Samstag, 14. September 2013

Satula ja peffa totuttelivat toisiinsa

Istuimme Görlitzissä pyörän selkään ja ajelimme alussa Neisse-joen vartta pohjoiseen, päämääränä saavuttaa kuuden päivän päästä Berliini. Rajapyykit olivat milloin Saksan, milloin Puolan väreissä. Joen rantaa on kiva ajella, maasto ei ole silloin turhan mäkistä.


Ensimmäinen yöpymispaikka oli  pieni Bad Muskaun kylpyläkaupunki, joka on tunnettu Unescon maailmanperintölistalla olevasta isosta puistostaan. Linnan on rakentanut Fürst Pückler-niminen herra ja DDR:n aikaan se on ollut onnettomassa kunnossa, mutta Saksan yhdistymisen jälkeen kunnostettu hienoksi (maksamillamme ns. solidaarisuuslisillä). Suurin osa puistosta on toisella puolella jokea eli Puolan puolella, mutta meillä ei ollut aikaa mennä sinne ja suoraan sanoen ei ollut haluakaan istahtaa uudelleen pyörän satulalle, joka oli sen ensimmäisen päivän 60km matkalla ehtinyt jo tarpeeksi kiusata peffaa.


Matka jatkui kohti Spreewaldia, jossa  Spree-joki (joka virtaa pohjoisemmassa Berliinin läpi) haarautuu lukemattomiksi kanaviksi. Siellä on mahdollisuus ajella ruuhen tapaisella veneellä ja ihailla maisemia ja katsella taloja vedestä käsin. Spreewaldiin pääsee Berliinistä junalla tunnissa ja se on varsinkin viikonloppuisin kovin pidetty kohde. Metsissä on hyviä pyöräteitä ja siltoja kanavien yli.Spreewaldin tärkeimpiä tuotteita on maustekurkku ja minäkin ostan usein herkullisia Spreewaldin kurkkuja. Jos olette sattuneet näkemään Goodbye Lenin-elokuvan, siinähän etsitään perheen äidille Spreewald-kurkkupurkkia, jotta hän ei tajuaisi koomasta herättyään, että Berliinin muuri oli kaatunut eikä DDR:ää ei enää ole olemassa. Yksi Spreewaldin tärkeimmistä pyöräreiteistä on saanut nimen Gurken-Radweg. Spreewald on myös tunnettu hyttysistään, mutta me ei ihme ja kumma tavattu henkilökohtaisesti yhtään hyttystä.


Alue, jossa liikuimme, on nimeltään Lausitz ja siellä asuu sorbien etninen ryhmä. Sorbien kieli on länsislaavilainen kieli ja paikkakuntien kyltit olivat usein sekä saksan että sorbin kielellä.

Talojen päädyissä näkee joskus tällaisia käärmeitä. Käärme on sorbeille kuulemma hyvä eläin. Luin jostain, että jos käärmeet siirtyvät korkeammalle maastossa, se tietää tulvien tuloa eli käärme on ollut ennen jonkinlainen säätiedottaja.


Kommentare:

 1. Ihan kiva olla "pyöräilemässä"mukananne, paljon taas ehditte nähdä.
  Voi hyvänen aika tuota venekuvaa, mahtuupa ruuheen porukkaa! Et kai sekoittanut mukaan kuvaa jostain Vietnamista:-)
  Kyllä,muistan mm. nuo kurkut siitä filmirekvisiitasta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Varmaan kolmannen luokan ruuhi, siellä näkyi nimittäin sellaisiakin, joissa ihmiset loikoilivat lepotuolissa ja joivat kuohuviiniä. Tai sellaisia, joihin kuului illallinen ja mentiin ruuhella alkupalaa syömään ravintolaan A ja pääruokaa sitten ravintolaan B.

   Löschen
 2. Gab es dort Fürst-Pückler-Eis? Spreewaldista minullekin tulee ekaks mieleen hyttyset.

  Hyvää viikonloppua, meillä on vielä niin ihanan aurinkoista.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ehkä sitäkin olisi jostain saanut, mutta en erikoisemmin siitä välitä ja me ostettiin aina vaan ihan irtojätskiä tötterössä ja hyvää saatiinkin ihan koko matkan varrella ja vain 80 centtiä iso pallo.

   Löschen
 3. Kylläpä peffanne joutuikin koetuksella, vaikka täällä päin maasto onkin melko tasaista. Spreewaldin kurkut ovat tuttuja meillekin. Kesä oli Kainuussakin siitä ihmeellinen, että hyttysiä ei juuri ollut. Kiva pyöräretki teillä on ollutkin. Hyvää syksyn jatkoa Kölniin!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli tosi kiva pyörämatka ja Berliinikin näytti taas sään puolesta parhaat puolensa.

   Löschen
 4. Sano edes yksi saksalainen paikkakunta, jossa ei ole mitään tuolla Unescon listalla! ai niin, Dresden!

  viehättäviä teita kulkee tuo pyöräreitti.
  Helena

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Siitä Dresdenistä ja Unescosta tulee vielä oma postaus, se on niiiiin typerä juttu!!!

   Löschen
 5. Reissu etenee hienosti! Upeita maisemia ja tositarinoita niiden takana.

  Goodbye, Lenin on mainio leffa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Polkupyörän päältä näkee asiat vielä ihan eri tavalla kuin autosta.

   Löschen
 6. Kadotin sinut hetkeksi tietokoneen vaihtumisen myötä, mutta sunnuntain aamukahvilla on tullut luettua pyöräilyretken käänteet. Ei hullumpaa. Olette te reippaita. Minulta olisi ainakin jäänyt se 50 km sateessa ja vastatuulessa ehkä väliin?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mielellämme oltais jätetty se päivä väliin, mutta kun meidän majapaikat on varattu ja matkatavarat menee automaattisesti seuraavaan hotelliin, ei voi muuta kuin polkea vastatuulessakin.

   Löschen