Freitag, 5. September 2014

Terveisiä Ruhrin alueelta

Meillä oli lahjakortti esseniläiseen tähtiravintolaan ja olimme päättäneet lunastaa sen eilen. Polkupyörät laitettiin auton perään, kun tiedossa oli kaunis kesäpäivä ja hyvä mahdollisuus pyöräillä. Essen on Ruhrin alueen suurin kaupunki ja - uskokaa tai älkää - Saksan kolmanneksi vihrein kaupunki.

Ajelimme hotellista Ruhrin rantaa kohti Baldeney-järveä, jonka kiersimme kokonaan. Maisemat ovat todella kauniit, ei mitään pölyistä kaivosseutua kuten luulisi vaan ihanaa luontoa.


Pyörätiet ovat kaukana autoliikenteestä.


Tuonne kivaan bistroon poikkesimme juomaan, siellä oli hyvä istua varjon alla ja katsella joelle.


Matkan varrella oli söpöjä kaupunginosia ja niissä herttaisia pieniä kahviloita ja putiikkeja.


Baldeney-järven rannalla ajaessamme huomasimme vastapäisellä kukkulalla ison rakennuksen ja arvasimme heti, että sen täytyy olla Kruppin teollisuuspohatan rakentama Villa Hügel.


Tänään ajoimme sitten autolla sitä katsomaan. Valitettavasti upea 28 hektaarin puisto oli suljettu, siellä on syntynyt viime myrskyn jälkeen kovasti tuhoa ja sinne on hengenvaarallista mennä, mutta rakennukseen pääsi sisälle ja siinä riittikin ihmettelemistä. 1800-luvun lopussa rakennetussa rakennuksessa on huoneita on 269 ja siellä on maalauksia ja gobeliinejä ja kristallikruunuja ja vaikka mitä.Tässä salissa järjestetään konsertteja, siellä olisi kiva kuunnella vaikkapa Mozartia.


Tähtiravintolan sapuskat olivat ihan syötävää tavaraa ja siellä sai aina ennen uutta ruokalajia pienen kortin, jossa oli tarkkaan selostettu, mitä aineita oli käytetty ja mistä ne olivat peräisin.


Essenissä on muuten Alvar Aallon suunnittelema teatteri ja sen nimikin on Aalto-Theater. Olen jo kauan miettinyt, että pitäisi joskus mennä sinne, mutta ei olla vielä saatu aikaiseksi, mutta ehkä nyt tulee lähdettyä uudelleen sinne pyörä- ja teatterimatkalle.

13 Kommentare:

 1. Kaunista. Pitäisi joskus pysähtyä Ruhrin alueelle eikä vain yrittää selvitä moottoritiehässäkästä ilman henkisiä vaurioita ja montaa Stauta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Stau oli tänäänkin, kun moottoritie jouduttiin kokonaan sulkemaan pahimmassa perjantailiikenteessä, mutta onneksi kuultiin radiosta ja päästiin kiertoteitä kotiin.

   Löschen
 2. No tämäpä mukavan positiivinen kuvaus, yleensä kun koko Ruhrpottia jos nyt ei aivan haukuta niin ainakin vähän sinne päin. Itsehän en koko aluetta tunne vielä lainkaan, kun ei ole sattunut olemaan sinne päin asiaa. Mieshän on töissä just ja just Sauerlandin puolella, mutta kollegansa tulevat melkein kaikki jostain päin Pottia. Sen otannan perusteella siellä asuu kyllä mukavaa väkeä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. „Und doch leben nirgendwo in Deutschland so viele Menschen auf so engem Raum, sind die Menschen nirgendwo unpathetischer, einfacher und herzlicher.” sanoi Heinrich Böll

   Löschen
 3. Teillähän oli kiva pyöräretki Ruhrin seudulla. Muistan kyllä nuo vihreät alueet siellä Bochumin ja Essenin ulkopuolella kaukaa menneisyydestä, kun tehtiin retkiä, ei tosin polkupyörillä, vaan bussilla:-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. mutta viimeisten vuosikymmenten aikana on tilanne vielä siitä paljon muuttunut

   Löschen
 4. Ruhrin alueellakin olen asustellut, im Kreis Recklinghausen. Tosin Haltern on jo enemmän Münsterlandia kuin Ruhrpottia. Siellä oli myös kivoja paikannimiä esim Oer-Erkeschwick, Castrop-Rauxel, Wanne-Eickel sekä Herne. Sukunimistä tulee mieleen Berse ja sen niminen urologikin taisi sielläpäin olla.
  Kuuluisuuksista parhaiten muistan herran nimeltä Jürgen von Mager mitTegtmeyers Reisen.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tarkoitin Jürgen von Manger. So mager war er nicht!

   Löschen
  2. Käväistiin tänään Ruhrin museossa ja siellä meni video, jossa oli Jürgen von Manger.

   Löschen
 5. Ihanat pyöräilymaisemat teillä taas,huokaus;D
  Ja ruokakin tähtiravintolassa näyttää hyvältä!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se hyvää, vaikka ei kyllä meidän mielestä kahden tähden vaan yhden, mutta eipä Michelin ole kysellyt meidän mielipidettä. :D

   Löschen
 6. Kaunista on niin lautasella, kun se ympäristössä. Näissä aina muistaa, että mitä se tarkoittaa se "kattaus on puoli ruokaa."

  AntwortenLöschen