Bosselia pelataan aina tiellä ja meillä olikin oikein kaunis ja vähäliikenteinen tie pelikenttänä.
Vain uteliaat lehmät seurasivat peliämme.
Hotellimme antoi meille kärryt, jonne laitettiin juomat ja pelitarvikkeet.
Bossel-pelin jälkeen kuuluu aina syödä viherkaalia ja Pinkel-nimistä ryynimakkaraa. Muistan, että lapsuudessani Suomessakin oli ryynimakkaraa, onkohan sitä vielä saatavilla?
Lähdimme illan hämärtyessä, laskuveden aikaan, kävelylenkille meren rannalle.
Kun lähestyimme patoa, näimme aivan mielettömän määrän valkoposkihanhia. Oli jo aika pimeä ja linnut olivat kaukana enkä saanut niistä kunnon kuvaa, mutta ehkä näistä kuvista saa kuitenkin jonkinlaisen käsityksen. Maassa istuvat hanhet ovat pienenpieni murto-osa siitä koko määrästä. Hanhet poikkeavat muuttomatkallaan säännöllisesti Dangastiin ja saattavat lämpimänä talvena jopa jäädä sinne maanviljelijöiden harmiksi.
Tässä kuvassa hanhet (eri porukka kuin nuo maassa olleet) lensivät padon yli siellä kävelevän Allumiehen yli.
Siis jotain petankin tapaista metallipalloilla vai mistä nuo pallot on tehty. Vaikuttaa kovasti mielenkiintoiselta, ei harmita vaikka häviäisikin. Kiva pelivälinekärry :)
AntwortenLöschenRyynimakkaraa ei ole ikävä.
Ne pallot oli kumista. Teoriassa tietenkin vähän petankin tyylistä, ihan hauskaa huvia hauskalla porukalla.
LöschenRyynimakkara on herkkua, hienoja kuvia!
AntwortenLöschenminäkin taisin tykätä siitä lapsena
LöschenKiva nähdä Wattimerta kirkkaallakin säällä! Kun itse ajettiin siitä läpi aivan kamalassa vesisateessa; silloin näki vain lampaita ja lehmiä kaukaa.
LöschenJos joutuu TYKS:aan, niin siellä joutuu syömään perinneruokaa kuten ryynimakkaraa, mikä oli aivan kamalaa. Saa sitä kyllä kauppahallistakin jos haluaa, mutta ei meillä...
Oli meilläkin aika harmaata, mutta näkihän sen silti aika hyvin. Vai syöttivät sulle ryynimakkaraa. Viherkaali oli tuolla kyllä hyvää, vaikka mun puolesta siinä olisi saanut olla enemmän ohraryynejä, mutta maku oli hyvä. parempi kuin edelliskerralla 7 vuotta sitten.
LöschenJännä tuo alimmainen kuva, mutta toivottavasti pysyi takki puhtaana;-) Lehti/viherkaalia saamme täällä omasta maasta. Lehtikaalipesto tai -keitto ovat herkullisia. Ryynimakkaraa saatiin lapsuudessa lihakaupasta. Silloin tykkäsin kyllä.
AntwortenLöschenHelena: TYKS on tuttu siitä, kun keskimmäinen lapsi syntyi siellä. Tällainen kasvissyöjä, joka kyllä syö kalaakin, sai siellä eteensä melkein puoliskan keräkaalista kokonaisena palana. Lautaselle ei sitten paljon muuta mahtunut. Uskon, että nykyään on jo toisin.
TYKS:n ruuat. olivat nyt syksyllä aivan kamalia enkä pystynyt niitä aina stömään!
LöschenOlivat varmaan tarpeeksi kakanneet Helsingissä, ei ollut nyt hätä.
LöschenAi jaa, se olikin taas lehtikaali eikä viherkaali, hoono soomi.
Meidän perheessä käytetään molempia nimityksiä, sekä lehti- että viherkaali ja sanoma menee aina perille.
Löschenoch grönkål
LöschenMiun muistot Nordseesta taitaa olla 70-luvulta, jotenkin sitä tuli enemmän käytyä Itämerellä. Grünkohl einfach lecker, mutta mieluiten mit Kassler oder Mettwürstchen. Oli tyypillenen ruoka metsästäjillä syksyisin beim Schüsseltreiben.
AntwortenLöschenMaikki
Oppia ikä kaikki, en ole koskaan kuullut sanaa Schüsseltreiben.
LöschenKun ajetaan jänistä, niin että se jää metsästäjien ympäröimäksi, kutsutaan sitä nimellä Kesseltreiben. Schüsseltreiben taas on kun mennään kapakkaan syömään, ryyppäämään ja kertomaan tyhmiä vitsejä. Jägersprache halt!
Löscheno.k., mä tunnen vain Die Sau ist tot.
LöschenIn Jägersprache heisst es Sau tot.
LöschenRyynimakkaraa en syö !Lapsena pakotettiin syödä sitä. Lehtikaalia on vielä puutarhassa lumen alla. Jos ei tule korjattua niin kelpaavat kyllä jäniksille.
AntwortenLöschenKiitos hyvästä blogista. Aloin lukemaan kun poikani muutti Saksaan. Luen aina mielenkiinnolla eri tapahtumista ja matkoista.
Kiva jos kelpaa.
LöschenNäyttäähän se sielläkin jo varsin syksyiselle. Ja kuuma makkara varmasti maistui lenkin lomassa. Ei muuten tule yhtään mitään mielikuvaa ryynimakkarasta. Ehkä en ole koskaan syönyt?
AntwortenLöschenRyynimakkarassa oli lihan lisäksi ohraryynejä/ohrapuuroa, nykyäänhän se suomalainen makkara on hienommaksi jauhettua jauhoa. Luin jostain, että jossakin suomalaisissa lenkkimakkaroissa on vain 5% lihaa, kun taas saksalaisessa Bratwurstissa on yli 80%.
LöschenRyynimakkaraa en ole maistanut. Meilla Pirkanmaalla on se Mansen mustamakkara, josta tykkaan hirveasti. Jotain ryyneja siinakin on. Suomilomilla ostan sita aina, nam!
AntwortenLöschenNuo valkoposkihanhet ovat kai aika riesa. Aikoinaan Hangossa niita ihasteltiin, kunnes huomattiin millaisia potkyloita ne jattivat nurmikon tayteen. Yhh..
Joo, sitä Tapolan mustaamakkaraa myytiin meidänkin torilla, mutta mua ällötti se ajatus verestä, samoin veriletut ei menneet alas.
LöschenTuosta Bollerwagenista tuli mieleen saksalaisten miesten (isiä tai ei) keväinen Isänpäivän vietto wanderungeineen kera virvokkeiden. Palloleikit eivät kuulu ohjelmaan, mutta muu hauskanpito sitäkin enemmän.
AntwortenLöschenVerilettuja syön Suomen reissuilla pikaruokana mökillä kera voisulan tai puolukan ja mustaamakkaraa Tampereella. Turun seudulla opin tuntemaan uunissa paistettavan veripaltun jonka lisukkeena puolukkasurvos.
t. kuumasta Lyonista paskeriville
Virvoke on vähän liian harmiton sana niille juomille, joita saksalaismiehet helatorstaisin ottavat kärryihinsä isänpäiväretkelle. Sitä päivää kutsutaan muuten jossain myös nimellä Herrentag tai Männertag. Vai on Lyonissa kuuma, meillä oli eilen "vain" +15C ja nytkin paistaa aurinko, uskomaton marraskuu.
LöschenKyllä Suomessakin ryynimakkaraa myydään ja se on herkullista! Eipäs ole tullutkaan ostettua pitkään aikaan... Teillä ryynimakkara on näköjään eri väristä kuin täällä Suomessa.
AntwortenLöschenJoo, ei se Suomessa tainnut olla tuon väristä.
LöschenMinä en ole koskaan tykännyt ryynimakkarasta, joskus lapsena olen sitä kyllä syönyt. Mies meillä tekee joka vuosi lehtikaalia, Grünkohl jokaisena kuukautena jossa on r-kirjain, syömme sitä paitsi syyskuussa ja huhtikuussa, emme myöskään maaliskuussa. Noista valkoposkihanhista ja niiden tuomista harmeista olen kyllä kuullut. Hyvän näköinen kuva kuitenkin tuo viimeinen on.
AntwortenLöschenMinä kokeilin viime vuonna lehtikaalilastuja, ne on hyviä perunalastujen sijaan.
LöschenKas kun ei tuollainen peli ole vielä vallannut tätä Suomen maata. Luulisi että kaikki pelaisivat tuota tosi innokkaasti. Hauskalta kuulosti ja eväät olivat mukavat.
AntwortenLöschenRyynimakkaraa on vielä saatavilla ja usein sitä kotona laittelen. Mutta parasta oli ihan oman mamman tekemä makkara syksyllä kun possuja teurastettiin. Sitä ei enää saa.
Niissä itsetehdyissä olikin varmaan lihaakin mukana.
Löschen