Montag, 4. August 2014

Grano dolce

Eilen pidettiin italialainen ilta ja tarjottiin jälkiruokana meille ennestään tuntematonta "makeaa vehnää" eli grano dulce, joka teki hyvin kauppansa, vaikka ensin vähän emmin sitä laittaa.

Grano dolce

100g vehnänjyviä
1 granaattiomenan siemenet
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl paahdettuja saksanpähkinöitä
2 rkl hunajaa
ripaus kanelia
125 ml puolikuivaa valkoviiniä (ehkä joku mehukin käy, jos ei halua käyttää alkoholia)
tummaa suklaata (koristeluun)

Liota vehnänjyviä vedessä yli yön, huuhtele ja keitä vedessä pehmeäksi . Valuta ja jäähdytä.
Paahda pähkinät ilman rasvaa pannulla.
Sekoita valkoviini ja hunaja vehnän sekaan.
Lisää muut aineet.
Koristele raastetulla suklaalla.

En koskaan ehdi ottamaan valokuvia ennen tarjoilua, joten otin nyt sitten ainakin yhden kuvan aikaisemmassa vaiheessa, että tulisi jonkunlainen väripilkku postaukseen.


Väriä kyllä löytyy pihastakin yllinkyllin, vaikka eilisillan kaatosade taas piiskasikin kukkaparkoja. Viiden aikaan alkoi sataa ja päätin kattaa pöydän sisälle. Kuudelta palasi aurinko ja ehdin juuri ja juuri ennen vieraiden tuloa kantaa kaiken terassille, mutta sitten illemmalla juuri ennen jälkiruokaa tuli taas sellainen sadekuuro, että ei ehditty kaikkia tyyynyjä kantaa sisään, vaikka oli kuusi apuria kantamassa.



Tällaisen söpön pikkuisen valurautapannun sain tuliaisiksi. Siinä voi paistaa vaikka kananmunan tai paahtaa pinjansiemeniä.




12 Kommentare:

  1. Antworten
    1. En tiedä kehuivatko vaan kohteliaisuudesta, mutta kyllä kehuivat.

      Löschen
  2. Helppo ja herkullinen, ainakin aineksista päätellen.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Suurin työ on granaattomenien siementen kanssa, mutta sen teen nykyään aina veden alla.
      https://m.youtube.com/watch?v=8s1LiSYqLl8

      Löschen
    2. Kiitos vinkistä. Mr Clarissalle frakki päälle seuraavalla kerralla, kun granaattiomenoita käsittelee!

      Löschen
    3. Täälä on käytetty frakkia jo iät ja ajat.

      Löschen
  3. Onpas jännä jälkiruoka.Vehnänjyviä olen käyttänyt salaateissa ,idättäessa ja leivässä,mutta tuolla tavoin ei ole tullut mieleen käyttää,vaikka turkkilaisten ashure-jälkkärissähän on myös vehnää.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Salaatissa olen minäkin ennen käyttänyt, mutta tuo jälkiruoka oli uutta.

      Löschen
  4. Ainakin Ranskassa meidän lähimarketissa myydään vehnänjyviä joita voi käyttää lisukkeena kuten riisiä. Kypsyvät tosi nopeasti ja ovat hyvän makuisia. Muistuttavat vähän ohraa, mikä on myös hyvää, ehkä parasta.
    Huh huh tätä suomalaista kesää. Onneksi on iso järvi ihan tuossa vieressä.
    paskeriville

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ohrasta pidän minäkin, oluessakin enemmän kuin vehnästä.

      Löschen
  5. En tiedä mikä kaatosade vai helle on tappanut minun laventelit!! Puutarha on muutenkin taas kuin viidakko; saavat naapurit ihailla sitä. Onneksi se ainakin antaa varjoa.

    Ihan kiva, jos ehtisin nyt vähän nauttia helteistä, kun tuolla matkalla niitä ei ollut! :) Matkalla muuten oli ruokana melkein joka päivä tarjolla myös ohraa ja tattaria.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. No voi harmi kun laventelia, olis saanut tappaa mieluummin voikukat.

      Löschen