Montag, 28. August 2017

Rikollisista

Maastrichtin viikonloppuna porukassa oli mukana Münchenin rikospoliisista ylikommissarionainen, joka - varmaan ammattinsakin takia - näkee joka nurkalla rikollisen. Kun ensimmäisenä iltana lähdimme läheiseen ravintolaan syömään, hänellä oli olallaan Niken jumppakassi. Vähän ihmettelin sitä, mutta keksin itsekseni ratkaisuksi, että hän tuli varmaan suoraan hotellin Spa-osastolta. Myöhemmin sitten kysyimme, mitä hän kuljettaa mukanaan ja hän vastasi, että "kaikkea, mitä hän ei jätä hotelliin tai edes hotellihuoneen kassakaappiin". Seuraavana päivänä kaupungilla kahvilassa vaihdoimme kesken kaiken pöytää, kun alussa ei löytynyt kymmenelle hengelle pöytää ja kun saimme laskun, se oli täysin väärä lasku. Me joimme vain kahvia tms. ja laskussa oli monta ruoka-annosta. Komissariomme (K) oli sitä mieltä, että tarjoilija oli petkuttaja, mutta me kaikki muut olimme sitä mieltä, että ei kukaan tarjoilija ole niin tyhmä, että muuttaa laskun noin erilaiseksi kuin tilaus ja lasku koski toisia asiakkaita, jotka olivat syöneet ruoka-annoksia. Tarjoilija saattaa lisätä laskuun yhden oluen liikaa, mutta tuskin paria Wiener Schnitzeliä. K halusi välttämättä maksaa koko laskun ja kerätä meiltä muilta rahat. Hän maksoi pussista satasella ja kävi ilmi, että hän ei käytä ulkomailla pankki- eikä luottokorttia koskaan. Minä taas uskaltaisin paremmin käyttää luottokorttia kuin kantaa satasia mukana. Niitä satasia piti olla aika monta, sillä hotellilaskukin oli 600 euroa ja siihen päälle kolmen päivän ruoat. Sanoin, että _meillä_ ei ole koskaan ollut mitään hämminkiä luottokorttien kanssa,  Mutta kuinkas kävikään! Kun tulimme takaisin Baijerin synttäribileistä, kotona odotti viesti A*ma*zonilta, että olen tilannut jonkun pelin, hinta 59.99. Otin yhteyttä pankkiini ja minua pyydettiin lähettämään heille viesti, että en ole ostanut tavaraa enkä ole antanut lupaa ostoon. Nyt pankin luottokorttiosasto on siis asialla. Samalla oli muuten tilattu yksi alle kympin kirja, sen A hyvitti heti, varmaan pienen summan takia eivät viitsi alkaa tutkimaan asiaa. Vaihdoin kaikki salasanat ja uusi luottokortti ja pin ovat tulossa. Mutta en todellakaan aio kantaa lomilla satasia jumppapussissa.
Maastrichtilaisessa kirjakaupassa rouvalla oli punainen jumppapussi, kuvassa vasemmalla.


Lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli rikoksista ja rikosten matkimisesta. Aivan samaa olen itsekin miettinyt eli että olisiko niitä tekoja yhtä paljon, jos media ei antaisi niin paljon tietoa. Keksisikö moni ihminen ottaa kuorma-auton ja ajaa ihmisten päälle? Tuskin eli matkijoita on paljon.
Itävallassa todettiin muistaakseni 1970-luvulla ns. Werther-Effekt. Nimi Werther johtuu Goethen romaanista Nuoren Wertherin kärsimykset, jossa päähenkilö tekee itsemurhan. Itävallassa oli itsemurha-aalto ja lehdet kirjoittivat siitä paljon, kunnes tehtiin mediassa jonkinlainen sopimus, että itsemurhista ei enää juuri  kerrota ja kappas vaan, ne vähenivät huomattavasti.
Onhan tuo uutisen julkaisematta jättäminen kyllä vähän kakspiippuinen juttu, sillä olenhan itsekin usein sanonut, että minulla on oikeus tietää ja arvostellut herra Eetä tai herra Peetä sen takia että he sulkevat nettisivuja ja jättävät kansalaisensa pimentoon.
Mitä mieltä te olette asiasta?

Kun ei ole muuta kuvaa, niin panempa tähän kuvan nuorista tytöistä lukemassa Wehrteriä.


kuva täältä

15 Kommentare:

 1. Setelit jää kyllä meiltäkin kantamatta. Niin kassissa kuin pussissakin. Tosin jumppakassin kokoista kantovälinettä ei varmasti saataisi seteleistämme edes puolilleen ;).
  Olen ymmärtänyt, että matkimis-efekti on tosiaan olemassa, mutta siinä olen samaa mieltä kanssasi että meillä on silti oikeus tietää asioista.
  Ehkä tapahtumista raportoiminen olisi syytä hoitaa lähinnä kuivasti toteamalla, eikä lietsomalla ja kuvia ja nimiä jakelemalla. Tylsät uutiset kunniaan!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei meidänkään seteleistä jumppakassi täyty. Kerran on kuljetettu käteistä, kun piti hakea anopin tililtä Luxemburgista rahaa. Ne oli viissatasia eikä niillä voinut maksaa missään, kun yritettiin Ranskassa maksaa isossa hyprmarchessa jossa oli ainakin 20 kassaa, mutta eivät halunneet niin isoa rahaa.

   Löschen
 2. Kommissaario ottaa ehkä asiat liian vakavasti, mutta aina on hyvä olla varovainen. Olisas tuokin että luottokorttiasi käytettiin väärin. Esim, Venezuelassa en olisi ikinä uskaltanut käyttää luottokorttia,mutta kun kävimme Bogotassa Kolombiassa, ja olimme yöt meille suositellussa, hyvässä hotellissa, ja eikös vaan siellä hotellin respassa kopioitu korttini, ja mentiin sitten tuhlaamaan. En huomannut sitä mutta muutaman päivän kuluttua pankistani soitettiin ja kysyttiin olinko ostanut sitä ja tätä. Onneksi huomasivat, ja en joutunut kärsimään, mutta kortti tietysti kuoletettiin, ja jouduin USAssa tilaamaan väliaikaisen kortin,jolla ei saanut nostettua rahaa pankkiautomaateista,eli hankalaksi meni.
  Ainahan näkyy olevan niin että kun on joku tuollainen terroriteko niin muut innostuvat tekemään samaa:(

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kaipa sillä on se veressä, että epäilee jokaista. Huh, olipa sullakin kokemus. Me ei olla annettu viedä luottokorttia takahuoneeseen vaan ollaan sitten tungettu mukaan, jos ei ollut mobiililaitetta.

   Löschen
 3. No meita on joka junaan. Oli minullakin joku vuosi sitten ostettu luottokortillani jotain lentolippuja Meksikossa mutta akkia ja helposti sain sen hoidettua. En siita mitaan stressia ottanut.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä mäkin tunnen vain ihmisiä, jotka on saaneet rahat takaisin. Naapureiden tililtä oli nostettu paljon rahaa Delhissä Intiassa, vaikka ne ei ole ikinä siellä käyneet.

   Löschen
 4. Kortit eivät ole kaikkialla suosiossa. Tänä vuonna ainakin Sveitsissä halusivat hotellissa maksun käteisellä ja oli joku juttu myös Belgiassa. Automaatille siis vain hakemaan seteleitä.
  Uutisointi on kyllä niin monipiippuinen juttu että huh huh. Eivätpä ole nuo peet ja eet ainoita, jotka ohjeistavat tiedotusvälineitä harjoittamaan valikoivaa uutisointia ja itsesensuuria. Vastaavahan on käytäntönä ihan näissä meidän asuinmaissa vaihtelevilla painotuksilla.
  Jos esim. haluaa tarkempaa taustaa jollekin asialle liittyen johonkin maahan, saa syvempää analyysiä lukemalla muiden maiden lähteitä, ainakin näkökulma on toinen. Voi olla kriittisempi tai neutraalimpi.
  Kannatan kyllä avointa tiedottamista. Nythän on toivottu parempaa tutkivaa journalismia, se on kai kuollut.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun VPay-pankkikortilla ei saa rahaa Euroopan ulkomailla automaatista eli pitää olla luottokortti sitä varten ja ne ottaa kai aika isoja maksuja.
   En mäkään halua olla pohjoiskorealainen ja olla tietämättä kaikesta.

   Löschen
 5. Jos olet varannut hotellia hotels.com-sivuston kautta, niin melkoisella varmuudella luottokorttitietosi on varastettu. Heillä on tietoturva-aukko ja tiedän ainakin kaksi henkilöä, joille on käynyt näin. Kurja juttu kuitenkin.
  Olen kanssasi samoilla linjoilla tuosta uutisoinnista. Kritisoin sitäkin miten paljon tätä Turun puukotusjuttua uutisoitiin. Minusta omaisille ja uhreillekin pitäisi antaa rauha toipua, enkä usko, että ihmiset haluavat ihan joka ripsahdusta tietää, mitä tapahtuu. Se ei kuitenkaan muuta tilannetta mihinkään suuntaan. En pidä siitä, että näillä asioilla "mässäillään" mediassa. Mutta kai se on sitä, että jollain niitä lehtiä pitää myös myydä. Ja kuten minulle sanottiin, että ihmisillä on oikeus tietoon. No on, mutta ei välttämättä tuossa laajuudessa ja tuolla tyylillä. Ugh, olen puhunut!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinä sen sanoit!!! Me käytetään paljon hotels.comia kotikoneelta eikä ole koskaan ollut ongelmia, mutta viimeksi varmaan buukattiin matkalla yksi varaus. Kiva kun kerroit,kiitos!

   Löschen
 6. Taitaa ystävänne hieman liioitella, mutta mikäs siinä, varma on varmaa. Minun luottokortti on kopioitu Sveitsissä! Äsken oli itänaapurissa sellaisissa paikoissa, ettei siellä ollut kortilla käyttöä, joten ruplia oli lompakossa.

  Tuosta uutisoinnista on käsittääkseni tutkimuksiani, tänään juon vain roseeta ja vietän vapaata. En jaksa miettiä tylsää arkea! :) (tiedät kyllä miksi)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tossa pitäis olla kaksi samppanjalasia, mutta näyttää enemmän nahkahousulta, jos ei tarkkaan katso.

   Löschen
 7. tommottos, mi nä en paljon käytä seteleitä missäänn onks Saksas swish?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Saksalainen rakastaa yleensä käteistä ja täällä maksetaan kamalan paljon käteisellä. Meillä on nyt luottokortissa PayWave, mutta siinä on 25 euron maksimiraja. Sillä mä nykyään maksan esim. Aldissa kaikki pienetkin laskut.

   Löschen