Donnerstag, 1. Oktober 2015

Torstain touhut

Mahtava syyskuun sää jatkuu näköjään lokakuussakin ja lähdimme tänään pyörällä keskikaupungille. Päämääränä oli Wallraff-Richartz-taidemuseo ja siellä unohduksiin joutuneen hollantilaisen maalarin, Godefridus Schalckenin näyttely. Täytyy tunnistaa, että en ole itsekään koskaan ennen kuullut hänen nimeään.
Tauluista jäi parhaiten mieleen tämä. Se esittää lääkärissä käyntiä, jossa tutkitaan, onko nuorempi nainen raskaana. Lääkärillä on kädessään virtsapullo, jota hän katsoo tarkkaan ja näkee siinä vauvan. Jos kuvan suurentaa, vauva näkyy aika selvästi.kuva_ Wikipedia
EDIT: tässä linkki kuvaan ja siitä voi suurentaa sen ja nähdä vauvelin
https://de.wikipedia.org/wiki/Godefridus_Schalcken#/media/File:Die_%C3%A4rztliche_Konsultation_Den_Haag_Mauritshuis.tif

Nyt on sitten yksi sivistysaukko taas suljettu, kun tunnetaan Schalcken. Huomasin juuri Wikipediasta, että tämä taulu on Mauritshuisin museossa Den Haagissa, mutta olin siellä ilmeisesti niin Vermeerin Tytön ja helmikorvakorun lumoissa, että kaikki muu jäi rekisteröimättä.

Matkalla museoon koukattiin Melatenin hautausmaan kautta. Nimi johtuu ranskan sanasta malade eli sairas, paikka oli 1100-1200-luvulla kaupungin ulkopuolella ja sinne vietiin sairaat. Melaten on Kölnin Hietaniemi, sinne haudataan kaikki kaupungin vaikuttajat ja on siellä myös Allumiehen isän äidin vanhemmat. Appiukko vei Allumiestä lapsena usein hautausmaalle ja poikaparka pelkäsi kovasti tätä hautaa ja sen viikatemiestä.


Nykyään on mahdollisuus ryhtyä vanhojen hautojen kummiksi ja kustantaa niiden kunnossapitoa ja niin saa luvan tulla itse haudatuksi siihen hautaan. Tämäkin hauta on saanut kummit ja me kyllä vähän ihmeteltiin, että sinne on nyt haudattu pikkupoika.


Yksi jännimmistä haudoista Melatenilla on mielestäni tämä hauta. Siihen on haudattu kristittyjä, juutalaisia ja muslimeja, kaikki sulassa sovussa, mikä harvinaisuus.


Meillä ei ole vielä ruskaa, mutta kaunista on pelkkä vihreäkin ja kyllä tuossa kanavan varrella kelpaa pyöräillä.


Kommentare:

 1. Ihana tuo viimeinen kuva, taianomainen!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se tosiaan niin kaunista, että piti kiljua edessä ajavalle Allumiehelle, että pysähtyy odottamaan kun halusin siitä valokuvan.

   Löschen
 2. Olen nähnyt - tietääkseni - tuon taulun Haagissa, mutta ei todellakaan ole jäänyt mieleen. Ehkä mieki tuijotin vain sitä Tyttöjä ja helmikorvakorua ja muita vähän mielenkiintoisempia töitä.
  Toivottavasti hyvät ilmat jatkuvat siellä koko lokakuun! Tänne on luvattu huomiseksi myrskyä, mutta minä olen sisätiloissa, illalla menossa karonkkaan. Sitten kirjamessuille.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei me oltais sitä vauvaa huomattu, jos ei olisi ollut sepustusta. Mielestäni aika mielenkiintoinen teema, nainen ei siis haluais olla raskaana, mutta on ja mietin, mitä se vanhempi nainen siinä vasemmalla tykkää asiasta ja toisaalta mitä sen pojan sormet sanoo. Ja mielenkiintoinen sekin, mitä lääkäri näkee virtsasta.

   Löschen
 3. Hih,vauva virtssapullossa;D Mielenkiitoisia kohteita taas teillä:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, aika jännä kuvaus raskaustestistä 1600-luvulla.

   Löschen
 4. Kyllä minuakin pelottaisi tuo viikatemies, jos se yön pimeydessä yllättäisi nurkan takaa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me ihmeteltiin, miten valitsivat lapselle tuon haudan.

   Löschen
 5. Viikatemies on kyllä aika julma. Ja niinhän se kuolema useimmiten on. Vaikka joillekin se on lempeä.

  AntwortenLöschen
 6. Upeita kuvia. Tuota hautaa minäkin olisin lapsena pelännyt, mutta se on jännä, miten aikuiset ei edes huomaa sellaisia asioita, jotka lapsesta saattavat olla tosi pelottavia.

  AntwortenLöschen
 7. Oli tosiaan jännä tutkia henkilöitä tuossa taulussa, heidän ilmeitään ja juuri tuon pojan käsiä - mitähän tahtoi ilmaista? Koukkaus hautausmaalle kannatti, myös sieltä löytyi kaikenlaista mielenkiintoista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vasemmalla on kuitenkin ilmeisesti tyttären isä eikä nainen kuten siellä mielestäni luki taulun vieressä olevassa selostuksessa ja pikkuveli ilmeisesti sanoo, että bingo ja virnistelee.

   Löschen
 8. Taitaa olla au-lapsi tulossa, isän ilmeestä päätellen, ja pikkuveli selvästi sanoo eleillään ähäkutti. Hyvä ilme on lääkärilläkin :)
  Mielenkiintoinen hautausmaa, viikatemiestä kyllä säikähtäisi aikuinenkin hämärässä. Hautakummeista en ole koskaan kuullutkaan, onkohan sellainen Suomessa mahdollista..
  Ja juu, kyllä kelpaa pyöräillä noissa maisemissa ja tuossa säässä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kotikaupunkini FB-ryhmässä näyttävät kuvia ikivanhoista arvokkaista haudoista, jotka rapistuu, kun kukaan ei tee mitään.

   Löschen
 9. No siellähän se pullossa vauva näytti olevan :) Tuota hautapaikkaa kyllä pelkää aikuinenkin - ainakin pimeällä liikkuessa.. Teillä on vielä kauniin vihreää. Niin on täälläkin, mutta joissakin puissa alkaa olla jo ruskan väriä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On aika kesäistä vielä, ihmeteltiin, kun jo aamulla oli ihmeen lämmintä.

   Löschen