Freitag, 25. Juli 2014

Suomen loput ja vähän Ruotsiakin

Viimeinen päivä manner-Suomessa vietettiin vanhojen tuttavien luona. Siellä oli Eino Leinon päivän kunniaksi lippu tangossa ja saksalaisvieraita varten myös Saksan lippu, jota nyt kyllä uskalsikin näyttää, kun saksalaiset pärjäsivät niin hienosti jalkapallossa. Emäntä tarjoili tapansa mukaan taas niin hyviä ruokia, että piti pyytää kopiot resepteistä, kiitos vaan hyvästä vastaanotosta♥


Seuraavana aamuna lähdimme laivalla Maarianhaminaan. Olimme vuokranneet mökin kahdeksi yöksi ja oikein kiva mökki se oli, mutta sitä myytiin booking.com:ssa nimityksellä Luxusvilla ja se tarkoittaa kyllä täällä Euroopassa jotain muuta kuin mökkiä, jonka ikkunoita ei meinaa saada auki eikä niitä ole pesty aikoihin. Loppusiivouksen sai tehdä itse tai siitä piti maksaa. Pölynimuri oli paikalla ja moppi, mutta ei mitään muita välineitä eikä me sitten sen enempää siivottukaan. Sanoimme itsellemme, että ne kaikki hämähäkin seitit eivät taatusti olleet niiltä kahdelta päivältä, jotka me siellä asuimme. Muuten mökki oli kyllä kiva, kauniilla paikalla ja nätisti sisustettu, mutta ehkä silloin tällöin pitäisi tehdä perussiivous eikä luottaa vuokralaisten siivousintoon.

Ahvenanmaalla olisi kiva liikkua pyörällä, mutta meillä ei ollut kovasti aikaa ja päädyimme kiertämään paikkoja autolla ja ajoimme mm. Eckeröön, joka oli aikanaan tsaarikunnan läntisin piste. Sinne tsaari oli rakennuttanut valtavan ison postin, jonka on suunnitellut itse Carl Ludwig Engel. Tsaari halusi näyttää lännestä lähestyville ruotsalaisille, millaista on hänen valtakunnassaan.


Ahvenanmaan postilaatikot ovat majakan muotoisia.


Maisemat olivat kyllä mahtavia, varsinkin uskomattoman hienolla säällä. Tien vieret oli täynnä näitä sinisiä kukkia. Osaakohan kukaan sanoa, mistä kukasta on kysymys?Kävimme syömässä Smakbyn-ravintolassa, jossa kokkailee saariston tunnetuin kokki, hänestä oli maininta jopa saksalaisessa Feinschmecker-lehdessä. Kastelholman lähelle on rakennettu iso rakennus, jossa on kauppa ja ravintola, sisältä oikein kivan näköinen paikka, mutta me olimme sitä mieltä, että olimme saaneet edellisenä päivänä Maarianhaminan Indigossa ainakin yhtä hyvää ruokaa ja edullisempaan hintaan. Smakbyn kokki näytti olevan entertainer ja hauskutti bussilastillasta senioreja, jotka olivat tulleet pannukakulle ja kahville. Paikka on sen verran syrjässä, että pakkohan heidän on varmaan kestitä bussiryhmiä, me kutsumme tällaisia ravintoloita nimellä "Busse willkommen".


Lauttamatka Maarianhaminasta Kapellskäriin kesti vain parisen tuntia ja sieltä ajoimme Virserumiin saksalaisystävien luokse, jotka ovat kunnostaneet siellä vanhaa kesäasuttavaa taloa. He ovat loppisystäviä ja M on kerännyt mm. ison kokoelman pronssisia kynttilänjalkoja.


Poikkesimme kotimatkalla vielä Älmhultiin, jossa on Ikean pääpaikka. Sinne oli rakennettu uusi iso liike ja vieressä oli toinen rakennus, jossa oli pelkästään fynd-tavaraa tosi halvalla ja sieltä lähtikin sitten mukaan vähän sitä sun tätä.

Loppuloman sää oli niin hieno, että olemme jo melkein deletoineet muististamme ne ensimmäiset jäiset ja sateiset päivät. Saksalainen sananlasku sanoo "Es gibt kein schlechtes Wetter, es gibt nur falsche Kleidung" eli huonoa ilmaa ei ole olemassa, on vain väärät vaatteet ja minähän olin osannut ottaa oikeat vaatteet eli untuvatakin ja suomalaiset kumisaappaat. Kumisaappaille olisi täällä nyt enemmän käyttöä kuin Suomessa, jossa ei ilmeisesti ole satanut pitkään aikaan. Meillä tulee kerran päivässä kaatosade, joka kastelee hienosti helteestä kuivuneet kasvit eli vaikka on ollut kuumaa, ei ole tarvinnut kastella lainkaan. Puutarhurin rukous on kuultu.

17 Kommentare:

 1. Mikä hieno matkakuvaus! Eiköhän tämä vierailunne saanut päitänne kääntymään ja unohtamaan ne sateiset käyntinne. Tällaistahan täällä normaalisti on, mutta se siitä! Onkohan tuo kukka hunajakukka (Phacelia), jotka ihastuttavat ohikulkijoita siellä täällä pelloilla. Michael Björklund tuli tutuksi koko kansalle Strömsö-ohjelmasta, kokkasi ja hauskuutti samalla katsojia. Ensi viikolla saamme ehkä noita teidän sadekuuroja, tarvetta on täälläkin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Voisi ehkä ollakin hunajakukka, en kyllä osaa varmuudella sanoa.

   Löschen
  2. Tässä toinen ehdotukseni:" Varsankello tunnetaan meillä koristekasvina, mutta villiintyneenäkin se tulee hyvin toimeen. Ahvenanmaalla sitä kasvaa saarni- ja pähkinälehdoissa."

   Löschen
  3. Enpä tiiä, en kyllä,itse pitäisi sitä kellona. Kuva on kehno enkä itse nähnyt sitä muuta kuin autolla ohi ajaessa, niitä oli kyllä todella paljon.

   Löschen
 2. " ja se tarkoittaa kyllä täällä Euroopassa jotain muuta kuin mökkiä, "

  Tuollaista sattuu meillä täällä Euroopassa joskus. Kun luin Marcel Reich-Ranickin Eurooppalainen, tiesin että se on juuri sitä, mitä itse suomalaisena olen ja haluan olla mitä suurimmassa määrin. Suomi ei ole entinen 'itämaa', siitä on jo kauan aikaa. Olemme Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa mitä suurimmassa määrin Eurooppaa. Ellen tuntisi, että nän on, olisin jo aikaa sitten muuttanut jonnekin Itävaltaan, jota sitäkin on historian saatossa pidetty idän vartioasemamaana.

  Voi, kunpa nyt kokisitte tätä säätä täällä: Trooppinen ilma ja tätä jatkuu ainakin kaksi viikkoa ilman mitään breikkejä. Viinimarjat kypsyvät, luumut myös, R. ravaa jossain välissä mustikassa, muuta välit lillumme Päijänteessä, joka on onneksi suuri järvi (Suomen syvinkin), joten vesi ei sentään kiehu, kuten tekee pienemmissä järvissä, Nyt odottelemme nuoria koirineen viikonlopuksi, mutta sitä ennen uimaan. Sukeltaminen Päijänteeseen saa aina muistamaan, miksi jäimme tälle saarelle. Toinen on syysruskaiset patikoinnit ja kolmas on jääaurinkomurtomaahiihto. Me on peruttu kaikki elokuun lähtemiset ja aiotaan vain nauttia!

  Näkisitpä mun menuun viikonlopulle;) Olen takuulla ollut entisessä elämässä armeijan muonitusmestari.

  Minä en tuota Ahvenanmaan kukkaa tunnista, vaikka kasvioppi oli kymppi. Teen tyhmän ehdotuksen ja sitä saa nauraa eli voisiko se olla karpaattien kello tms. Meillä on nittykukkina kissan-, harakan-, vuohen- ja peurankelloa, mutta ei tuollaista. Toisaalta olen kuullut, että Ahvenanmaalla on aika vahvastti omaleimaisensa kasvillisuus. Se mitä Clarissa ehdottaa voi pitää paikansa. Jos olisit kuvannut sivusta, etkä päältä, olisin tunnistanut, onko se hunakukka eli lehtosinilatva, jota minulla kasvaa sekä sinisenä että valkoisena ja leviää kauniisti. Vanha kansa kutsui sitä tuoksun vuoksi ja siksi, että se houluttaa kovasti pölyttäjiä, hunajakukaksi.

  Mukavaa viikonloppua ♥

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En tarkoittanut, että Suomi ei olisi Eurooppaa, vaikka täkäläinen kaapeli/puhelinfirma ei sitä Eurooppaan laskekaan eikä Suomen puhelut kuuluu heidän flätreittiin eli niistä pitää maksaa erikseen. Me täällä sanotaan usein Eurooppa, kun tarkoitetaan keski-Eurooppaa, sorry tuo lapsus. Meille tulee huomenna kanssa neljä yövierasta ja suunnittelen sapuskoita.

   Löschen
 3. Meilläkin helle jatkuu. Eilen vielä kävin pari kertaa uimassa Laatokassa lähellä Käkisalmea. Laatokan hietikoilla oli kansaa telttailemassa ja monen monta purjevenettä liikkeellä. Jos paikat vielä kuuluisivat Suomelle, olisi varmaan lomakyliä ja moottoriveneitä kaikkialla. Mutta tietkin olisivat paremmassa kunnossa, välillä tuntui kuin ajelisi perunamaalla.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Missähän minäkin olisin, jos Laatokka kuuluisi vielä Suomeen, varmaan Viipurissa ja Allumies ruikuttaisi täällä,Reinin rannalla.

   Löschen
 4. Oisko tuo kukka Rittersporn?

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ole, Ritterspornhan on ainakin meillä korkea kasvi, tuo oli aika matala, oli niin vaikea kuvata, kun oli ihan liian aurinkoista ja kamala kiire, kun siinä kohtaa ei saanut oikeastaan pysähtyä autolla, mutta halusin viime tingassa vielä kuvan.

   Löschen
 5. "Rahalla saa ja hevosella pääsee", on vanha sanonta. Ahvenanmaalta löytyy myös viiden tähden mökkejä, joissa on merinäköala, sauna ja kaikki muutkin mukavuudet. Käytäntö on, että vuokraaja tekee loppusiivouksen tai maksaa siitä.

  Olimme kesäkuun alussa Ahvenanmaalla ja kävimme myös Smakbyssä. Paikka on uusi ja kaikki on siellä suurta. Ei mikään ihme, että isommatkin ryhmät vierailevat siellä. Annetaan kaikkien kukkien kukkia...
  Kuvaamasi kukka kuulunee kasveihin, joita löytyy vain Ahvenanmaalta. Sinänsä Ahvenanmaa on minulle hyvin tuttu ja mieluisa kohde. Olen ollut kaksi eri jaksoa Maarianhaminassa työssä ja lomaillut muutaman kerran eri kunnissa.

  Oikein hyvää viikonloppua ja mukavaa aikaa vieraiden kanssa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minäkin olin sitä mieltä, että en ole nähnyt tuota kukkaa missään muualla.
   Toki tunnen sen käytännön mökin siivouksesta, samahan se on loma-asuntojen kanssa muuallakin, mutta mielestäni pitäisi omistajien tarkastaa mökki ennen uusien vieraiden tuloa.
   Täytekakkupohja on uunissa, unikkokakku on jo paistettu ja nyt alamme valmistelemaan ruokia sen verran kuin tänään voi jo tehdä. Hauskaa viikonloppua teillekin, nyt olisi ollut kiva käydä siellä mökillä, jossa siloin kävimme.

   Löschen
 6. Olen aina halunnut mennä Ahvenanmaalle,joten kiva matkustaa näin virtuaalisesti.Ja tosi kurja tuo siivousjuttu:( Kauniilta näyttää!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllähän me mökkielämä tunnetaan ja meiltä löytyy kotoakin vaikka mitä likaa, enemmänkin ajattelin, että mitä joku fiini ulkomaalainen ajattelee, kun maksaa 130€ päivästä ilman aamiaista. Kalastajatorppa oli alle satasen aamiaisen kanssa.

   Löschen
 7. Olen käynyt vaan Maarianhaminassa, en muualla Ahvenanmaalla. Kivaa ja kaunista oli, mutta ei niin mitään nähtävää ja tekemistä minigolfin ja museon jälkeen. Kauppoja oli vaan muutama, nekin menivät viideltä kiinni, hyvä kun laivalta kerkesimme niihin. Suomalaisia lehtiä en saanut, mutta lottosin ja nautin olosta sitten muuten vaan :) Eli negatiivissävytteisestä alusta huolimatta, matka oli tosi mukava ja muutaman tunnin laivamatkalla tuli syötyä napa täyteen ;)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä siellä nyt näkyi jotain suomalaisia lehtiä. Oli jännä, kun monet suomalaisturistit ei tajunneet, että ei siellä ihmiset suomea osaa ja yrittivät tilata ruokia suomeksi.

   Löschen
 8. Ahvenanmaalle pitäisi munkin joskus kyllä mennä ... jostain syystä olen aina vain ohittanut sen laivassa. Parit kaverit on tehnyt sinne pyöräilyretkiä, ja aina tykänneet.
  Ihanaa, että teillä kerrankin oli noin mahtava sää Suomessa!!!

  AntwortenLöschen