Freitag, 1. April 2016

Erilaiset maailmat

Teimme Burgundissa retken Le Creusot-nimiseen vanhaan pienehköön teollisuuskaupunkiin, joka on pääasiassa ollut tunnettu metalliteollisuudesta. Luulin ennen, että sieltä tulee Le Creuset-padat, mutta se oli erehdys, yksi kirjain on eri.  Saavuimme kaupunkiin aamupäivällä ja huomasimme iloksemme, että siellä oli toripäivä ja suuntasimme heti torille, mutta se oli pettymys verrattuna niin moneen muuhun kivaan ranskalaiseen toriin, pääasiassa "maghrebbelaisia" myyjiä myymässä halalbroilereita ja kaikenlaista tusinatavaraa ja asiakkaatkin vähän sitä sun tätä ja lähdimmekin heti pois, mutta eipä tarvinnut kävellä kuin muutama sata metriä ja siellä avautui aivan toisenlainen maailma.
Le Creusot'ssa oli aikanaan kuningatar Marie Antoinetten (1755-1793) kristallitehdas ja myöhemmin tehtailija Eugene Schneider perusti sinne imperiuminsa ja nurkan takaa löysimmekin sitten vaikka mitä, ison puiston ja kauniit näköalat.
Alueella oli kaksi tuollaista isoa kartiomaista rakennusta ja kävi ilmi, että niissä on ollut aikanaan Marie Antoinetten lasitehtaan sulatusuunit. Tykit symbolisoivat ilmeisesti kaupungin metalliteollisuutta.


Luimme matkaoppaasta, että toisen rakennuksen sisällä olisi pieni teatteri, mutta museo oli kiinni ja aukesi vasta kolme tuntia myöhemmin. Onneksi ystävämme M puhuu sujuvaa ranskaa ja osaa käsitellä ihmisiä oikein ja hän sai kuin sainkin ylipuhuttua jonkun vahtimestarin antamaan meille avaimet ja pääsimme rakennuksen sisään katsomaan teatteria ja sieltähän tuli esiin koko matkamme highlight, aivan uskomattoman upea pieni vanha teatteri, joka ei ilmeisesti ole enää käytössä.


Katto oli trompe-l'oeil, ihan kupolin näköinen.


Oli siinä ihmettelemistä. Allumies meni tietenkin heti näyttämölle esittämään Friends, romans, countrymen, lend me your ears, mutta sitten löytyi jostain nurkasta esitelehtinen, jossa kerrottiin teatterista ja hän vaihtoi Shakespearen tekstin siihen.
Tässä pienessä teatterissa teollisuuspohatta Schneiderin perhe otti vuosien mittaan vastaan kuninkaita, kuningattaria, presidenttejä, sulttaaneita ja ties mitä tärkeitä ihmisiä ja hienot puitteet olivat, ei voi muuta sanoa. Minä luulin, että siellä on vanhassa sulatusuunissa jokunen penkki ja pieni näyttämö, mutta sieltähän tulikin esiin pikku-Versailles. Ja ajatella, museon mies päästi meidät sinne sisään.

Kommentare:

 1. EI paha sanois turkulainenkin tuota teatteria!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ai turkulaiset puhuu noin, vähän niinkuin Baijerissa, nekin sanoo nicht schlecht eikä missään tapauksessa sano gut, vaikka sitä tarkoittaisivatkin.

   Löschen
 2. Mikä löytö, söpö pieni ja niin upea teatteri! Olisit nyt kuitenkin ottanut/laittanut kuvan siitä toristakin. Tulin niin uteliaaksi niistä vähän sitä sun tätä asiakkaista, ihan tässä lähti mielikuvitus liikkeelle:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En ottanut yhtään kuvaa torista, vaikka kamera oli kädessä.

   Löschen
 3. Maghrebien toreja on myös Lyonissa, kai vähän jokaisessa Ranskan kaupungissa. Pääasiassa ovat ruokatoreja, juuri kanaa, juureksia, vihanneksia, leipää. Hallin lähellä on juuri tällainen. Toisilla toreilla on erityisesti vaatteita, jalkineita ja keittiötarvikkeita. Asiakkaat ovat sitten suurimmaksi osaksi myös maghrebeja, varsinkin tuolla ruokatorilla koska lähellä on pari erityisesti heidän asuttamaa korttelia, mikä on ihan oma maailmansa. Asiakkaiksi ei kai lasketa viime aikoina toreille ja kaduille ilmestyneitä sotilaita konepistooleineen. Synnyttääköhän ne enemmän pelkoa ja epävarmuutta vai turvallisuudentunnetta - tiedä häntä.
  Sitten on torit Saonen ja Rhonen rannoilla missä väki istuskelee rantaravintolassa sunnuntaisin aamupäivällä yleensä valkoviinilasi käden ulottuvilla. On ne erilaisia maailmoita samassa kaupungissa.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kun on nähnyt niin hienoja ranskalaisia toreja ( esim. Carpentras), odottaa niitä muuallakin, vaikka se on tietenkin väärin, ei saa verrata omenoita päärynöihin kuten saksalaiset sanoo.

   Löschen
 4. Todella mielenkiintoinen paikka! Olisin minä varmaan kuvan siitä toristakin ottanut, ihan noin vain malliksi.

  AntwortenLöschen