Montag, 24. November 2014

Itä-Friisia /Norderneyn saari

Patikkaporukan virallisen ohjelman päätyttyä useimmat pariskunnat lähtivät kotiin, mutta me jatkoimme ystäväpariskunnan kanssa matkaa Itä-Friisiaan. Ystävämme asuvat lounais-Saksassa Freiburgissa, sieltä on pitkä matka merelle ja he halusivat viipyä vähän pitempään Pohjanmeren rannikolla, joka oli heille täysin tuntematonta seutua.
Ajelimme siis lauantaina länteen päin ja poikkesimme matkalla Jeverin kaupunkiin. Jever on tunnettu oluestaan, jota olimme  saaneet jo maistaa viherkaalin kanssa. Me emme kuitenkaan halunneet olutta vaan teetä ja kahvia ja törmäsimme söpöön kahvilaan, joka oikeastaan oli jo kiinni, mutta omistaja oli kiva ja suostui palvelemaan meitä. Kahvilan yhteydessä oli putiikki, joka myi kaikenlaista kivaa pientä tavaraa, mm. Mailegin tonttuja.  Itäfriisiläiset ovat perinteisesti teen juojia,  he juovat 300 litraa teetä per nuppi vuodessa, enemmän kuin mikään muu kansa maailmassa, brititkin juovat "vain" 200 litraa. Jokaikisessä itäfriisiläisessä kahvilassa saa kunnon irtoteestä haudutettua ihanaa teetä eikä mitään (pöly)pussiteetä ja heillä on oma teesekoituksensakin (Ostfriesentee). Tee tarjoillaan pienessä söpössä teekannussa,  kynttilälämmitin (onko sellaista sanaa olemassa?) pitää sen kuumana ja se juodaan pienistä ohutreunaisista posliinikupeista valkoisen kandissokerin kanssa. Mukana on myös aina kerma-astia, jossa on usein pieni vino kermalusikka, jolla laitetaan teen sekaan vähän kermaa, vain pieni "pilvi" päälle, kermaa ei sekoiteta teen joukkoon.
Meillä oli vaikeuksia löytää hotellia Pohjanmeren rannalta, mikä todella ihmetytti, sillä eihän marraskuun loppua luulisi sesongiksi tuollaisessa vähän raa'assa ilmastossa. Lopulta olimme onnistuneet saamaan huoneet Nordenin kaupungista, ilmeisesti joku oli peruuttanut tulonsa. Hotelli oli kerta kaikkiaan kiva ja pakettihintaan kuului myös polkupyörät ja laivalippu Norderneyn saarelle.
Sunnuntaina satoi kissoja ja koiria eikä pyöräilystä tullut mitään. Oli selvästi museoilma ja me ajelimme Emdenin taidehalliin, joka on todella näkemisen arvoinen ja siellä kuluikin aikaa muutama tunti ja sen jälkeen menimme tietenkin taas teelle.
Emme olisi uskoneet, että sade voisi joskus loppua, mutta seuraavana aamuna oli taivas tosin vielä harmaa , mutta sade oli lakannut ja hyppäsimme pyörän selkään ja ajoimme viitisen kilometriä Norddeichin satamaan, josta pääsee lautalla tunnissa Norderneyn saarelle, jota sitten kiertelimme pyörällä. Sää parani jatkuvasti eikä ollut enää niin kova tuulikaan.

Välillä tuli nälkä ja vastaan tuli sopivasti kiva ruokapaikka, Weisse Düne, joka kannattaa panna muistiin.


Me söimme Pohjanmeren katkarapuja


ja ystävämme matjessilliä, herkullisia ja kauniita annoksia molemmat, vieläkin tulee vesi kielelle.


Jatkoimme matkaa ja vastaan tuli nudistiranta. Kyltissä lukee paikallisella murteella Hier sall die Büx ut eli tässä on riisuttava pöksyt pois, onneksi meidän ei tarvinnut näin talviaikaan totella.


Matka jatkui aivan meren rantaan, jonka hiekka on veden tuntumassa niin kovaa, että siinä pystyy ajamaan pyörälläkin. Ja sää senkun vaan parani.Olimme oikein tyytyväisiä saaripäiväämme, mutta totesimme yksimielisesti, että yksi päivä riitti, kun saari on sen verran pieni ja asumme tulevaisuudessakin mieluummin mantereella.

23 Kommentare:

 1. Hieno reissu! Kun noin hienosti tarjotaan teetä, voisi minullekin maistua, mutta tänään ei käy!

  AntwortenLöschen
 2. Väärä hälytys ja sitäpaitsi myöhästyin tästäkin: R-Kioski jakaa tänään ilmaista kahvia puoleen päivään saakka:-))

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ai noin huono on rahatilanne teillä, että etsitte nyt ilmaisia juomia. Mä voisin piffata sulle, jos tulet käymään.

   Löschen
  2. Oi kiitos! Pahus kun myöhästyin tuolta ärrältä.

   Löschen
 3. Olipas tuttuja paikkoja. Tuosta Jever Pilsistä en koskaan tykännyt, viel zu bitter. Göttingenissä oli monta kaveria Ostfrieslandista, osa asuu taas siellä. Der Otto wohnt wohl nicht mehr da?

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Allumieskään ei pidä Jeveristä. Emdenissä on Otto-museo, Dat Otto Huus, mutta ei käyty, oltiin niin pitkään Henri Nannenin taidehallissa.

   Löschen
  2. Mulla oli Göttingenissä Unissa tuttava A. Nannen aus Wittmund, mutta hän ei ollut sukua Henrille.

   Löschen
 4. Miten kummassa heistä on tullut tuollaiia teen lipittäjiä?

  Kyllä Jever-olut on tuttu täältä Suomestakin ja tämä alue pm tuttu, kun sitä mainostettiin niin paljon Hampurin junissa silloin pari vuotta sitten. Hienolta näyttää ja nyt todella uskon, että kyllä sielläkin paistaa aurinko. Oma kokemus kertoisi ihan toista...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joivat kuulemma ennen vanhaan paljon olutta ja heitä nimenomaan totuteltiin vähempään alkoholin käyttöön. Itä-Intian kauppakomppania toi Hollantiin teetä ja sitä kautta se tuli rajan yli Saksankin puolelle.

   Löschen
 5. Mielenkiintoista. Minun teen juontini on loppunut muuten ihan täysin. Turkissa sentään kylässä tuli hörpättyä, mutta nyt ei ollenkaan. Pitäisköhän taas opetella teenjuojaksi?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Turkkilaiset taitaa juoda teen makeana, mä en käytä lainkaan sokeria siinä.

   Löschen
 6. Ihana matkakertomus! Tuollaiset teekahvilat ovat todella ihania, itse kun juon yleensä aina teetä. Tosin kahvilassa otan mielelläni kaakaon kermavaahdolla. Nam!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Minä tykkään teestä, jos se on tehty kunnolla, mutta niistä pusseista en tykkää, joissa on vaan sellaista teepölyä, pitää olla kunnon lehtiä.

   Löschen
 7. Teetä juomme lähes päivittäin - aamulla kahvia ja päivällä teetä. Teillä on ollut todella onnea tuon sään kanssa. Tähän vuoden aikaan Pohjanmeren rannikolla tuulee ja sataa hyvin usein.

  AntwortenLöschen
 8. Ihana reissu teillä jälleen:) Nyt kun täälläkin on taas viileämpää olen taas alkanut juoda teetä...

  AntwortenLöschen
 9. Oi kun hienon näköistä! Tuonne olisi ehkä kiva lähteä pyöräilylomalle.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nyt oli kiva pyöräillä, mutta pelkään pahoin, että lämpimämpään vuodenaikaan siellä on Gott und die Welt pyörän kanssa liikkeellä.

   Löschen
 10. Upeita kuvia ja tuollaisen reissun minakin mielellani tekisin. :) Ja teeta aina. :D

  AntwortenLöschen
 11. Ootko nyt ihan varma, että osa noista kuvista ei ollut täältä Irlannista??? Oletko ollut täällä minulta salaa lomalla????

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kun katselin itse noita kuvia, ajattelin, että tuollaista on ehkä just Irlannissa.

   Löschen