Freitag, 15. Dezember 2017

Parasta Lissabonia

Melkein unohdin tehdä postauksen Lissabonin hienoimmasta paikasta, Belemin kaupunginosasta. Kävimme eilen tässä kodin lähellä olevassa portugalilaisessa ravintolassa syömässä ja tarjoilija tiedusteli olimmeko myös Belemissä ja muistin, että en siitä vielä postannut.
Belemiin pääsee ratikalla, joka kyllä oli niin täynnä, että emme saaneet istumapaikkoja, mutta eihän meillä ollut kiirettä ja seisoakin jaksoimme. Ensimmäisenä suuntasimme Unescon suojelemaan Mosteiro dos Jerónimos-luostariin, jota alettiin rakentaa kun Vasco di Gama palasi ensimmäiseltä Intian matkaltaan. Hänen sarkofaginsa on täällä, mutta hänen "hautojaan" taisi olla Lissabonissa vähän siellä sun täällä, sen verran tärkeä ihminen hän on ollut.

Seuraavaksi oli vuorossa Pasteis de Belem-konditoria. Kaikkialla Portugalissa saa samantapaisia kermalla ja keltuaisilla täytettyjä makeita voitaikinapasteijoita, mutta Belemin pasteijat ovat niitä oikeita. 1800-luvulla Portugalissa erotettiin kirkko ja valtio toisistaan eikä kirkko saanut enää tehdä maallista bisnestä ja joku nokkela munkki keksi pelastaa reseptin ja niin konditoria sai alkunsa. Nunnat käyttivät kuulemma ennen valkuaista huntunsa tärkkäämiseen ja siitä syystä keltuaisia oli paljon tarjolla.Myymälässä oli pitkä jono


mutta me menimme kahvilan puolelle ja se on niin iso, että sieltä löytyy helposti pöytä.Kahvin jälkeen siirryimme ihailemaan toista Lissabonin tärkeää maamerkkiä, Belemin tornia, joka sekin on Unescon suojelun alla. Sekä torni että luostari ovat emanuelintyyliä, jossa on renessanssia ja gotiikkaa.


Belemissä oli meidän mielestä Lissabonin paras ravintola. Descobre oli vähän turistihälinän ulkopuolella ja sinne menemme varmasti toisenkin kerran, jos Lissaboniin eksymme. Toivottavasti sinne menee moni muukin tämän suosituksen jälkeen. Olen nimittäin heille vähän velkaa, kun reppuni osui pöydällä olevaan litran vesipulloon ja se putosi kamalalla kolinalla maahan ja meni tuhansiksi sirpaleiksi.Kommentare:

 1. Muistan, kuinka tuo luostarin sisäpiha oli hämmästyttävän rauhallinen. Olisikohan ollut aamu kun siellä kävimme...
  Reppu on kyllä tosi kätevä reissussa, mutta ymmärrän hyvin, että kieltävät reput kokonaan esim monissa museoissa.
  Jos tulee eteen vierailu mainitsemassasi ravintolassa, täytyy kertoa Allulta terveisiä ;).

  AntwortenLöschen
 2. Muistaakseni kirkkoon pääsi ilmaiseksi, mutta luostariin piti maksaa eli kaikki eivät sinne mene ja meilläkin oli aika rauhallista.

  AntwortenLöschen
 3. Nuo kermalla ja keltuaisilla täytetyt Belemin pasteijat miellyttävät minua enemmän kuin emanuelintyyliset (kermakakkumaiset) rakennukset:).
  Jos joskus menet meidän lähikaupungin Cittariin, kerro, että olen pahoillani, kun minulle kävi samoin kuin sinulle vesipullon kanssa. Erona vain se, että mun rikkomani oli iso oliiviöljypullo.

  AntwortenLöschen
 4. Hienolta näyttää Belem. Kun poikani ja vaimonsa (silloin kun vielä vasta seurustelivat) kävivät Lissabonissa, niin toivat minulle,joka silloin satuin olemaan SUomessa,ja heillä kissavahtina, muutaman Pasteis de Belemin tai olisivatko ehkä olleet tavallisia pasteis de nata; joka tapauksessa en ollut niitä maistaessai että "vau" mutta voi olla koska eivät enään olleet ihan tuoreena.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä ne varmaan uuntuoreena parhaita on. Toi naapuriin tuliaisina, eivät ole ainakaan kehuneet jos eivät moittineetkaa. :-)

   Löschen
 5. Me kävimme Belemissä hoponhopoff-bussilla. Kaunis oli Belemin torni.

  AntwortenLöschen