Donnerstag, 3. August 2017

Pitopalvelua Baijerissa

Ystäväni oli pyytänyt meitä auttamaan heidän puutarhakutsuillansa Baijerissa ja niinpä me viime keskiviikkona hyppäsimme autoon ja ajelimme kohti Baijeria. Noin 100km ennen perillepääsyä alkoi satamaan ja sitä vettä tuli sitten kaatamalla myös torstaina ja perjantaina ja kauhuissamme tutkimme säätiedotuksia ja mietimme, miten ne 40 ihmistä saadaan mahtumaan sisälle, jos sade jatkuu. Lauantaiaamuna oli koko piha vielä märkä, mutta aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja helpotuksen huokaus pääsi isäntäväeltä.


Isäntä lähetettiin pellolle poimimaan auringonkukkia, joita emäntä sitten laittoi vaikka missä muodossa näytille. Sakset pöydällä ovat etanoita varten, joita piha oli täynnä. Iik, onneksi meillä ei ole juuri etanoita.Torstaina kävimme tukkuliikkeessä suurostoksilla ja koko perjantai meni ruokien valmisteluun. Baijerissa kun oltiin, niin vieraille pitää tarjota tuhtia ruokaa ja pöydällä oli kamalia määriä erilaisia makkararoita, sylttyä, ns. Leberkäse ja vaikka mitä meille vähän vieraampia ruokia. Itse olin päättänyt tehdä lohikakun, chorizopiirakan, Jaelin/Ottolenghin herkullista bataattisalaattia ja Brita-kakun. Vähän aloin jossain vaiheessa epäilemään, syövätkö ihmiset, jotka tunkevat kilokaupalla rasvaisia makkaroita vatsaansa, minun valmistamaani ruokaa, mutta turhaan pelkäsin ja ruoka maistui heille ja reseptit lähtivät kiertoon, helpotus!Alppimaisemissa asuvien pöytään kuuluu myös aina Brezn eli suomeksi pretzel ja ne maistuivat myös 2v Romylle, pitojen baijerilaisasuiselle nuorimmaiselle.Emäntä halusi välttämättä tarjota jälkiruokaa pienistä astioista ja Allumies-raukka pantiin hommiin tekemään mascarponesta, amarettineista ja vadelmista jälkiruokaa 40 pieneen lasiastiaan. Hän yritti ylipuhua emäntää, että laittaisi vain yhden ison astian, mutta ei onnistunut. Jälkikäteen emäntä kyllä myönsi, että oli aika hullua investoida niin paljon aikaa noihin pieniin annoksiin. Tässä vain osa jälkkäristä.Ystävillämme on Saksan oloissa valtavan iso tontti ja pöytiä löytyi monesta nurkasta.Itse en juuri ehtinyt seurustelmaan vieraiden kanssa, kun keittiössä riitti hommia. Tiskikone pyöri koko ajan, kun tiskattavana oli kuohuviinilaseja, viinilaseja, olutlaseja, vesilaseja, lautasia, aterimet (miten siitä muodostetaan partitiivi?), kulhoja jne jne jne.

Sunnuntaina otimme sitten kaiken iisisti ja nautimme helteisestä kesäpäivästä läheisen Ammerseen-järven rannalla.


Ystävämme asuvat paikassa, jonne muut ihmiset menevät lomalle ja heillä on muutaman minuutin matkan päässä kolme järveä, jossa voi uida.
Ammerseehen pääsee uimaan myös pyörätuolipotilaat, heitä varten on tehty tällainen "laituri".


Vähän kehno kännykuva, mutta tämä oli näkymä meidän makuuhuoneestamme, taustalla siis Alpit.


10 Kommentare:

 1. Onpa kivan näköinen paikka ystävillänne. Ja nätisti laitettu nuo auringonkukat pikku maljakoihin. Tännekin voisi lähettää sitä sadetta, mutta ei toivoa sellaisesta ennen lokakuuta tai marraskuuta..
  Tuo bataattisalaatti onkin ihanaa;kesällä kun on nektariineja sitä tulee tehtyä aina välillä:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kaikki sanoo, että nektariinit on siinä parempia kuin viikunat.

   Löschen
  2. Viikunat ovat hyviä mutta nektariinit vieläkin parempia:)

   Löschen
 2. Kaikki kiire vaihtui sitten sunnuntaipäivän rauhallisiin tunnelmiin, mikä sen parempaa. Kiva auringonkukkaidea tosiaan, pitääpä matkia.

  AntwortenLöschen
 3. Baijerilainen ruoka oli tosiaan tuhtia ja muutenkin aika konstailematonta. Ja ihan maistuvaa.
  Aikas näppärä sun Allumies!
  P.S. sanoisin, että aterimia, mutta voin olla väärässäkin. Kirjoitettuna näyttää kyllä tosi kummalta ;)

  AntwortenLöschen
 4. Sinun olisi pitänyt olla meidän juhlissa 15.7., niissä oli vähän enemmän porukkaa. :)
  Huh tuota Leberkäseä, jota on tullut syötyä paljon Tirolissa.
  Yksi kysymys: mitenkä tuollaisiin puutarhajuhliin pukeudutaan? Onko se kutsussa vai riippuuko se isäntäväestä?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei ollut mitään dress codia, mulla oli Sjödenin kesämekko ja Allumies oli paitasillaan.

   Löschen