Donnerstag, 19. Februar 2015

Mutti numero kolme

Mutti-sanaan törmäsin ensimmäisen kerran, kun saksalainen lapsi nimitti niin äitiään, se on siis lyhennys/lempinimi sanasta Mutter = äiti. Tosin Mutti on nykyään vähän vanhanaikainen nimitys, ainakin täällä lännessä, jossa käytetään mieluummin Mamaa tai Mamia, mutta itä-Saksassa ilmeisesti käytetään edelleen aika paljon Mutti-sanaa. Luin nimittäin jostain tilastosta, että lännessä 57% äideistä on Mama/Mami, idässä 55% Mutti.

Toinen Mutti on liittokansleri Angela Merkel ja siinä yhteydessä Mama tai Mami kuulostaisivat kyllä oudolta, Mutti sopii paremmin, se on mielestäni vähän niinkuin suomen kielen "äitee". Tästä  muuten näkee, miten Mutti on vuosien mittaan muuttunut. Merkel onkin idästä kotoisin eli Mutti sopii siksikin.

Kolmas Mutti on nyt tullut vakituisesti meidän taloon, olemme alkaneet melkein pelkästään käyttää italialaisen Mutti-firman säilöttyjä tomaatteja/tomaattimurskaa, sillä ne ovat mielestämme ehdottomasti parempia kuin muiden firmojen. Testin mukaan niissä ei ole myöskään ergosterolia kuten monessa muussa tomaattituotteessa, mikä tarkoittaa, että säilykkeeseen ei ole käytetty ylikypsiä/homeisia tomaatteja. Lähettäisköhän ne mulle nyt palkkioksi product placementistä muutaman purkin? No joo, kyllä me kai pystytään maksamaan ne itsekin, vaikka verrattuna Aldin luomutomaattimurskaan (0,75 €) ne maksoivat huomattavasti enemmän eli melkein euron. :-)                  

20 Kommentare:

 1. Muttin tomaatit on minullakin kaytossa ja laadukkaiksi todettu.

  Kiva tuo Angela-Muttin kuvasarja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se äitee aika lailla muuttunut, oli ennen todellisen nynnyn näköinen.

   Löschen
 2. Minusta Mutti on kiva sana suussa, niin äitinä kuin tomaattimurskana. Itse olen Mami eli täällä päin mummo.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mammahan oli Suomessakin usein isoäiti, muistan, että meidän naapurin Ritvalla oli mamma ja pappa isovanhemmat.

   Löschen
 3. Tuo reipas täti Angela on kyllä niin tyypillisen sikäläisen naisen näköinen kuin vain voi olla. Me kotona kutsuttiin muuten meidän äitiä usein Mutiksi, vaikka ei idässä asuttukaan, vaan Länsi-Suomessa :-)
  Muttin tomaatit pärjäsivät hyvin testeissä täälläkin, ParmaSole Polpa fine (kallis) ja Cirio Polpa extra fine pääsivät kuitenkin edelle. Usein ostan Rainbow luomu Tomaattimurskaa 0,78€ tai mieluiten jotain, joka ei ole pakattu peltipurkkiin, niitä kun yritän vältellä.
  Tulppaanit ovat kivoja noin yksittäin, katselin niitä jo edellisessä jutussasi. Taidan matkia.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun mielestä se ei kyllä ole tyypillisen näköinen ja oli tosiaan aika vanhanaikainen, mutta kansleriksi päästyään antoivat hänelle uuden kampaajan jne. ParmaSolea en tunnekaan. Aldissa on normaalisti sellaista 0,35 euron ei-luomua, mutta nykyään aina enemmän myös luomutuotteita.
   Joo, mäkin tykkään yksittäisistä(kin) tulppaaneista. En huomannutkaan, että tuolla ravintolan ikkunassakin oli niitä.

   Löschen
 4. Minä siirryin ja viime syksynä Muttiin. Käytän Polpaa, sitä hakattua tomaattia ja Passata Mutti (lasipullo) tomaattisosetta.
  Hyvä pointti sinulla kirjoituksessa :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Passataa mäkin käytän mm. kurpitsakeittoon ja tietenkin tomaattikeittoon.

   Löschen
 5. En tunne noista kuin Mutti kakkosen. Hänen jungsit ovat kyllä hyvännäköisiä.

  AntwortenLöschen
 6. Mietinkin otsikon nähdessäni, että mistäköhän Muttista kirjoitat!
  Mekin käytämme kotona tuota kolmatta Muttia, reissuissa suosikkimerkki on Cirio, jota en ole Suomessa nähnyt (löytyy ainakin Ranskan ja Sveitsin kaupoista).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taisin äsken nähdä meidän Rewen hyllyssä Cirio Pelati.

   Löschen
 7. Minäkin käytän Muttia,käytin Suomessa ja niin täälläkin. Ystävä Suomessa aikoinaan kertoi ettei Muttin tomaattimurskassa ole sitä happamuutta lisäävää säilöntäainetta,joten siirryin siihen.,Ja purkit ovat nättejä kukkapurkkeina:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tykkään kanssa, kun Italiassa näkee usein niitä isompia säilykepurkkeja kukkapurkkina talojen edessä.

   Löschen
 8. Minun korvaani sana Mutti on aina kuulostanut vanhanaikaiselta. Sisareni poika kutsuu äitiään lempinimellä Mutti, mutta ehkä se on hänelle ihan sopiva nimitys. Itse en kylläkään välitä olla Mutti. Se on vähän kuin mutterista lyhenne.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kutsuuko tyttäresi sua äidiksi?

   Löschen
  2. Kyllä, minä olen hänelle äiti. Tosn ihan nyt viime aikoina hän on kutsunut minua myös mammaksi ruotsalaisittain johtuen siitä, että hän on alkanut opiskelemaan yliopistossa myös ruotsinkieltä.

   Löschen
 9. Heips. Mulla on kirjastosta juuri lainassa Angela Merkelistä kertova kirja ja söimme Mutin polpaa :), kun luin tämän postauksesi. HK

  AntwortenLöschen