Freitag, 20. März 2015

Nettipimentoa ja auringonpimennystä

Vuorokauden nettipimennolla on hyvätkin puolensa. Kun ei ollut mitään parempaa tekemistä (=netissä surffailua), tuli kuntoiltua ja luettua paljon kirjoja ja silitin ison kasan pyykkiä ja leivoin illan salaattiannoksen lisukkeeksi pikasämpylöitä, joista tuli mielestäni niin hyviä, että haluan pistää reseptin muistiin.

Rahkasämpylät 6 kpl

200g rahkaa
1 muna
1 tl suolaa
250g sämpyläjauhoja, spelttijauhoja tms
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl haaleaa vettä

seesamin siemeniä koristeluun

Sekoita muna, rahka, suola ja vesi.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää jauhot rahkaseokseen.

Laita kahdella ruokalusikalla kuusi taikinamöykkyä leivinpaperin päälle.
Koristele sämpylät seesamin siemenillä.
Paista 25 min. uunissa +180C eli siis koko homma hoituu puolessa tunnissa.


Läppäri on jo netissä, PC ja aipäd pitää vielä yhdistää. Puhelinyhteys toimii myös ja nyt onneksi niin, että puhuessani yhden kerroksen puhelimessa muutkin puhelimet piippaa varattua. Syntymäpäiväni meinasin nimittäin menettää hermoni, kun puhuin jonkun kanssa ja kolme muuta aparaattia soi jatkuvasti. Ja tosi kiva juttu on, että puhelinvastaajan viestit tulevat myös sähköpostiin eli ne voi kuunnella sitten vaikka Uudessa-Seelannissa, jos joskus sinne vaikka sattuisi pääsemään.
Täällä on aivan ihmeellinen ilma, oikein smog eli tuskin tulemme näkemään auringonpimennystä. Optikkoliikkeistä oli muuten aurinkolasit myyty loppuun. Muistelin, että lapsena ollessa isä teki minulle filmistä jonkinlaiset lasit, että sain katsoa aurinkoon.
Usein mietin, että onko jotain suomalaista sanaa olemassa, nyt se sana oli pimento, tuli niin mieleen piment d'espelette. :-)

13 Kommentare:

 1. Näinhän se on, että netti kyllä kummasti varastaa aikaa kaikelta muulta tekemiseltä.
  Turussa on myös niin pilvistä, ettei auringonpimennys oikein näy, mutta jännä hämärä tuli yhtäkkiä. Eikä uskalla oikein katsella, kun ei ole sellaisia laseja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kerran viikossa saisi oikeastaan olla päivä ilman nettiä, mutta kun sitä tarvitsee ihan hyödyllisiiin asioihin kuten ratikan aikatauluihin jne.

   Löschen
 2. Herkullisennäköisiä sämpylöitä, pitääpä kokeilla.
  Meillä oli ihan pilvetön taivas, mutta ei tuo pimennys niin vaikuttava ollut kuin -99 Saksassa. Silloin menin levitämään pyykkiä ulos ja silloin tuli aavemaisen hämärää ja hiljaista, ei mustarastaatkaan enää laulaneet.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. sämpylät oli kyllä niin nopeat tehdä ja maku oli hyvä, näin ne yhdessä kokkiohjelmassa, jossa kilpailijoilla oli vain puoli tuntia aikaa laittaa ruokaa

   Löschen
 3. Olin pitämässä luentoa tuolloin aamupäivällä ja luokka oli pakko pimentää power pointin takia. Kun tulin, niin ulkona oli hämärää ja jotenkin kuolleen näköistä. Onneksi pian auringonpimennys oli täällä oli ja kaikki kuten ennenkin; katusoraa joka paikassa. Nyt lähden ostamaan kolmenlaista lihaa kauppahallista. Tiedä mitä löytyy... Sämpylöitä en aio kokeilla; vaan sen varmaan jo arvasit!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Siellä taivaalla taisi näkyä vaan kuun sirppi, varmaan oli i*la*is*it taas asialla.

   Löschen
 4. Tervetuloa ulos nettipimennosta!
  Sämpylöiden ohje menee muistiin. Kiva kun valmistuvat nopeasti. Täällä auringonpimennys muutti maailman kumman mystiseksi, outo valo ja hiljaisuus keskellä aurinkoista kirkasta päivää. Meilläkin oli lapsena tervattuja laseja ja myös filmejä, mutta nehän ovat nykypäivänä pannaan julistettuja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. PC on edelleen pimennossa, en ymmärrä, miten se kellarista yläkertaan menevä johto ei nyt sitten enää toimi, pitää kai alkaa vetämään uusia johtoja.
   Sämpylät on tosi nopea tehdä ja maistui vielä tänäänkin.

   Löschen
 5. No pianhan sieltä pimennosta selvittiinkin. Onnea! Sämpyläohje kirjoitettu muistiin. Aurinko paistoi Berliinissä, enkä lainkaan huomannut pimennystä. Taas kerran se meni ohi suun tai siis silmien.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meille tuli aurinko vasta puolelta päivin, ei tarvinnut aamun sauvakävelyllä pelätä silmiään.

   Löschen
 6. En ole koskaan tuollaisia leivinjauhesampyloita kokeillut. Tuleeko siita oikeesti sampyloita vai enemman kakun tyylisia?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kokeile, on todella helppo ja nopea tehdä. Ei se mitään kakkua meidän mielestä ollut, ihan sämpylästä menee. Saako sieltä rahkaa?

   Löschen
 7. Pojallamme tuuri kun hän töissä juuri tänä päivänä lähellä Färsaarta, vahinko kun pilvistä.

  AntwortenLöschen