Sonntag, 24. Mai 2015

Helluntain kukat ja kakut

Pioni on saksaksi Pfingstrose eli helluntairuusu ja se kukkii, vaikkakin meillä on jo useimmat kukat kuihtuneet. Oikeastaan päätin hävittää sen tänä vuonna ja ostaa tilalla eri värin, mutta annoin sen nyt kukkia ja sepä kukkikin niin, että ei moista ennen ole nähty ja selvisi sillä konstilla kuolemantuomiosta.Eilen illallalla olimme kylässä syömässä - mitäs muuta kuin - parsaa ja vein isäntäväelle kauniin maalaiskimpun, jossa oli valkoisia pioneja joukossa. Se oli luonnossa paaaljon kauniimpi kuin tuossa kuvassa.


Huomenna meillä on helluntaimaanantai ja yksi tyttöystävä tulee iltapäiväkahville. Paistoin piirakan, johon tulee päälle mantelinsekaista valkuaista raparperin kanssa. Reseptin olen saanut vuonna yksi ja kaksi entiseltä työtoverilta, jonka käsialan tunnistin tuosta reseptistä. On ilmeisesti maistunut aikanaan niin hyvälle, että olen pyytänyt reseptin, toivottavasti maistuu huomennakin.


Heleätä helluntaita! Pitääkin soitella yhdelle sinkkuystävälle ja kysellä, miten eiliset sokkotreffit meni eli löytyikö heila helluntaiksi eli koko kesäksi.

Kommentare:

 1. Nättejä kukkia.
  Me olemme syöneet parsaa ties kuinka monta kertaa viikossa. Viikon päästä se varmaan loppuu - nyt kun on saanut ihan tuoretta, niin en varmaankaan kotona kelpuuta matkustanutta markettiparsaa. Jos sattuu suomalaista saamaan, niin pitää tietenkin ostaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On siinä tosiaan varmaan eroja tuoreen ja vähemmän tuoreen kanssa. Tuore parsa pitää sellaista narisevaa ääntä, kun niitä tankoja hankaa toisiinsa.

   Löschen
 2. Hyvä pioni, kun uhmasit! Onhan se niin kaunis.
  Tänään juuri mietittiin, mistä tuo sanonta tulikaan. Kun en muistanut, etsin ja löysin vastauksen: Helluntai oli entisajan nuorisolle iloinen juhla, johon kuului laulua ja tanssia. Helluntaina pidettiin pyhää ja tytösteltiin ja pojasteltiin. Kesäaikaan heilastelusta tuli helpompaa, kun nuoret muuttivat aittoihin asumaan. Helluntaina löydetystä kesäheilasta tuli usein syksyllä aviopuoliso.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olin jotenkin siihen väriin kyllästynyt, mutta nyt se näytti kyllä komealta.
   Ai siitä se heilajuttu tulee, en tiennytkään, muistui vaan se sanonta mieleen.

   Löschen
 3. Saksassa osataan tehdä niin kauniita kukkakimppuja ja ne ojennetaan emännälle ilman papereita tai folioita. Minullakin alkaa raparperi olla niin pitkällä, että voin tällä viikolla leipoa piirakan. Pionitkin kasvavat kovaa vauhtia.

  Einan schönen Pfingstsonntag

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä ne täällä kauniita kimppuja osaa, mun mielestä esim. ranskalaisten kimput on vähän mauttomia.

   Löschen
 4. Voih! Helsingissä olen saanut melkein joka vuosi äitienpäiväksi raparperipiirakkaa omista raparpereistä. Tänä vuonnakin toistui tuo traditio. Tytär alkaa juuri keittämään elämänsä ensimmäistä raparperikiisseliä yksinään. Odottelen vanijakiisselin kanssa valmiina. Viikonloppu on mennyt pihahommissa ja jäi vielä keinu ja pihakalusteet osin pesemättä. Kauniita pioneja. HK

  AntwortenLöschen
 5. Noin ihania kukkakimppuja ei kyllä täältä saa. Piirakka näyttää todella herkulliselta. HK

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Maistoin pienen palan, ei se nyt niin ihmeellistä ollut.

   Löschen
 6. Minä istutin pihaan monta pionia. Toivottavasti oli kannattavaa:). Ja heila on onneksi ollut jo monta helluntaita ja yhtä monta kesää<3.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pioneja on niin eriväirisiä ja kauniitakin värejä, mutta olkoon nyt tuo, kun niin viihtyy.

   Löschen
 7. Ei ole pioneita, mutta tulppaanit, lemmikit ja kirsikkapuu kukkivat nyt. Kaunista täälläkin!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä ei ne taas enää kuki, kirsikkapuussa on paljon raakileita.

   Löschen
 8. Hienoja kukkia. Meillä siellä Suomessa on yksi pioni, jonka äiti sai aina kukkimaan. Kuinkahan saisin sen uudestaan kukoitamaan? Se on samaa väriä kuin nuo sinunkin pionisi. - On hieno, että Clarissa ottaa heti selvää asioista. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, mistä tuo helluntaitoivotus on peräisin. Nyt siis viisampana toivotan tänä helluntaimaanantaina heleätä helluntaita!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Löysin vanhoja digitalisoituja dioja läpikäydessäni kuvan isästä aivan valtavan ison pionin vieressä.
   Clarissa oli edellisessä elämässään varmaan Sherlock Holmes ja löytää aivan kaiken.

   Löschen
  2. Ettekö te sitten ole ollenkaan uteliaita = tiedonhaluisia ? Ehkä sain tartunnan lapsista, kun työskentelin monia vuosia heidän parissaan. Onneksi en sentään yläasteella, siellähän kuulee aika herkästi "en mä tiedä" ja "sama se" :-))

   Löschen
 9. Voi kun sulla on upeat pionit. Mulla istutettiin viime vuonna ja nyt ovat ensimmaiset nuput tulossa. :) Odotan innolla kukkia omaan penkkiin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pioni on nyt kukkinut ihan hullun lailla. Kaksi kertaa olen saanut tehtyä oikein ison kimpun maljakkoon ja kukkia on aina vaan tullut lisää.

   Löschen