Freitag, 15. Mai 2015

Toivoton torstai

Eikös torstain pitäisi olla toivoa täynnä, mutta eilinen torstaipäivä oli kaikkea muuta kuin sitä. Ystäväni Ginan suolisto on lakannut toimimasta, mikä tarkoittaa sitä, että hänelle jouduttiin laittamaan syöttöletku ja letku, jonka kautta mahasta poistuu liika happo. Kotisairaanhoitaja tulee kaksi kertaa päivässä tekemään hoitotoimenpiteitä. Suun kautta saa syödä ja juoda mitä haluaa ja tänään hän söi hyvällä ruokahalulla hänelle viemääni vadelmatäytekakkua, teki niin hyvää katsella, miten se maistui hänelle ja hän otti jopa toisen palan lisää. Hän on laihtunut kamalasti ja menettää edelleen painoa. Iho on harmaa ja hän on todella väsynyt. Todella kurja tilanne ja ajankohta on todella huono, sillä me olemme parin viikon päästä lähdössä viikon pyörälomalle Ranskaan ja mukaan on ollut lähdössä myös Ginan mies J ja on ollut Ginalle tärkeä asia, että hänen miehensä voisi pitää lomaviikon. Nyt on kaikki epävarmaa , emme tiedä, voiko tilanne pysyä sellaisena, että J voi lähteä mukaan jo kauan sitten maksetulle matkalle. Ginalla on neljä lasta ja sisar auttamassa ja huolehtimassa, mutta mitä jos tilanne muuttuukin vielä kriittisemmäksi. J aikoo päättää asian vasta pari päivää ennen matkan alkamista.
(Kerronko taas, mitä se ihminen sanoi, joka sanoi mulle aikanaan, että ei kai hänen tyttärensä ole pakko vastata mun kirjeisiin. Nyt hän sanoi, että ei Ginan tarvitse valittaa, hänellähän on ollut niin pitkä aika totuttautua tilanteeseen. Menin taas sanattomaksi. Emotion on vieras sana joillekin ihmisille.)

Palliatiivinen hoito näyttää olevan täällä Saksassa(kin) hyvin organisoitu. Potilaan ei tarvitse itse huolehtia yhtään mistään. Sama yhdistys hoitaa lääkärien reseptien hankkimisen ja antaa ne apteekille, joka toimittaa lääkkeet potilaalle kotiin ja palliatiiviyhdistyksen kotisairaanhoito hoitaa kaiken muun.

Laitoin tänään isän ottamia valokuvia kotipaikkakuntani FB-ryhmän sivulle ja törmäsin siellä keskusteluun paikallisesta muusikosta ja aloin etsiä hänen sävellyksiään ja sanoituksiaan ja sieltä löytyi tämä laulu, jonka teksti sai minut nyt kyllä vollottamaan.
Päivän ainoa positiivinen asia olivat oman pihan kukat maljakossa.


17 Kommentare:

 1. Voi ei: Ginan tilanne, J:n lomamatka ja tuollainen empatian puute. Kotikylässäsi on muusikoita. Istuin ohikulkumatkalla junassa siellä viime viikolla. Ajattelin sinua ja kuuntelin junan seisoessa asemalla Berliinin matkalaukku -laulua, josta laitoit linkin. Ihanat kukat, meillä kukkii vasta valkovuokko ja kevätkaihonkukka. Kauniita toki nekin. HK

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On sieltä kuule paljonkin kuuluisuuksia kotoisin. :-)

   Löschen
  2. Tiedänhän sen toki.

   Löschen
 2. Huh miten rankkaa teillä nyt siellä on. Voimia ystävän rinnalla olemiseen ja toivotaan, että kaikki pääsette matkalle, myös ystävän mies.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. J on kyllä hänkin vaihtelun tarpeessa, nukkuu huonosti jne, säälittää.

   Löschen
 3. Ei kai tässä voi kuin toivoa voimia sekä Ginalle että myös läheisilleen. Tosi raskaita aikoja joudutte kaikki käymään läpi. Vaikeaahan tuossa on kaiken muun lisäksi myös tuo, ettei voi ennustaa tai suunnitella oikein yhtään mitään. Ginalle on varmasti tärkeintä, että olette läsnä <3

  Sanattomaksi veti minutkin tuo tunteeton möläytys. Jos kaikelta järkytykseltään kykenisi, voisi varmaan esittää vastakysymyksen että siis jos sinä saisit nyt tietää kuolevasi vaikkapa kahden vuoden päästä, ei se varmaan hetkauttaisi, koska olisihan siihen aikaa valmistautua? Äh, tuollaiset kommentit ja ihmiset on varmaan ihan parasta jättää omaan arvoonsa ja unohtaa. Henkilö ei kyllä varmasti ihan miettinyt loppuun asti mitä sanoi, ei tuota voi muuten selittää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei kyllä yhtään voi tietää, miten kauan kestää. Yksi toinen tuttu oli puoli vuotta letkuravinnolla, hän ei voinut syödä eikä juoda mitään.

   Löschen
 4. Voi, miten ikäviä kuulumisia. Voimia sinulle. Olet kyllä ihana ystävä. Siitä olen iloinen, että hoito on hyvää ja että ystäväsi voi vielä nauttia kakusta - ainakin siinä määrin kuin sairauden loppuvaiheessa on mahdollista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ginalla on onneksi aivan ihanat lapset, minä olen vain sivuroolissa, vaikka toisaalta hän silloin viisi vuotta sitten diagnoosin saatuaan soitti ekana mulle eikä miehelle ja lapsille.

   Löschen
 5. Allu, Ginan miehen paikka on nyt vaimonsa vierellä, eikä missään teidän kassan pyöräilemässä. Teille tulee uusia matkoja vaikka kaksi kertaa kuukaudessa, mutta Ginan matkat on tehty.

  Vietin koko päivän ystäväni kanssa, jonka isä kuoli edellispäivänä. Kuolema on viimeiset hyvästit. Olen hyvin väsynyt...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinä et tunne Ginaa, hän vaatii taatusti miestään lähtemään. Minä en osaa päättää heidän puolesta, vaikka tiedän, että itse varmaan jäisin kotiin.

   Löschen
  2. Gina on sitten enkeli maanpäällä...P. jonka miehen kirjoja on esitelty myös bloigssani, istui kolme kuukautta pitäen miestään kädestä, sairaalassa. Nyt sain pitkän viestin, jossa hän kertoi, miten hyvä oli olla, kun sai silittää poskea, kuiskata rakastavansa, antaa viimeinen suudelma, kun oli pättetty (J:lla oli hoitotahto), he kahdestaan, että nesteytyts lopetetaan, mutta tiesivät, että kulkevat loppuun asti yhdessä. Minusta jättää puolisonsa tuolla hetkellä ja lähteä jonnekin, mistä ei voi heti edes palata, on vain niin uskomatonta, että en sanotuksi saa. P. on nyt ihan musertunut. Haahuilee suuressa talossa yksin, eikä psyty mihinkään. Vielä. Toinen ystävä suree isäänsä ja mielialat kulkevat vuoristorataa...Hesari täyttyy kuolinilmoituksista kuten tavallisestikin kesän alussa. Oma pappanikin sanoi ennen kuolemaansa, että 'kesää en enää jaksa.' Siinä on vanhuksille, jotka ovat vuodepotilaina, jotain niin ylivoimaisen raskasta. M:n isäkin piti mäkillä vielä kaksi suvea sitten tuottoisaa hyötypuutarhaa, kaikki kasvatti itse. Viime kesän sitten suri katsellen hoitolaitoksen kattoa. Toisaalta hyvä, että ei tarvinnut enää tätä kesää, mutta silti perheen ikävä on iso.

   Niin moni ajattelee nykyään vain itseään..paitsi sitten ehkä ei Gina.

   Löschen
 6. Ginalle voimia ja tietty myös perheelle ja ystäville kuten sinulle. Henkilö, joka tuumasi, että ei pidä Ginan valittaa, saisi saada turpaansa. Anteeksi rumasti sanottu, mutten muuta voi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vahinko, että menen itse ihan sanattomaksi enkä osaa antaa kunnon vastausta.

   Löschen
 7. On tuntematon meille elon retki, ei tiedä mitä huomispäivä tuo.....Voimia sinne kaikille!

  AntwortenLöschen
 8. Laitan vielä tämän saksalaisen sananlaskun, joka auttoi minua silloin kun M. oli palleatiivisessa hoidossa Hampurissa - ja se hoito oli hienoa: "Freunde sind wie Sterne. Du kannst sie nicht immer sehen, aber du weißt, sie sind immer für dich da!" Ja M:n saksalainen mies hoiti häntä koko ajan kotona, vaikka hänellä oli näyttelijänä todella epäsäännölliset työajat.

  Terveisiä G.lle. Jaksamista hänelle, perheelle ja teille! :) Du weiss warum ich diese geschreiben habe...

  AntwortenLöschen