Montag, 23. März 2015

Sunnuntain kokkailua

Sunnuntai-iltana oli taas ruokavieraita Allulassa.
Alkupalana tarjottiin punajuurisalaattia lohipalleroiden kanssa. Laitoin lautaselle ensin keitetyn punajuuren (ei etikka!) viipaleita ja vuonankaalia ja tein niille herkullisen kastikkeen granattiomenamehusta, omenaetikasta ja kasvisliemestä. Pilkoin tuoretta lohta pieniksi palasiksi, sekoitin joukkoon kuullotettua salottisipulia, sitruunamehua ja suolaa ja pippuria. Pyörittelin massasta palloja ja ne pankojauhossa ja käytin pallerot pikaisesti kuumassa rypsiöljyssä. Kun unohdan yleensä aina ottaa valokuvia valmiista aterioista, otin nyt jo valmistusvaiheessa.



Pääruokana oli merikrottia, joka "leivitettiin" parmesaanimunalla ja sen kanssa karhunlaukkapestosta tehtyä kastiketta. Tässä peston valmistusta blenderissä.


Lisukkeena oli myös tomaattiohrattoa ja se oli kuulkaas todella hyvää. Näin sen valmistuksen viime viikolla television kokkiohjelmassa ja kyllä kannatti kokeilla. Se tehdään kuten risotto eli sipuli kuullotetaan ja ohra ja lisätään valkoviiniä ja kanalientä ja vähän ennen valmistumista pieneksi leikattuja aurinkokuivattuja tomaatteja (öljysellaisia), tomaattipyrettä, voita ja parmesaania. Resepti lähti vieraiden mukaan eli tykkäsivät.



Jälkiruokana oli oikeastaan oikein tummasta suklaasta oliiviöljyn kanssa tehtyä suklaakakkua, johon ripoteltiin päälle sormisuolaa, mutta ei kukaan jaksanut enää syödä.

14 Kommentare:

  1. Laitas myös jostain parsasta ohje, sillä teillähän on alkanut se parsa-aika!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. http://www.ruokala.net/resepti/yrteilla-kuorrutetut-parsat-1

      Löschen
    2. Joo, mutta miten _teillä_ syödään?

      Löschen
    3. Usein ihan vaan keitettynä (al dente) ja sitten raastetaan parmesaania päälle ja se sulaa kivasti. Lauantaina söin ravintolassa hollantilaiskastikkeen kanssa, niin ne ravintoloissa useimmiten tarjoaa tai sitten voisulan kanssa.

      Löschen
  2. Merikrottia en ole syönytkään enää sitten tännemuuton. Ohratto on tuttua Venäjältä, mutta ei mistään ravintolasta vaan usein sitä meille on tarjottu jossain leirissä nuotiolla valmistettuna ja se on aina maistunut jopa säilykelihan kanssa. Kotona olen laittanut sitä vähän enemmän tuunattuna.
    Meillä on taas talvi n. 35 cm lunta ja pakkanenkin on kiristymässä.

    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Voi jestas, vielä lunta.

      Löschen
    2. Nythän on vielä maaliskuu, joten ihan normaali sää on vuodenaikaan nähden.

      Löschen
  3. Jos nuo television kokkiohjelmat ovat inspiroivia, niin ovat nämä sinunkin kokkauksesi. Ohrattoa olen kyllä tehnyt ja pestoa eri versioilla, joten karhunlaukkaakin voisi kokeilla. Ohrasta puheen ollen – sen käyttö taitaakin täällä lisääntyä sen jälkeen kun ensin Ruotsissa, sitten meilläkin lehdet kirjoittelivat riisistä löydetystä arsenikkipitoisuudesta. En nyt muista, mitkä muut jasniniriisin lisäksi olivat "kiellettyjen" listalla.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Enhän minä kaikkea itse tehnyt, kokki kakkonen oli tietenkin mukana kuten aina.

      Löschen
  4. Voisin vaikka tulla Allulaan syömään (ja ihastelemaan noita lautasia livenä - mun pitää varmaan tilata niitä netitse kotiin...).

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Voittehan te kotimatkalla poiketa, ensin Selb-nimiseen kaupunkiin Saksan ja Tsekin rajalla. Siellä on Rosenthalin outlet ja noita lautasia vaikka minkävärisiä. Ne on todella ihanat ja niin kevyet verrattuna kivitavaralautasiin. Ja Selbistä ajatte Kölniin syömään.

      Löschen
  5. Kyllä laitoit jälleen niin suussa sulavan näköistä ruokaa. Se todella inspiroi minutkin kokeilemaan noita sinun laittamia ruokia, kiitos ohjeista.

    AntwortenLöschen