Freitag, 20. September 2013

Viikkokatsaus

Viime sunnuntaina oli tuomiokirkon rovasti pitänyt messun ulkona yhdessä kaupungin puistossa ja aloittanut puheensa sanoin: rakkaat sisaret, rakkaat veljet, rakkaat linnut ja lampaat. Voiko söpömmin sanoa? 

Maanantaina Pätkisvarkaan äiti (PVÄ) pyysi audienssia, kun halusi puhua ongelmastaan. Hän (vähän yli 50v) on käynyt pitkään siivoamassa vanhemman pariskunnan luona, jonka vaimo kuoli pari vuotta sitten. Nyt mies (87v) oli ehdottonut PVÄ:lle, että tämä voisi mennä naimisiin hänen kanssaan ja siten saada aikanaan oikeudet leskeneläkkeeseen. PVÄ:n ensimmäinen mies kuoli 44v ja PVÄ sai kohtalaista leskeneläkettä, mutta menetti sen, kun häntä paljon nuorempi komea tunisialaismies vikitteli hänet naimisiin kanssaan saadakseen hänen kauttaan oleskeluluvan Saksaan. Tasan viisi vuotta sen jälkeen mies sai karenssiajan päätyttyä jatkuvan oleskeluluvan ja hän jätti naisen kuin nallin kalliolle ja siinä PVÄ sitten oli, yksin ja ilman eläkettä. Vanha herra oli tehnyt laskelman, että PVÄ:lle tulisi noin 1100 euroa eläkettä, mikä olisi hänelle suuri summa. Vanhan herran lapset puoltavat avioliittoa, minä myös.

Tiistaina kaupunginosassamme oli jännittävät hetket, kun Shellin huoltoasemalla oli asuntoauto syttynyt palamaan, vain muutaman metrin päässä bensapumpuista. Auton takana oleva pieni verstas paloi, onneksi liekit eivät ehtineet toiseen suuntaan.Lauantaina meillä on kutsu serkkupojan tupaantuliaisiin, hän on muuttanut uuteen asuntoon. En oikein tiennyt, mitä eronneelle miehelle voisi viedä tuliaisia ja niinpä paistoin Double Chokolate Cookies, joista hän näytti tykkäävän meidän elokuun bileissä. Aika uskomatonta, mutta en löytänyt meidän ostoskeskuksesta yhtään  peltirasiaa, johon niitä keksejä voisi laittaa, niitä rasioita tulee kuulemma vasta jouluksi eli huono tuuri, ettei noissa kaupoissa oltu vielä aloitettu joulukoristeluja, vaikka muualla palaa jo kynttilät kuusessa. Sitten kekkasin onneksi tavaratalon hyllystä rasian, jossa on päällä musta folio, johon voi kirjoittaa liidulla, voilà:
Sunnuntaina täällä on vaalit ja käyn toista kertaa äänestämässä eduskuntavaaleissa, kunnallisvaaleissahan sai äänestää jo ilman Saksan kansalaisuutta. Olen edelleenkin aina vähän ymmällä tästä vaalijärjestelmästä, jossa äänestäjällä on kaksi ääntä, toinen oman vaalipiirin henkilöehdokkaalle ja toinen puolueelle eli voi siis äänestää kahta eri puoluettakin.Täällä ei siis riitä osata se D'Hondtin laskutapa, jota historian opettaja koulussa tankkasi meidän kalloomme. Vaalikutsu tulee postissa ja siinä on mukana kaavake, jolla voi pyytää saada käyttä kirjevaalia. Silloin vaalitoimisto lähettää vaalikaavakkeen ja sen saa postitse palauttaa vaalilautakunnalle. Vaalikaavake tulee ihan tavallisella postilla ja teoriassa PVÄ voisi meillä ottaa ja täyttää sen nimissäni ja lähettää takaisin eli aika lepsu systeemi.


Nyt ylös, ulos ja lenkille! Hauskaa viikonloppua!

Kommentare:

 1. Nätti saarnan aloitus!
  Sitähän nyt ei tiedä etukäteen tulisiko PVÄ onnelliseksi tuon setämiehen kanssa, eihän se raha nyt kaikkea ratkaise. Tästä ovat kyllä monet, kuten nyt PVÄ itse eri mieltä.
  Tuollaisen foliorullan olen aikonut ostaa, sillä kun saa taiottua vaikka mitä kivaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Suomessa on varmaan helpompi elää vanhana(kin), kun yhteiskunta hoitaa niin hyvin. Täällä ei ole kansaneläkettä ja hyvin pienellä sossusummalla olisi PVÄ:n tultava toimeen. Tietysti se on kaksipiippuinen juttu. Miehen eläke on ansaittu hänen maksamillaan eläkemaksuilla, sossun maksan minä ja moni muu veronmaksaja. Jos hän hoitaa miehen huushollin ja miehenkin hätätilassa, voisi sanoa, että se eläke on siitä palkka, mutta ei se kaikille eettisessä mielessä ole sopivaa.
   Tuota folioo on meilläkin jossain, mutta PVÄ on ordentlich ja pyyhkii aina tekstit pois. :-)

   Löschen
 2. Et usko, mutta mulla oli ihan samanlainen ongelma pari päivää sitten! Leivoin cookieseja tuttavalle vietäväksi, ja sitten kiersin kolmessa eri kaupassa etsimässä peltirasiaa, johon voisin ne laittaa. Ei löytynyt! Lopulta laitoin ne yhteen vanhaan (ja kivan jouluiseen...) rasiaan, jonka löysin omasta jemmasta.

  AntwortenLöschen
 3. Onpa tosiaan hieno saarnan aloitus. Hyvä oivallus. Tuosta kosintajutusta ajattelen kyllä samaan tyyliin kuin Clarissa. Aikoinaan oli vähän samanlainen juttu appiukkollani, mutta koko suku oli vastaan. Eivätkä he sitten koskaan naimisiin menneet. Appi vain auttoi rahallisesti ystävätärtään. Ja nyt ovat molemmat jo manan majoilla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pitää ilmeisesti valita ruton ja koleran väliltä, joko 300 euron eläke loppuiäkseen tai sitten neljä kertaa enemmän. Ja hän kyllä tykkää miehestä, mutta en tiedä, onko se suuri rakkaus, mutta eihän ne avioliitot ennenkään ole pelkästään rakkausavioliittoja olleet, eiköhän ne sata vuotta sitten Suomessa ole monelle naiselle olleet ihan vaan "Versorgungsehe", mutta monet liitot silti toimivat tai ehkä siksi toimivat, että naisilla ei ollut mahdollisuutta ottaa eroa.

   Löschen
 4. Niinpä niin, onhan niitä rakkausliittoja, jotka eivät sitten kauaa kestä ja järkiliittoja, jotka kestävät ja kestävät ja sitten vähitellen saatetaan jopa rakastua. Ja jos toisista tykätään jo alunperin, niin miksipäs ei. Sehän on nyt jokaisen oma asia,miten elämänsä asettaa. Niin että lykkyä vain tykö tällekin parille.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aivoni eivät millään antaneet Versorgungsehelle suomalaista vastiketta. Olisko vaikka järkiavioliitto???

   Löschen
 5. Ihana rovasti:) Mitäs mieltä Pätkisvarkaan äiti itse on tuosta ehdotuksesta? Tuohan olisi oikeastaan jonkinlainen taloudellinen sopimus,joka on jollain tavoin win-win molemmille.Vanhus saa hoitajan ja leski sitten aikoinaan turvallisen eläkkeen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eniten hän pelkää täkäläisten tunisialaisten reaktiota, heidän piireissä on kova sosiaalinen kontrolli. Esimerkiksi ramadanin aikana naisparka oli kamalan heikossa kunnossa, mutta ei uskaltanut juoda mitään, kun joku olisi voinut nähdä ja pelkäsin hänen pyörtyvän. Tai ei uskalla mennä mun miehen kyydissä, kun maanmiehet tai enemmänkin naiset saattaisi nähdä, että hän on vieraan MIEHEN autossa.

   Löschen
 6. Tuohan on hyvä diili molemmille. Mies saa vastinetta maksamilleen eläkemaksuille ja PVÄ vaatimattoman, mutta säännöllisen tulon. Molemmat voittavat... Tällä viikolla oli Italiasta uutinen miten siellä avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat vähentyneet, kun miehillä ei ole varaa pitää rakastajattaria. Tämmönen maailma siellä. 😏

  Mukavaa viikonloppua! Helena, joka ei osaa tällä kirjautua...

  AntwortenLöschen
 7. Voih, nyt muistin mikà multa jài suomesta ostamatta! Sellanen liitumaali!!!!

  AntwortenLöschen
 8. Niin siis ja tuo sun purkki mustalla muovilla johon kirjoitit oli ihana! Tekee purkista niin ihanan yksilòllisen...ja iiihana puhe rovastilta kun muisti elàimiàkin :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Liitumaali on kanssa kätevää, meidän ystävillä on eteisessä kiva liituseinä.

   Löschen