisen virsikirjan. Lübbenissä 1600-luvulla asunut Paul Gerhardt on säveltänyt paljon hengellisiä lauluja ja niitä löytyy myös suomalaisesta virsikirjasta.    


Paikallisen linnan ravintolassa sain herkullista salaattia, oikeaa puhvelimozzarellaa eriväristen kirsikkatomaattien ja rucolan kanssa ja balsamico tarjottiin hauskasti pipetissä.Matkan varrella olisi voinut poimia seljan marjoja muotijuomaa Hugoa varten, mutta kun minä en erikoisemmin pidä Hugosta.


Reitin varrella oli paljon  kauniita järviä, joissa olisi voinut uidakin, mutta ei ollut uikkareita mukana. Ei silti, DDR on tunnettu nudismikulttuurista, joten kukaan ei olisi ollut moksiskaan, vaikka oltaisi menty nakuna uimaan ja yhden järven rannalla näimmekin  paljon nakupellejä..


Ehdottomasti koko matkan paras yöpymispaikka oli hotellimme Scharmützel-järven rannalla, noin 70 km Berliinistä. Järven ranta on täynnä upeita 1900-luvun alun huviloita valtavan isoilla tonteilla. DDR:n aikaan siellä on ollut myös Neuvostoliiton armeijan rakennuksia ja DDR:n armeijan sairaala ja suuri osa rannasta on ollut siihen aikaan off limits tavallisille ihmisille. Hotellimme tontti oli järven rannalla ja omalta laiturilta sai pulahtaa uimaan. Tällaiseen paratiisiin olisi mielellään jäänyt pitemmäksikin aikaa, mutta valitettavasti seuraavana aamuna piti lähteä ajoissa matkaan kohti Berliiniä.8 Kommentare:

 1. Ei niin vuorta korkeata, pohjatonta syvyyttä,
  sadetta niin siunaavata, paistetta niin lämmintä,..... Paul Gerhardtin sanoin:-))

  Hengästyttävän kauniita maisemia ja pysähdyspaikkoja! Hiukan kyllä hengästyttää myös tuo aikataulunne, vaikka olittehan te siihen valmistautuneita, kun matkaan lähditte.
  Mielenkiintoista toki, joten mitähän seuraavaksi?!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Katos vaan, tunnet Paulin! Matkalaukusta eläminen oli rasittavaa, muuten ne päivämatkat ihan inhimillisiä, vaikka kyllä uni maistui aina hyvin.

   Löschen
 2. Niin kauniita maisemia taas.Hauska tosiaanin tuo pipetti balsamilla;täällä oli tuollaisia alholilla täytettynä ja munkkiin hieman upotettuna viime vuoden valonjuhlassa,Hanukassa,ehkä' taas tänäkin vuonna niin.
  Kauniita nuo seljan marjat! Perussa oli jonkinlainen selja,sauco,jonka marjoista tehdään ihanaa mehua ja hilloa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä tekevät tuosta mehua, mutta nyt muistui mieleen, että Hugoon käytetäänkin seljan _kukista_ tehtyä "siirappia".

   Löschen
 3. Mukavan oloinen tuo hotelli, taytyy panna jonnekin muistiin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oikein kiva hotelli rauhallisella paikalla ja rantatontille pääsee vain hotellin asukkaat eli siellä ei ole ketään vieraita. Ja ruokakin oli hyvää.

   Löschen
 4. Nakupelleilystä on kokemusta Itämeren rannalta. Alussa se tuntui oudolta, kun kaikenikäiset ja -kokoiset kulkivat ilman rihmankiertämää.

  Itäisessä Saksassa on todella kivoja järviä, joissa voi purjehtiakin.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. DDR on tunnettu FKK:sta, täällä lännessä se ole yleistä.

   Löschen