Donnerstag, 26. Februar 2015

Vaarallinen nimi

Anoppilaisilla on hautausmaalla lähinaapurina mustalaisromani/sintiruhtinaan hauta. Haudalla on valtavan iso kiiltäväksi kiillotetusta graniitista tehty hautakivi, johon on kaiverrettu jopa ruhtinaan kasvokuva ja haudan päälle on laitettu useimmiten mauttomia muovikukkia ja joskus jotain muutakin kamaa kuten pääsiäistipuja ja joulutonttuja tms.Ystävänpäivän takia olivat nyt laittaneet haudalle sydämiä ja jopa tuoreita kukkia ja katsokaapa ylemmän kuvan alareunaa keskeltä, siinä on  nuolen kohdalla pieni ruskea "tanko". Se näkyy paremmin tästä alemmasta kuvasta: ruhtinaalle on sytytetty haudalla olevaan holkkiin tällä kertaa sigarillo. Ennen hän on yleensä saanut tavallisen tupakan, mutta nyt oli vuorossa sigarillo. Tumpit heitettiin ennen anoppilaisten haudalle, mutta nyt kaverit ovat ilmeisesti tajunneet, että se ei ollut kovin fiksua ja käyttävät roskista.


Ruhtinaalla on sama sukunimi kuin naapureillamme ja sitä nimeä (suomeksi Lumivuori, en uskalla siteerata sitä saksalaista nimeä, mutta osaatte kääntää) on ainakin täällä pääasiassa romaneilla ja/tai sinteillä ja se on tuottanut naapureillemme niin paljon harmia, että heidän poikansa jopa muutti sukunimensä, mikä muuten Saksassa ei ole kovin helppoa ja pitää perustella todella hyvin. Naapurin rouvalla oli vaikeuksia maksaa pankkikortilla taimitarhassa isot ostokset, sillä kassalla oli määräys olla hyväksymättä Lumivuori-nimelle annettua pankkikorttia. Pesulassa häneltä vaadittiin etukäteen maksu. Perheen isän (ammatiltaan yliopiston proffa, joka olisi ollut helppo jäljittää netin kautta) autovakuutus oli ykskaks perunut vakuutussopimuksen ja hänen piti ottaa yhteyttä vakuutusyhtiön korkeimpaan instanssiin saadakseen vakuutuksensa taas voimaan.  Poliisit kävivät jatkuvasta soittamassa ovikelloa ja kysymässä perheen kouluikäistä poikaa, jota taas epäiltiin jostain rötöksestä. Poika on adoptoitu Intiasta ja hyvin tummaihoinen, joten hänet kyllä pitäisi erottaa helposti jopa tummaihoisesta romaanista. Nyt hänellä on uusi sukunimi ja häntä ei enää onneksi vainota.

21 Kommentare:

 1. No onpas siinä, että pitää vielä rajan takaa sikareja pössytellä:). Turkissa oli protestanttien hautausmaalla erään taiteilijan haudalla silloin tällöin viinipullo. Ja Pariisissa Jimin haudalla olutta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Se musta oli kyllä ihan kiva, kun ystävät panivat vanhan isänsä hautaan tupakka-askin ja lakin, joka sillä oli aina päässään.


   Löschen
 2. Tavallinen savukehan palaa niin lyhyen ajan tuohon verrattuna. Hieno hauta. Suomessahan haurausmailla on nyt niin paljon sääntöjä, on ollu mm. kuvakielto.

  Kyllä näistä sukunimistä on vaikka mitä kohtaloita!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se aika kitschiä se hauta. Ai Suomessa on kuvakielto, täällä kyllä jonkun verran käyttävät kuvia, etenkin nämä rom.....

   Löschen
  2. Nyt en muista tarkoin, mutta ainakin tässä muutama vuosi sitten hautakiviin ei saanut laittaa tai jäljentää valokuvia kuolleesta. En tiedä joko se on luter. nyt kielletty, kun en ole seurannut asiaa.

   Löschen
 3. Onhan täälläkin näillä rom...lla usein määrätyt nimet, kuten "Lehmusmies" "Uusimies" tai "Vuori" suomennettuina, mutta en ole sattunut koskaan kuulemaan, että joku ei-rom.... olisi saanut kärsiä saman nimen takia. On siinä kirjava hauta! Täällähän taas heillä on kansanpuku, joka on käytössä vain Suomessa. Maassa maan tavalla!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niin tosiaan, onhan siellä sennimisiä (piti oikein katsoa, kirjotetaanko toi sana yhteen). Hauta on ollut varmaan kallis ja ne ihmettelee varmaan yhtä paljon anoppilaisten tylsää kiveä. Niitä kansallispukuja ei täällä tosiaan tunneta.

   Löschen
  2. Tai jos ne suomalaiset r:t on rehellisiä ja maksavat aina laskunsa eivätkä käytä varastettuja pankkikortteja ja hakkaa ihmisiä puolikuoliaaksi. Mulla on ollut kokemus ratikassa, kun yksi r-tyttö oli kiinni käsilaukussani. En tiennytkään, että vasemmassa kädessäni on niin paljon voimaa, otin tyttöä kauluksesta kiinni ja kuristin niin kuin vain jaksoin, että tyttö pyyteli että päästä irti, sun laukussa on kaikki tallella. Mun käteen sattui sen jälkeen vielä monta päivää.

   Löschen
  3. Vain tuo sikäläinen nimidiskriminointi oli kommenttini kohteena, olen ihan hiljaa kaikesta muusta, sillä nähty ja kuultu on täälläkin kaikenlaista. Ehkä r:en tavat muuttuvat vähitellen, kun yhä useampi kouluttautuu ja saa työpaikan, vaikka ei ole helppoa heilläkään, ennakkoluuloista saavat varmaan kärsiä vielä kauan. Kauhea tuo sun tapauksesi, hui!

   Löschen
 4. Taalla Israelissa on vakea jos minkamoista, mutta r:nit eivat ole jostain kumman syysta tanne tietaan loytaneet.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä näkee eri luokkia, jotkut ajelee luksusautolla ja toiset on taskuvarkaita.

   Löschen
 5. Kyllä Suomessakin rom...nien haudat väliin ovat kovin komeita, mutta ei siellä enää haudan takana taida tuprutella kukaan. Ja kyllä nimet kertovat usein kuka niiden takana on, mutta ei ketään nimien takia vainota, vaikka aivan tavallisella meikäläisellä olisikin sama nimi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tänne on tainnut vaan keskittyä niin paljon sennimisiä "roistoja" ja on huonoja kokemuksia. Joku mm. käytti naapurin pojan etunimeäkin itsestään, vaikka oli ihan eriniminen. Suomessahan on muutenkin pienemmät ympyrät ja helpompi kontrolloida.

   Löschen
 6. On tuo aivan älytöntä, että nimen tähden kaikkia vainotaan. Mutta niinhän se on. Kyllä mä muistan, että mieheni kun muutti kanssani samaan kaupunkiin ja meni töihin niin heti kysyttiin, että oletkos niille sukua? Oli joku vähän sellainen työtävieroksuva porukka siinä lähistöllä ja pieniä rikkeitäkin kaiketi oli heidän kontollaan. Mutta ei sille mitään mahtanut eikä se kauan meitä vaivannut. Kaikille se nopeasti selvisi, että kyse ei ole samasta sukuhaarasta.
  Mutta että sikareita haudalla. Jo on aikoihin eletty. Muutenkin kyllä hyvin erikoinen tuo muistomerkki.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä näiden kontolla täytyy aika lailla rikkeitä olla, että on alettu tarkkailla sitä nimeä.

   Löschen
 7. Oho, olen kyllä kuullut että nimen takia vieroksutaan, mutta että oikein virastojen ja poliisin taholta ryhdytään vainoamaan viattomia, onneksi sai vaihtaa nimensä!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä on toinenkin ystävä, jolla on täysin samanniminen rikollinen kiusana, heillä on sattumalta sama syntymäaikakin. Hänellä oli kanssa jatkuvasti vaikeuksia viranomaisten kanssa ja sai sitten joskus erikoismerkinnän, että hän EI ole se rikollinen. Suomessa on helpommin, kun ihmiset on numeroitu, täällä ne vierastavat ajatusta, että olisivat numero.

   Löschen
 8. Tuolla itärajan takana on myös tapana viedä vainajalle ruokaa, vodkapaukku ja myös tupakkaa, jos vainaja oli tupakkamiehiä/naisia. En tiedä, onko tapa pelkästään Karjalan tasavallassa vai myös muualla Venäjällä.
  Meillä ei enää usein näe noita mustahameisia ja saapasjalkoja. Ne on kuulema muuttaneet Ruotsiin ja yleensähän niillä on täällä ruotsalaiset nimetkin.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nykyään jotkut haluaa kännykän mukaan hautaan.

   Löschen
 9. Uskomatonta! Kyllä täälläkin mm. Honkanummella huomaa paitsi nimestä myös hautakoristeista,että kyseessä on tumma. Eikä kertaakaan punaisella laivalla Tukholmaan matkustaessa voi välttyä samettihameista ja jatsarisaappaista. Niitä on mennen tullen, ehkä onnistuvat käyttämään molempien maiden tuet hyväkseen. Mene ja tiedä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sen takia vähän uskomatonta, että naapurin rouva on todella normaalin saksalaisen keskiluokan ihmisen näköinen, ärrät kyllä tunnistaa ulkonäöstä aika hyvin, vaikka eivät täällä kansallispukuja käytäkään.

   Löschen