Samstag, 23. November 2013

Se on burka!

Kuten monessa muussakin kaupungissa, pulut ovat myös Dubaissa iso riesa. Niiden hätyyttämiseen käytetään luonnon menetelmää : haukkoja. Me saimme mahdollisuuden käydä saksalais-englantilaisen pariskunnan haukkametsästysfirmassa ja nähdä, miten haukka päästetään lentoon ja miten se saadaan palaamaan takaisin. Haukalla pitää olla juuri sopiva nälkä, kun se päästetään irti ja silloin se palaa ruuan takia isäntänsä kädelle, jossa on houkuttimena viiriäisen lihaa. Jos nälkä ei ole tarpeeksi kova, haukka ei palaa tai jos haukan maha on täynnä, sitä ei huvita lähteä töihin. Haukat stressaantuvat helposti ja rauhottuvat heti, jos eivät näe mitään ja esimerkiksi autokuljetuksen aikana niille laitetaan päähän tuollainen hilkka ja arvatkaapas, mikä hilkan nimi on arabiaksi? Se on burka.


Haukkafirman asiakkaiden joukossa on kiinteistöjä ja hotelleja ja haukat saavat myös rooleja mainoksissa tai elokuvissa. Emiirithän käyttävät omia haukkojaan edelleen metsästykseen kuten jo vuosisatoja sitten.  Euroopassakin sitä on harrastettu, mm. Saksan keisari Friedrich II kirjoitti siitä jopa kirjan De arte venandi cum avibus (Taidosta metsästää lintujen avulla).

kuva Wikipediasta

Oli todella mielenkiintoista nähdä, sillä en ole tiennyt yhtään mitään tuosta teemasta. Tässä vielä BBC:n lyhyt video sympaattisesta Davidista, joka siinä heiluttaa lihapalaa narun päässä ja saa haukan lentelemään ilmassa.


22 Kommentare:

 1. Noita komeita lintuja näin lillan puutarhassa Englannissa. Burkan tyylistä huntua monella oppilaallani.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. "Burkan ja niqabin kieltämistä esitti perjantaina perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala." Suomessa näköjään vielä tuossa vaiheessa.

   Löschen
  2. En ole minäkään kyllä burkan kannattaja niinkuin en myös Ku Klux Klanin huppujen. Minä haluaisin nähdä ja tunnistaa ihmisen.

   Löschen
  3. Miten ihmeessä voit huntua verrata Ku Klux Klaniin??

   Löschen
  4. tarkoitan pelkästään kasvojen peittämistä niin, että ihmistä ei voi tunnistaa, en mitään poliittista juttua. Mielestäni olisi hyvä, jos esim. rikollinen voitais tunnistaa. Huivia vastaan mulla ei ole mitään, mutta jos kasvot piilotetaan täysin, on eri asia.

   Löschen
  5. Terveysalalla työskentelevä ystäväni kerto vähältä piti tilanteesta, jossa hoitoalaa opiskeleva oli onneksi harjoituksessa ja jossa potilas olisi menehtynyt, koska burkaa vähäisempi huivi esti kunnon pelastustoimen. Täällä ei onneksi töissä voi noiden kankaiden taa piilotua. Ja rikostapauksissa on äärimmäisen tärkeää, että valvontakamerat saavat kasvot kuvattua. Myös monessa muussa. Ranska teki oikein kun kielsi burkat! Ne eivät kuulu länismaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.

   Löschen
 2. Aha! Meillä on kyllä noita haukkojen ja piekanojen lentonäytöksiä näytetty tuossa läheisessa puistossa, mutta eipä tullut mieleenkään, että haukatkin tarvitsevat "kypärää". Joka päivä tässä viisastuu.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne hilkat on ihan sen haukan intressien takia, se rauhoittuu, kun ei näe mitään.

   Löschen
  2. Haukkojen koulutusta oli jossain leffassa, jona nimeä en just nyt saa mieleeni, mutta se kaikki oli kiinnostavaa.

   Löschen
 3. Komppaan Siraa ja totean: Joka päivä tässä viisastuu.

  AntwortenLöschen
 4. Vaikka olisin nähnyt haukan vieressä niin en olisi ymmärtänyt sille hilkkaa laittaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä olin niin tyhmä, että ensin huomannut, että haukalla oli jotain päässä, ihmettelin, että onpas erikoisen näköinen lintu.

   Löschen
 5. Komea haukka ja onkohan tuo kypäräburka sille mukava.Haukat saisivat tulla tännekin minun puluongelmaani ratkomaan....

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. ei se ollut moksiskaan burkasta, päinvastoin oli varmaan vähän hermostunut hälinästä ympärillään ja burka pelasti sen, silloin sen asiat oli hyvin, kun ei nähnyt tyhmiä saksalaisia ja sveitsiläisiä turisteja. Meilläkin olisi silloin tällöin tarvetta haukalle.

   Löschen
  2. Minusta kyyhkyset ovat viehättäviä! Jael mieti nyt vähän: Mää luin tämänkin;) Kaikki eläimet ovat ok, paitsi en tajua, miksi on hirvikärpäset ja punkit...

   Löschen
  3. Suomen kuuluisin ja myös Euroopassa kuuluisa ja kilpaileva kirjekyyhkyjen kasvattaja asuu vain kivenheiton päässä meiltä.

   Löschen
 6. Enpä olis ikinä arvannut tuota! Eikös haukkametsästys ole nyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalla?

  AntwortenLöschen
 7. Enpä ole minäkään kuullut aiemmin tämmöisestä. Mielenkiintoista! Mulle jäi nyt vähän epäselväksi, miten nuo haukat pienentävät pulukantaa. Tappavatko ne pulut vai pelottelevatko vaan?

  AntwortenLöschen
 8. Haukat syö muita lintuja ja on siis niille vihollinen ja pulut välttelee sitten niitä paikkoja, joissa haukat lentelee.

  AntwortenLöschen
 9. Minä näin haukkametsästysesityksen kymmenisen vuotta sitten Hannoverissa jonkinlaisten markkinoiden yhteydessä. En enää muista, mikä tapahtuma se oli, mutta väkeä oli paljon liikkeellä ja kojua jos jonkinlaista. Siellä joukossa yksinäni hortoillessani satuin kentälle, jossa haukkaparkaa lennätettiin. Jonkinlainen huppu silläkin oli, mutta malli ja materiaali on unohtunut.

  AntwortenLöschen