Montag, 21. Oktober 2013

Vierasrumba

Viikonlopun berliiniläisvieraan lakanat on pyykissä ja sänkyyn on laitettu uudet lakanat tänään lähes viikoksi saapuvaa Ranskan serkkua varten, joka jää meille sunnuntaihin asti eikä siinä kaikki, sillä saamme viikonlopuksi muitakin vieraita: rakas ystäväni U. tulee Sydneystä miehensä kanssa. Tutustuin häneen, kun menin ylioppilasvuonna opiskelemaan Heidelbergiin ja etsin sieltä asuntoa. Heidelbergin vanhan kaupungin asunnot olivat silloin vähemmän moderneja, usein ilman keskuslämmitystä ja alussa asuinkin huoneessa, jota lämmitettiin öljykaminalla. Vessaa sain onneksi käyttää, mutta suihkua en, vain huoneessani olevaa lavuaaria, johon tuli ainoastaan kylmää vettä. Suihkussa piti käydä uimahallissa tai jonkun tuttavan luona, onneksi löysin heti suomalaisen Kikan, jonka luona sain nauttia ammekylvystä. Heidelbergissa oli  (ja on ehkä vieläkin?) USA:n armeijan Euroopan päämaja ja siellä asui parissa kaupunginosassa paljon amerikkalaisia upseeriperheitä. Kuulin, että heiltä saattaisi saada babysitterin paikan ja samalla myös palvelijanhuoneen asuttavaksi ja niinpä lähdin sitten vain kiertämään Mark Twain Villagea ja soittelemaan ovikelloa. Hello, do you need a babysitter? Perhe löytyikin aivan heti, newyorkilaisen majuri Rothin perhe, isä, äiti, Andy ja Matty. Sain heidän talonsa vintiltä ns. maiden room'in käyttööni. Vintillä oli kuusi huonetta ja niillä yhteinen vessa ja sen lisäksi kunnon kylpyhuone, keskuslämmitys ja riittävästi lämmintä vettä. Kaksi muuta huonetta oli myös babysitterin käytössä, toisessa asui saksalainen U. ja toisessa norjalainen J. Meillä oli kylpyhuoneessa keittolevy ja kokkailimme kaikenlaista ja meillä oli todella hauskaa yhdessä.
Talo oli juuri tällainen kuin tässä kuvassa, kolme asuinkerrosta ja vintillä nuo pienemmät ikkunat meille palvelusväelle. Huvitti, kun lapsenvahtina ollessani jouduin vastaamaan puhelimeen "Roth residence, babysitter speaking". Residence-sana kun mielestäni muistutti jotain ihan muuta kuin tuollainen vanha kerrostalo.


kuva Wikipediasta

Perhe oli fiksu, he eivät juuri käyneet ulkona, joten babysitterin hommia ei ollut liiaksi ja jos oli, sain katsella heillä telkkaria, jota itselläni ei ollut tai kuunnella äänilevyjä.
Ystäväni U. oli - mikä on se poliittisesti korrekti sana? - tummaihoisessa perheessä, jossa oli kaksi kikkarapäistä tyttöä, joiden rakkain leikki oli kammata meidän kalpeanaamojen suoria hiuksia.
Pikkuinen 2vee Matty rakastui minuun (ei osannut lausua nimeäni, hänelle olin Iia) heti ja olisi lähtenyt kanssani vaikka minne ja joskus vapaa-aikana otinkin hänet mukaani. Amerikkalaiset asuivat getossaan, kävivät vain omassa PX-kaupassaan ja tapasivat vain muita asutusalueen amerikkalaisia. Niinpä Matty-poikakaan ei ollut koskaan kunnolla nähnyt ulkopuolista maailmaa ja sitä yritin hänelle näyttää. Ajelimme ratikalla ja hän oli niin innoissaan, että kaikki muut matkustajat katselivat häntä hymysuin, kun poika kirkui riemusta. Kävimme myös ruokakaupassa, jossa oli iso vuori appelsiineja ja Matty hihkaisi ilosta, heitti tumput lattialle ja rynnisti leikkimään "palloilla". Ei hän varmaan ollut koskaan appelsiinia saanut, sillä perhe ei koskaan syönyt tuoreita hedelmiä, ainoastaan Del Montea purkista. Olisipa kiva tietää, mitä pojasta on tullut, olen yrittänyt etsiä nimellä netistä, mutta en ole löytänyt. Mutta U:n onnistuin löytämään. Hän ehti muuttaa Australiaan ja yhteys katkesi moneksi vuodeksi, mutta kun kymmenisen vuotta sitten lähdimme Australiaan, löysin hänet ja tapasimme Sydneyssä, jossa hän on naimisissa australialaisen hammaslääkärin kanssa. Ja olen tosi iloinen, että he tulevat perjantaina meille ja kun tapaamme, on taas kuin oltaisi nähty viime viikolla.
Älkää kertoko kenellekään, mutta en olisi pannut pahakseni, jos tuo sukuloinen fransmannien maasta muuttaisi perjantaina jonkun siskonsa luokse (niitä asuu täällä kolme!), mutta ei mennyt vihjailuni perille, hän kun nukkuu kuulemma vaikka kellarissa eikä hänestä ole vaivaa.

14 Kommentare:

 1. On tosiaan niin, että niitä välivuodet häipyvät olemattomiin, kun tapaa hyvän ystävän menneisyydestä.

  Muuten, mikä on se poliittisesti korrekti sana saksankielessä?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hyvä kysymys! Farbiger, Schwarzer, Dunkelhäutiger on ehkä ne suhtkoht korrektit sanat. Leikkimielessä sanotaan hyvin usein "Stark Pigmentierter".

   Löschen
 2. No sinulla ainakin sosiaaliset suhteet ovat reilassa. Teillä on varmasti paljon muisteltavaa menneisyydestä. Nauttikaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiitos, kyllä saadaan taas muistella ja harmitella, että emme ole löytäneet sitä norjalaista tyttöä, vaikka on kuinka etsitty.

   Löschen
 3. "Ich hab´ mein Herz in Heidelberg verloren...." Nyt voisit vaikka ostaa sieltä asunnon tai mikäli kukkaro antaa periksi niin koko talon, parakin tai useammankin. USA armylla on siellä menossa viimeiset päivät ja on muuttanut 2014 mennessä kokonaan pois. Meillään on parhaillaan ne toimenpiteet, joita kutsutaan nimellä Konversion eli kaupunkisuunnittelu ja asuinalueen uusiokäyttö.
  Oheisella sivulla on aika hyvä video, miten aluetta on tarkoitus kehittää ja myöskin paljon valokuvia kävelyretkistä alueella. Saattaisi kiinnostaa myöskin U:ta, kun muistelette menneitä.
  http://www.heidelberg.de/150139.html

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tai sitten lauletaan ♫♪♫♪♫
   Voi Anna, kiitos tuosta linkistä, mielenkiintoista, pitää tosiaan näyttää myös U:lle!

   Löschen
 4. Olipas kivat muistelot ja nauratti tuo lopun sensuuri. Jotkut ne ei ymmärrä suoraa vihjettä:).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onneksi hän ei tiedä mitään blogeista eikä osaa suomea.

   Löschen
 5. Ai kun kiva että saat tavata vanhan kaverin! Ja kivoja muistoja;ei hullumpi tuo babysitterin työ mikä sulla oli:;D Toivottavasti viesti menee perille ,,,;;D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se työ oli luksusta tai siis se, että sai asua ilmaiseksi kivassa huoneessa, jossa oli lämmintä.

   Löschen
 6. Tulee mieleeni eka Studentenbude Göttingenissä mit fliessem kaltem Wasser ja seuraava suihku Unin Sportzentrumissa.....oi niitä aikoja. Heidelbergissa tuli käytyä useinkin, sillä Schwagerilla oli tätinsä kanssa Neckargemündissä Schuhgeschäft ja häneltä sai aina alennusta kengistä, minun kokoa (36) harvoin sieltä kyllä löytyi. Hollantilaisista NATO-joukoista minulla on mitä parhaimmat kokemukset, ne oli nimittäin naapurikaupungissa Blombergissa siellä Ostwestfalenissa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Lanko kävi Berliinissä U-Bahnissa vessassa, kun talon yhteinen vessa rappukäytävässä oli sen näköinen, että ei tiennyt oliko se pytty ruosteessa ja p****ssa.

   Löschen
 7. Täällä Floridassa yksi parhaimmistani ystävistä on saksalainen Silvia, joka meni naimisiin Saksassa komennolla olevan amerikkalaisen miehen kanssa:)

  Ja hih, luin juuri tuon uusimman postauksesi:-D

  AntwortenLöschen