Samstag, 3. Oktober 2015

Yhdistynyt Saksa 25v

Tänään täällä juhlitaan Saksan yhdistymisen 25v päivää ja jopa googledoodle muistaa sen.


Juhlapäivä sai kauniin sään, luvassa jopa +22C, kelpaa meille hyvin. Paljon on virrannut Reinissä vettä tuon 25 vuoden aikana, mutta silti saatetaan vielä puhui wessistä (länsisaksalainen) ja ossista (itäsaksalainen). Juuri radiossa joku nainen kysyi, miksi edelleen puhutaan _uusista_ osavaltiosta, eiväthän nuo 25 vuotiaat enää niin kovin uusia ole.

Lempirunoilijani Bertolt Brecht kirjoitti  tekstin Kinderhymne, jonka sävelsi Hanns Eisler.  Saksan yhtymisen jälkeen tätä laulua ehdotettiin kansallislauluksi, mutta yritys ei valitettavasti onnistunut.

Anmut sparet nicht noch Mühe
Leidenschaft nicht noch Verstand
Daß ein gutes Deutschland blühe
Wie ein andres gutes Land

Daß die Völker nicht erbleichen
Wie vor einer Räuberin
Sondern ihre Hände reichen
Uns wie andern Völkern hin.

Und nicht über und nicht unter
Andern Völkern wolln wir sein
Von der See bis zu den Alpen
Von der Oder bis zum Rhein.

Und weil wir dies Land verbessern
Lieben und beschirmen wir's
Und das liebste mag's uns scheinen
So wie andern Völkern ihrs.


16 Kommentare:

 1. Paljon on muuttunut. Mustan kuinka kaksi vuotta yhdistymisen jälkeen ajoimme laivalta Berliiniin ja millainen kaupunki silloin oli. Jopa yövyimme itäpuolella jossain maaseudulla...terveisin Vuosaaren satamasta ja suunta kohti Saksaa. Aurinkoinen Itämeri odottaa...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se vähän erilaista siellä idässä enkä olisi välttämättä halunnut asua silloin yli 25v sitten Berliinissä.

   Löschen
 2. Taitavat nuo 25 vuotta olla liian lyhyt aika täydelliseen tasa-arvoon, juuri kuulin, että itäosissa ovat palkat huonompia kuin läntisissä ja sitten tuo ossit ja wessit-ajattelu, josta en pidä ollenkaan, mutta kiitos yhdentymisen saan taas pitää yhteyttä ystävääni, joka jo oli kadonnut välillä ties minne. DDR:n aikainen Berliini ympäristöineen oli kyllä surullista nähtävää!
  Brecht on aina Brecht!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Varmaan vielä yksi sukupolvi odotettava ennenkuin asiat on valmiit.

   Löschen
 3. Tämän päivän Hämeen Sanomissa oli pitkä juttu Saksojen yhdistymisestä ja siitä kuinka muurin jäänteet pysyvät varsinkin vanhempien ihmisten korvien välissä. Lehden mukaan palkkaerot ovat vuosien myötä pienentyneet.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On siellä epäoikeudenmukaisia palkkaeroja. Toisaalta esim. meidän tuttu länteen muuttanut ossi saa nyt samaa eläkettä kuin vastaavat insinöörit täällä lännessä, vaikka wessit on maksaneet yli 20v pitempään eläkemaksuja, sinä aikana ossit ei maksaneet mitään. Ja mulla olisi varmaan yksiö Helsingissä, jos en olisi maksanut maltaita Saksan yhdistymisen takia, mutta se on ihan o.k., en valita enkä valita nytkään pakolaisasioissa, joissa muuten nimenomaan monet ossit eivät muista omaa kohtaloaan.

   Löschen
 4. Onnea vaan:) Ja nuo asteet saisi olla täälläkin mutta säätiedotus on nyt vihdoinkin luvannut vähän viilenevää säätä täälläkin:)

  AntwortenLöschen
 5. Neljännes vuosisata...Yhdistymistä juhlittiin Brandenburger Tor´illa, mutta tosiasiahan on että muuri edelleen on vanhempien ihmisten mielessä. Ne jotka ovat syntyneet yhdistymisen jälkeen, niille koko muuri on jo historiaa.Palkkaerot ovat edelleen olemassa ja työttömyyskin vaivaa itäpuolta enemmän kuin länsipuolta. Niinhän se taitaa olla, että tällaiset muutokset kestävät ainakin yhden sukupolven ajan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Te näette siellä enemmän, kun olette paikan päällä, meillä ei taida kummallakaan ole koskaan ollut itäsaksalaisia työkavereita tai tunnettu muuten tänne idästä muuttaneita.

   Löschen
 6. Kippis sinne juhlan kunniaksi! Berliinin reissulla pari vuotta sitten muuri ja Saksojen yhdistymiseen liittyvät muistot olivat minulle sen reissun vaikuttavinta antia...vanhojen Trabanttien ohella ;)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hih, Trabant, meidän itäberliiniläinen kaveri sanoi, että Trabantin takapenkiltä ulos noustessa tulee aina mieleen synnytyskanava.

   Löschen
 7. Onnittelut! Mieheni kanssa on usein juteltu skotlantilaisesta profeetasta, joka sai profetian Berliinin muurin murtumisesta parikymmentä vuotta ennen Berliinin vapautumista. Ihmeellinen rukousvastaus. :-) Heljä

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ikinä maailmassa en olisi uskonut, että se muuri kaatuu.

   Löschen
 8. Olin juhlimassa maisterin papereita (päivätty muurin murtumisen päivälle) samana päivänä kun muuri murtui. Seuraavana päivänä vain naurekeltiin, että jossain tehtiin maailman historiaa ja me vain juhlimme. Oltais varmaan juotu pari lasia skumppaa muurin kaatumisellekin jos olisi tiedetty.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun kaveri oli sinä päivänä Berliinissä, mutta ei tajunnut, mitä historiaa siellä taustalla tapahtui.

   Löschen