Donnerstag, 11. Dezember 2014

Kolmen kuninkaan vuosi


Jos arkkipiispa Rainald von Dassel ei olisi 850 vuotta sitten tuonut Milanosta sotasaaliina Itämaan tietäjien pyhäinjäännöstä, Ruotsin jääkiekkojoukkue olisi ehkä silti nimeltään Tre kronor, mutta Kölnin vaakunassa tuskin olisi kolme kruunua, jotka symbolisoivat kolmea raamatun kuningasta.
Olimme tänään Schnütgen-museossa katsomassa isoa, tähän vuodenaikaan sopivaa, näyttelyä näistä herroista.  Mahtavan hienoja teoksia eri Euroopan eri maista ja myös New Yorkista oli esillä ja oli mielenkiintoista seurata, miten kuvaukset ovat vuosisatojen mittaan muuttuneet. Valitettavasti museossa ei saanut kuvata, mutta Wikipediasta sain sentään ottaa tämän Peter Bruegelin maalauksen, jonka tunnisti tietenkin jo kaukaa Bruegeliksi ja se oli täysin erilainen kuin moni muu kuninkaiden kumarrus-taulu.


Kultaista kirstua, jossa Itämaan tietäjien luita säilytetään, ei voitu viedä museoon eli se pitää käydä katsomassa tuomiokirkossa ja kerran pääsin näin lähelle, sillä se on kaltereiden takana turvassa.


Museosta lähdimme St. Maria im Kapitol-kirkkoon, joka on yksi kaupungin monista romaanisista kirkoista. Legenda kertoo, että kirkon ulkopuolella olevan portin läpi tuotiin Itämaan tietäjien pyhäinjäännökset kaupunkiin.


Ei aivan 850 vuotta vanhoja, mutta hyvin vanhoja kaitafilmejä löytyi kesällä veljeni vintiltä. Hän oli aikanaan rakentanut filmeille puusta hienon säilytyslaatikonkin ja numeroinut suurimman osan niistä. Siellä lukee tekstejä kuten Tiina kävelee tai Sorsalammella tai joulu kotona. Valitsin sieltä tekstin mukaan muutaman ja Allumies vei ne nyt digitalisoitavaksi. Toivon vain, että ne eivät ole aivan tuuskan nuuskana eli olisivat vielä käyttökelpoisia ja saisin katsoa, miltä näytti kun hypin 10 vuotiaana narua. Meillä ei ole pitkään aikaan ollut projektoria, joten emme ole voineet katsoa filmejä.

13 Kommentare:

 1. Ja mitahan nuo mustat venkurat vaakunassa symboloivat?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne on kyyneliä, yhteensä 11 kpl, ne vastaa Pyhän Ursulan mukana olleita neitsyitä, niitä oli 11000.
   Unfortunately Ursula and her travel companions – said to be anywhere between 11 and 11,000 virgin maidens – found themselves in the city of Cologne in Germany, where they were cruelly massacred for refusing to copulate with or marry the invading Huns, a nomadic race from Central Asia who conquered much of Europe in the fourth century.

   Löschen
 2. Caspar, Melchior und Balthasar.
  Toivottavasti veljesi filmien digitointi onnistuu!

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Katotaan onnistuuko. Ei ole kovin halpaa, yhdeksän filmiä maksaa 137€.

   Löschen
 3. Nuo kolme kuningasta vieraan maan. Sekin on hauskaa, että tuo luku kolme on vakiintunut ajatuksiimme, vaikka Raamattu ei heidän lukumääräänsä missään kohden sano. Olemme vain päätelleet sen lahjoista. Kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kolme oli myös siihen aikaan tunnettujen maanosien lukumäärä. Onhan tässä moni asia muuttunut vuosisatojen aikana, esim. Melchior on muuttunut ajan mittaan aina eksoottisemmaksi.

   Löschen
 4. Samoin toivon, että pääset katselemaan kaitafilmejä, joista meillä on ensi vuonna toivottavasti väitös!

  Köln on kyllä oikea pyhyyden ja oppineisuuden kaupunki, jossa aika kuluu! Mm. siitä löytyy lisää täältä: http://kulttuurihistoria.wordpress.com/2014/03/12/pyhien-viisaiden-reliikkien-koln/

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Siinähän olisi ollut Anulle vastaus. Ne filmit on varmaan vähän Charlie Chaplin-tyyliä, kun ei ole ääntä.

   Löschen
 5. Teillä oli mielenkiintoinen kulttuurikierros. Kölnistä löytyy kyllä paljon historiaa ja kulttuuria, minimaalisen osan näin minäkin siellä aikoinaan.
  Pidetään peukkuja Allu hyppii-filmlle, että onnistuisi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Toivottavasti se hyppynarukohtaus on noiden joukossa, joita vietiin digifirmaan. Saadaan ne kai jo ennen joulua, jännä nähdä vuosikymmenien jälkeen. Meillä on myös tuhansia dioja ja viedään nekin ilmeisesti sinne, saadaan sitten heittää ne makasiinit pois ja tulee hyllytilaa kellariin.

   Löschen
 6. Upeita nuo kirkot! Aina ja kaikkialla, sille ei vaan mitään voi.
  Kyllä ne kaitafilmit ihan hienosti saa digitoitua. Minä pyysin yli kymmenen vuotta sitten isän serkulta sellaista pätkää, jonka hänen isänsä oli kuvannut vanhempieni häistä ja siihen samaan hän oli ottanut myös muutaman sellaisen pätkän jotka oli kuvattu isäni kotona hänen lapsuudessaan. Hienoja muistoja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä on paljon kauniita vanhoja romaanisia kirkkoja, jotka on jääneet (uudemman) goottisen tuomiokirkon varjoon, turistit käy yleensä vain tuomiokirkossa.
   Kyllä ne filmit teoriassa voi digitalisoida, mutta veljeni väitti, että jotkut oli jo vanhuudesta murentuneet, mutta katsotaan nyt mitä sieltä löytyy.

   Löschen
 7. Hieno kulttuurikierros Kölnissä. Toivottavasti saat hyppynaruhyppelyt digitalisoitua. On varmaankin mielenkiintoista nähdä tuollaisia vanhoja kuvia. - Aikoinaan kun appeni kuoli, jäi häneltä seinän täydeltä diakuvia. Me katsoimme ne läpi kaikki, osan pelastimme, mutta osa valitettavasti meni roskiin.

  AntwortenLöschen